Na co do kina?

Dział, w którym można polecić ciekawe miejsce ze swojego (lub innego) miasta, restauracje, puby, kawiarnie, hotele, jakiś fajny zakątek - cokolwiek, co może się komuś przydać.
Także wszelkie inne rzeczy interesujące na tyle, że z czystym sumieniem polecić je można.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 07 paź 2007, 13:49

Joasia pisze:Też właśnie sprawdziłam i są miejsca tylko w 2 pierwszych rzędach

Mi sie jeszcze udalo znalezc 2 fajne miejsca, zrobilam rezerwacje. Teraz musze znalezc kogos kto ze mna pojdzie ;-)
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 07 paź 2007, 14:50

a widział ktoś film "9 kompania" ?? to film o rosyjskich żołnierzach wysłanych do Afganistanu...hm?
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 07 paź 2007, 15:21

Mati_00 pisze:a widział ktoś film "9 kompania" ?? to film o rosyjskich żołnierzach wysłanych do Afganistanu...hm?

No ja widziałem ale to już dobry rok temu w kinach leciało. :] Genralnie wrażenie bardzo pozytywne; 8/10. Chociaż widać dużo zapożyczeń z "Plutonu" i "FMJ", to jednak film ma w sobie to coś i technicznie zasadzniczo nie odbiega od produkcji zachodnich, czego np. o "Katyniu" już powiedzieć się nie da (faaatalny dźwięk).
Szczecin Floating Garde 2050 Project.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 07 paź 2007, 15:36

PFC pisze:No ja widziałem ale to już dobry rok temu w kinach leciało. :]

no wiem wiem, ale chcę wypożyczyć :P

PFC pisze:Genralnie wrażenie bardzo pozytywne; 8/10. Chociaż widać dużo zapożyczeń z "Plutonu" i "FMJ", to jednak film ma w sobie to coś i technicznie zasadzniczo nie odbiega od produkcji zachodnich

yhym :) dzięki PFC za odpowiedź <browar>
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 07 paź 2007, 15:42

Ja tez widzialam dawno, ale z tego co pamietam to mi sie podobal, w przeciwienstwie do opinii moich znajomych, ktorzy sie czegos tam przyczepili ;)

PFC pisze:technicznie zasadzniczo nie odbiega od produkcji zachodnich

jak najbardziej sie zgadzam.
kokieteria to zachowanie, które ma dać drugiej osobie do zrozumienia, że spółkowanie jest możliwe, ale ta możliwość nie może być pewnością.
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 07 paź 2007, 15:54

Mati jak chcesz dobre, klimatyczne kino wojenne, które świeżo pojawiło się w wypożyczalniach, polecam Kokodę - chociaż nie ma zbyt dużo akcji - Listy z Iwo Jimy, film obsypany licznymi nagrodami, ale dla mnie "tylko" solidny, no i Flags of our Fathers, który chwilami jest nudny, ale ma wręcz fenomenalną scenę lądowania na Iwo Jimie, porównywalną z SPR, choć mniej krwistą - jedyna wada. <diabel> ...A już za rok prmiera miniserialu Pacific, czyli Kompania braci w realiach Dalekiego Wschodu. Czytałem trochę o produkcji i myślę, że zapowiada się kolejny przełom w kręceniu scen batalistycznych. <banan>

A czy ktoś widział taki filmik Indigenes, aka Days of glory? Był wyświetlany w Polsce na paru festiwalach, lecz oczywiście do Szczecina nie dojechał. <chory> Chciałbym się o nim dowiedziec coś więcej. :)
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 07 paź 2007, 16:00

PFC pisze:Listy z Iwo Jimy, film obsypany licznymi nagrodami, ale dla mnie "tylko" solidny

a tak tak, słyszałem :)

PFC pisze:no i Flags of our Fathers, który chwilami jest nudny, ale ma wręcz fenomenalną scenę lądowania na Iwo Jimie,

widzę, że temat wojny na Pacyfiku teraz modny...

