tanie ale dobre
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Z tego, co wiem, to żyjeYasmine pisze:mrt, i on jeszcze zyje ? Jest chudszy, grubszy, wypadly mu wlosy ? Cokolwiek ?
Nijak mu się to nie odbiło na zdrowiu i wyglądzie, mimo że niby nie dostarcza wielu cennych składników dla organizmu.
Aha. Kawy nie pił w ogóle i gazowanych szuwaksów. Tylko kompot przywożony od mamusi w ilościach hurtowych i herbatę.
- unlucky_sink
- Maniak
zapomniałam, kochani, o czymś absolutnie genialnym - zupa cebulowa mojego kolegi.
szybkie, banalnie proste i śmiesznie tanie!
potrzebujemy:
- kostka grzybowa albo warzywna
- cebula
- ziemniaki
- śmietana
na kostce gotujemy cebulę pokrojoną w półtalarki - cenuli tyle, żeby sięgała mniej więcej 2/3 poziomu wody. kiedy będzie prawie miękka [nie będzie chrupać], wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. kiedy się ugotują - zabielamy śmietaną. i tyle!
właśnie wcinam, jest przepyszna
szybkie, banalnie proste i śmiesznie tanie!
potrzebujemy:
- kostka grzybowa albo warzywna
- cebula
- ziemniaki
- śmietana
na kostce gotujemy cebulę pokrojoną w półtalarki - cenuli tyle, żeby sięgała mniej więcej 2/3 poziomu wody. kiedy będzie prawie miękka [nie będzie chrupać], wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. kiedy się ugotują - zabielamy śmietaną. i tyle!
właśnie wcinam, jest przepyszna
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
- jamaicanflower
- Maniak
unlucky_sink pisze:Czekolady 2 kostki-i juz mi sie robi zle...
To tak jak mój Promyczek. Po prostu macie zbyt wysokie stężenie słodyczy ogólnej

On też, znając moją miłość do parówek wykombinował rzecz nadzwyczaj prostą. Ugotował rzeczoną parówkę i zrobił z nią to, co się robi z mięskiem przeznaczonym na kotlety - wymoczył w jajku, bułce tartej z przyprawami i na patelnię powędrowała. Była bardzo smakowita. Moje sugestie - po ugotowaniu parówki i przed posłaniem jej w jajko, zrobić w niej lekkie nacięcie i umieścić tam pieczarki, maślaki lub inne grzybki ze słoiczka bądź ogórka konserwowego.
I przepyszne kanie po powyższych zabiegach jajeczno-bułkotartych. Smaczniejsze i tańsze, gdy nazbieramy je sami.

// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
jamaicanflower pisze:Ugotował rzeczoną parówkę i zrobił z nią to, co się robi z mięskiem przeznaczonym na kotlety - wymoczył w jajku, bułce tartej z przyprawami i na patelnię powędrowała
ja sie boje, ze ta parówka jest za sliska i jajko i bułka odpadna
jamaicanflower pisze:I przepyszne kanie po powyższych zabiegach jajeczno-bułkotartych. Smaczniejsze i tańsze, gdy nazbieramy je sami.
oj tak kanie to jedyne grzyby jakie jem
a własnie czy mozna mrozic kanie
Uwielbiam parówki smażone na patelni i na to połozone plastry żółtego sera. Polane keczupem i pyszna bobma kaloryczna gotowa.
A grzyby można mrozić pod warunkiem, że najpierw je ugotujesz, odcedzisz z pozostałości z gotowania i po ostygnięciu do zamrażalki.
A grzyby można mrozić pod warunkiem, że najpierw je ugotujesz, odcedzisz z pozostałości z gotowania i po ostygnięciu do zamrażalki.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
natasza pisze:Polane keczupem i pyszna bobma kaloryczna gotowa.
i to jest minus
natasza pisze:Uwielbiam parówki smażone na patelni i na to połozone plastry żółtego sera
ja sobie na grillu robilam czasami. A z parówek jadam tylko Berlinki, jakos inne mi tak nie podchodza
natasza pisze:A grzyby można mrozić pod warunkiem, że najpierw je ugotujesz, odcedzisz z pozostałości z gotowania i po ostygnięciu do zamrażalki.
no własnie tak mama grzyby mrozi. a ja che by ta kania nadwała sie do opanierowania i usmażenia, czyli chyba dupa z mrożenia wyjdzie
- jamaicanflower
- Maniak
natasza pisze:Uwielbiam parówki smażone na patelni i na to połozone plastry żółtego sera. Polane keczupem i pyszna bobma kaloryczna gotowa.
Mniam! <browar> Nie chciałam pisać o serowych modyfikacjach parówki, bo bałam się, że post nie odnajdzie się w warunkach topicu - zdrowe i tanie