PFC pisze:ale ma wręcz fenomenalną scenę lądowania na Iwo Jimie, porównywalną z SPR, chocić mniej krwistą - jedyna wada.

krew oddaje jedynie dramatyzm i okropieństwo wojny, aczkolwiek można sobie poradzić bez niej...ale wtedy film wojenny traci jak dla mnie...
(nie mówię tu by robić filmy z morzami krwi niczym w rzeźni w Blade I :| )

PFC pisze:A już za rok prmiera miniserialu Pacific, czyli Kompania braci w realiach Dalekiego Wschodu. Czytałem trochę o produkcji i myślę, że zapowiada się kolejny przełom w kręceniu scen batalistycznych. <banan>

znowu daleki wschód? ... ale bardzo chętnie obejrzę...nawet jeśli będzie "tylko" tak dobry jak "Kompania"...

PFC pisze:i myślę, że zapowiada się kolejny przełom w kręceniu scen batalistycznych. <banan>

ciekawe co takiego wymyślą...masz jakiś zwiastun czy coś??
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 07 paź 2007, 16:11

Mati_00 pisze:widzę, że temat wojny na Pacyfiku teraz modny...

W końcy front zachodni już obstukali na wszystkie strony. :)

Mati_00 pisze:ale bardzo chętnie obejrzę...nawet jeśli będzie "tylko" tak dobry jak "Kompania"...

Będzie lepiej. :) Tyle tylko, iż tym razem nie będziemy się stricte trzymać jednego pododdziału, jak było w BoB, niemniej zasadniczym komponentem miniserialu mają być akcji jednej z dywizji piechoty morskiej, choć będzie podobno osobny odcinek, opowiadający historię zestrzelonego pilota, itp. W ogóle seria zaczyna się od bitwy o Midway, potem jest bitwa o "krwawy grzbiet" na Guadalcanal, potem jeszcze jeden odcinek na Salomonach, następnie Tarawa (o, tam się będzie działo <diabel> ), Iwo Jima, Pleiaku i Okinawa. Tak to będzie mniej więcej wyglądać. :)

Mati_00 pisze:masz jakiś zwiastun czy coś?

Za wcześnie, lecz widziałem parę fotek i czytałem "sprawozdania" D. Daya, najlepszego w branży konsultanta ds. wojskowych, zatrudnionego w miniserialu. Wygląda to bardzo, naprawdę bardzo zachęcająco i w końcu będziemy mieli duże bitwy, niczym w LOOR. :) Eastwood przetarł szlak i pokazał, że można.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 07 paź 2007, 18:57

PFC pisze:W końcy front zachodni już obstukali na wszystkie strony. :)

jeszcze zostaje front wschodzi, Atlantyk, Włochy, Afryka...hmm...no :)

PFC pisze:Będzie lepiej. :)

we will see :)

PFC pisze:Tyle tylko, iż tym razem nie będziemy się stricte trzymać jednego pododdziału, jak było w BoB, niemniej zasadniczym komponentem miniserialu mają być akcji jednej z dywizji piechoty morskiej, choć będzie podobno osobny odcinek, opowiadający historię zestrzelonego pilota, itp.

no cóż...w Kompani właśnie o to chodziło, by pokazać dzieje tej kompani a nie całej 101 ;) takie przedstawienie, skupienie się na małej grupie ludzi pozwala widzowi zżyć się z bohaterami i bardziej wczuwać się w ich los, emocje, uczucia itd. itp :)

PFC pisze:W ogóle seria zaczyna się od bitwy o Midway, potem jest bitwa o "krwawy grzbiet" na Guadalcanal, potem jeszcze jeden odcinek na Salomonach, następnie Tarawa (o, tam się będzie działo <diabel> ), Iwo Jima, Pleiaku i Okinawa. Tak to będzie mniej więcej wyglądać. :)

historia zapowiada się ciekawie :) ciekawie...

PFC pisze:LOOR

?

PFC pisze:Za wcześnie, lecz widziałem parę fotek i czytałem "sprawozdania" D. Daya, najlepszego w branży konsultanta ds. wojskowych, zatrudnionego w miniserialu. Wygląda to bardzo, naprawdę bardzo zachęcająco i w końcu będziemy mieli duże bitwy

czekamy
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 07 paź 2007, 19:24

Mati_00 pisze:PFC napisał/a:
LOOR

?

Lord of the Rings. ;) Wyobrażasz sobie film wojenny z takimi efektami? <wow>
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 07 paź 2007, 19:26

PFC pisze:Lord of the Rings.

to chyba LotR ... hmm? :>

PFC pisze:Wyobrażasz sobie film wojenny z takimi efektami? <wow>

ooooooo taaaaaaaak :D

i ten atak murzynów na słoniach <hahaha>
Awatar użytkownika
Marissa
Weteran
Weteran
Postautor: Marissa » 07 paź 2007, 19:34

Mati_00 pisze:i ten atak murzynów na słoniach <hahaha>

Co masz do mumakilów i Haradrimów? :>

Lotr... mój ukochany film. Wszystkie części po kilka razy oglądalam - pewnie po 10 na każdą część... Ba, oglądałam nawet wersje rozszerzone i niektóre kwestie znam na pamięć, szczególnie te w których występuje Galadriel, Arwen, albo Aragorn <zakochany>

PFC pisze:Wyobrażasz sobie film wojenny z takimi efektami? <wow>

Byłby przesadzony. Film fantasy z takimi efektami - tak, film wojenny - nie.
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 07 paź 2007, 19:34

Mati_00 pisze:to chyba LotR ... hmm? :>

Racja... O kurde, jak to się stało, że ja tego nie zauważyłem? <niepewny> Chyba przepracowany jestem. <aniolek>

Marissa pisze:Byłby przesadzony.

No bez przesady... Byłby genialny, czego elementy widać we Flags of our fathers, fantastycznie zrobiona komputerowo flota inwazyjna, piękne i realistyczne ujęcia z kabin szybujących myśliwców, cała masa amtraków, ale co ja będę mówił, sami zobaczice:

http://pl.youtube.com/watch?v=sKBIlGvECz4

I co ?? Szczęki poopadały ?? :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 07 paź 2007, 19:44

Ja tylko przypomne, ze to nie jest topic "film" (tak taki tez jest), ale "na co do kina?" - czyli z dosteonego kinowego repertuaru na co warto sie wybrac.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 07 paź 2007, 19:50

PFC pisze:To Mati pierszy wyjechał z "Dziewiątą kompanią." :]
No i? A Ty masz 22 lata i tylko palcem potrafisz pokazac "to on! to on zrobil!" ?
Se piszcie dalej, mnie to tam rybka, bo i tak tego nie czytam, ale wkurza mnie odznaczanie tego jako przeczytane, tym bardziej ze topa lubie i pare razy sie podpowiedziami z niego kierowalam badz nie w kwestii wyjscia na film.
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 22 paź 2007, 20:16

Ide na "Gwiezdy pyl" :)
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.
Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,
czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko
inne."
Awatar użytkownika
Joasia
Weteran
Weteran
Postautor: Joasia » 22 paź 2007, 21:13

Ja idę na Planet Terror w ten weekend jakoś i na najnowszą część Halloween też się wybieram.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 22 paź 2007, 21:18

tarantula pisze:Ide na "Gwiezdy pyl"

to ja chyba tez ide :D :D

Joasia pisze:Ja idę na Planet Terror w ten weekend jakoś i na najnowszą część Halloween też się wybieram.

na Planet Terror bylam, pisalam juz w wyraz to :) wole 1, jednak tarantino to tarantino :) ale tu tez sa rozwalajace teksty, swietna gra obrazu, sam poczatek ( R.I.P stands for... <diabel> ), Macheta <hahaha>, fabula, Tarantino na ekranie :D
w ogole chcac napisac cos pelniej chyba popsulabym zabawe tym co nie widzieli, wiec poczekam :) Idzcie i ogladajcie :)
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 22 paź 2007, 21:24

Joasia pisze:Halloween też się wybieram.

rob zombie pewnie kawał dobrej roboty wykonał <evilbat>

jestem tego ciekaw...w ogóle nigdy nie oglądałem żadnego halloween, ale w jego wykonaniu jestem ciekaw <diabel>
Awatar użytkownika
tarantula
Weteran
Weteran
Postautor: tarantula » 22 paź 2007, 21:25

Mia pisze:to ja chyba tez ide :D :D

Idziemy razem i cos czuje ,ze bedziemy smarkac znowu <diabel>
"Babcia Weatherwax nigdy się nie gubiła.