Dzindzer pisze:no własnie tak mama grzyby mrozi. a ja che by ta kania nadwała sie do opanierowania i usmażenia, czyli chyba dupa z mrożenia wyjdzie
Możesz ją zamrozić. Ale czubajka kania, gdzie indziej zwana też sową, ma to do siebie, że najlepiej smakuje świeża. Profanacją jest ją mrozić tak jak prażyć pistacje i oblewać je karmelem

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
- jamaicanflower
- Maniak
Dzindzer pisze:ale zima to ja wole taka sprofanowana kanie niz zadna
Jasne, możesz mrozić, a potem panierować. Tylko to juz nie będzie "to", bo sęk w tym, że występowanie czubajki w określonym sezonie to jej urok
Dzindzer pisze:oj tak kanie to jedyne grzyby jakie jem
Ja jeszcze do zaszczytnego grona zaliczam maślaczki i opieńki zrobione przez dziadka. Ale tylko te ze słoiczka. Karą jest dla mnie zjedzenie zupy grzybowej czy jajecznicy z grzybami...
// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
odgrzebuję na własny użytek. bo mnie przycisnęło - za bardzo szaleję w kuchni, na takie coś będę sobie mogła pozwolić jak będę zarabiać
tymczasem, co by ograniczyć niekontrolowane szaleńswo, ułożyłam jadłospis na następny tydzień, opierając się o podane w tym topicu propozycje. no i jadę do tesco

tymczasem, co by ograniczyć niekontrolowane szaleńswo, ułożyłam jadłospis na następny tydzień, opierając się o podane w tym topicu propozycje. no i jadę do tesco

a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
lollirot pisze:no i jadę do tesco
Ja robie zakupy tylko w tesco, bo tanio i bardzo blisko akademików. I w sumie to znam na pamiec uklad towarow i cen w tesco

Polecam tam poledwice z kurczaka w pomocji sie moze i trafic za 9 zlotych kilo, ale trzeba miec szczescie. Dobra jest
Dobre sa gotowe dania ze sloika z Rolnika. Fasolke po bretonsku i golabki moge polecic z calego serca. Kolo 3 zlotych.
I w ogole maja dobre produkty z firmy tesco:
jogurty kokosowo - migdalowe za 0,99
Litr soku w kartonie ( rozne smaki) juz od 1,15
Tunczyk w malej puszcze juz od 1,20
Jedynie co mi tam nie podchodzi to warzywa. Jakies takie mdle
Yasmine pisze:I w sumie to znam na pamiec uklad towarow
a w moich tesco raz po raz robią przeprowadzki co mnie irytuje bardzo...wrr...ile ja się ostatnio naszukałem przypraw i mąki...wrr....
i mają dobre winogrona...te takie duże różowe
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Fuck everything that you stand for!...
Yasmine pisze:Dobre sa gotowe dania ze sloika z Rolnika.
ja sobie pogryzam czasami korniszonki tej firmy
a i takie róznosci warzywne maja ładne w tych słoiczkach
Yasmine pisze:I w ogole maja dobre produkty z firmy tesco:
ja jadłam takiserek ale bez nixczego taki8 no twarozek, całkiem dobry był
Yasmine pisze:Tunczyk w malej puszcze juz od 1,20
do pasty jajowo tuńczykowej jak znalazł, o ile mi posmakuje
lollirot pisze:ułożyłam jadłospis na następny tydzień,
to ja tez tak zrobie. Tylko, ze ja to chyba musze dwa dni to samo, bo nie mam bata bym ugotowała tak na jeden raz, nie umiem

pomidory z puszki tesco mogę polecić z czystym sumieniem - do zupy czy sosu jak znalazł, a coś koło 1,20zł kosztują.
[ Dodano: 2007-05-04, 10:46 ]
wczoraj zrobiłam - bardzo sympatyczne danie ;-)
[ Dodano: 2007-05-04, 10:46 ]
złotooka kotka pisze:np. prosciutka zupa z czerwona soczewica.
wczoraj zrobiłam - bardzo sympatyczne danie ;-)
a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
lollirot pisze:pomidory z puszki tesco mogę polecić z czystym sumieniem
potwierdzam ostatnio do lecza dałam
Elspeth pisze:taka gęsta pomidorówka ze świeżych pomidorków to musi być miodzio w buzi.
bo jest
ja robie pomidorówe albo z mrozonych raczka mojej mausi, znaczy ta racxzka pakowene one były, albo z puszkowych
Yasmine pisze:I marynowane male kukurydze.
tez bardzo mi smakuja
Wróć do „Wszystkie inne tematy”