Zawsze doskonale wiedziała, gdzie się znajduje,

czasem tylko nie była pewna, gdzie jest wszystko

inne."
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 23 paź 2007, 20:05

"1612" ... tutaj macie linka do trailera http://youtube.com/watch?v=1VKkc1CVSAc ...

niestety po rosyjsku i bez napisów trailer...

co do samego filmu to hmm...obawiam się co do wizerunku Polaków...no i ten upadek Żebrowskiego

ale na film pójdę
Awatar użytkownika
PFC
Weteran
Weteran
Postautor: PFC » 23 paź 2007, 23:27

Mati_00 pisze:ale na film pójdę

Wątpię by go w Polsce grac mieli. <lol> To przecież zawsze my byliśmy ci "dobrzy" a Ruscy "źli", czyż nie? <chory>
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 23 paź 2007, 23:38

PFC pisze:Wątpię by go w Polsce grac mieli. <lol>

a mi się wydawało, że 1 listopada wchodzi do kin...źle zrozumiałem? czy wchodzi tylko w Rosji?

PFC pisze:To przecież zawsze my byliśmy ci "dobrzy" a Ruscy "źli", czyż nie? <chory>

ble...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 23 paź 2007, 23:41

Mati_00 pisze:że 1 listopada wchodzi do kin...źle zrozumiałem?
Wtedy jest premiera swiatowa, a nie Polska. O polskiej nic nie wiem.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 23 paź 2007, 23:45

księżycówka pisze:Wtedy jest premiera swiatowa, a nie Polska.

God damn it...oh, o ! I mean...Allah damn it ... :/

księżycówka pisze:O polskiej nic nie wiem.

fajnie by było jakby w Polsce też się ukazało...w końcu Żebrowski tam gra!! <cisza>
Awatar użytkownika
Mijka
Weteran
Weteran
Postautor: Mijka » 23 paź 2007, 23:47

księżycówka pisze:Wtedy jest premiera swiatowa, a nie Polska

a to jest roznica Mati :P poczekasz sobie ;)

z tego co aktualnie w kinach, widzial ktos Nie mow nikomu ?
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 24 paź 2007, 00:01

Mia pisze:a to jest roznica Mati :P poczekasz sobie ;)

kurde :/ a już się cieszyłem, ze do kina sobie skoczymy... :(
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 25 paź 2007, 10:58

Mati_00 pisze:fajnie by było jakby w Polsce też się ukazało...w końcu Żebrowski tam gra!!

Kij z Żebrowskim, ale szkoły powinny na to chodzić. Doskonała odtrutka na "politykę historyczną". Każdy powinien wiedzieć, że Polacy też bywali skur.wielami. :]
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 26 paź 2007, 07:10

kurde, czy w kazdym temacie juz obecnie musi byc zrobiony taki syf?! rozumiem, ze to temat w dziale za ktory nie dostaje sie ostrzezen, ale moglibyscie sie privami powymieniac.
czlowiek wchodzi, zeby zobaczyc czy ktos cos ciekawego napisal, czy ktos cos doradza luib odradza a tu taki syf, ze postu dotyczacego aktualnej sytuacji repertuarowej w konie nie sposob odnalezc (jezeli ktos jest tak malo cierpliwy jak ja)

Ja bylam na Planet Terror i dla mnie nie bylo tak ciekawe jak Deatch Proof. podobalo mnie sie zdecydowanie mniej niz pierwsza czesc, zdaje sobie sprawe, ze teoretycznie nie powinno sie porownywac, ale skoro one sa podzielone na vol. 1 i 2 to traktuje je w podobnej kategorii . Na tej czesc z wielkim trudem wytrzymalam do konca. Zmeczyl mnie ten film, nie mowie, ze nie warto obejrzec, ale zdecydowanie w moich oczach Death Proof lepsze.
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 26 paź 2007, 11:41

SaliMali pisze:kurde, czy w kazdym temacie juz obecnie musi byc zrobiony taki syf?! rozumiem, ze to temat w dziale za ktory nie dostaje sie ostrzezen, ale moglibyscie sie privami powymieniac.

Ale wtedy byś się nie dowiedziała, że Chrobry zgwałcił księżniczkę kijowską ;)
soul of a woman was created below

Wróć do „Warte polecenia”