gotuje ktoś z was?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
jaka slaska??!!!
to typowa potrawa z regionu gdzie kindziuki robia i babke ziemniaczana i sekacze hehe
ja to pamietam ze zawsze w niedziele robilem te zrazy, od 8 rana siedzialo sie i tluklo w plastry wolowiny, az byly cieniutkie i odpowiednio dlugie i szerokie, potem sie pieprzylo(hehe), i doprawialo, a do srodka to sie tarkowalo cebulke, ogorek, marchewke, do tego w kostke pokrojony boczek, z tym ze najpierw ten farsz byl lekko podsmazany, potem robilo sie kleksik z teog nadzienia na tym plastrze wolowiny zawijalo sie przekluwalo wykalaczka i do podsmazania, uprzednio obtaczajac w mace,potem do rondelka, robilo sie sosik, i dusilo pare godzin, ja tam grzybow nie daje bo nie lubie, a jak ja nie luibie to familia musi sie dostosowac i tyle
slaska potrawa to najwyzej parowka slaska hehe:PPP
(L)
a wie ktos co to jest kindziuk?
to typowa potrawa z regionu gdzie kindziuki robia i babke ziemniaczana i sekacze hehe
ja to pamietam ze zawsze w niedziele robilem te zrazy, od 8 rana siedzialo sie i tluklo w plastry wolowiny, az byly cieniutkie i odpowiednio dlugie i szerokie, potem sie pieprzylo(hehe), i doprawialo, a do srodka to sie tarkowalo cebulke, ogorek, marchewke, do tego w kostke pokrojony boczek, z tym ze najpierw ten farsz byl lekko podsmazany, potem robilo sie kleksik z teog nadzienia na tym plastrze wolowiny zawijalo sie przekluwalo wykalaczka i do podsmazania, uprzednio obtaczajac w mace,potem do rondelka, robilo sie sosik, i dusilo pare godzin, ja tam grzybow nie daje bo nie lubie, a jak ja nie luibie to familia musi sie dostosowac i tyle
slaska potrawa to najwyzej parowka slaska hehe:PPP
(L)
a wie ktos co to jest kindziuk?
sanquis, nie kompromituj się
rolada i "modro" kapusta to typowe śląskie danie...zajebiste, swoją drogą <browar>

rolada i "modro" kapusta to typowe śląskie danie...zajebiste, swoją drogą <browar>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
- Wstreciucha
- Weteran
- Posty: 2646
- Rejestracja: 14 wrz 2005, 11:48
- Skąd: Warszawa
- Płeć:
sanguis pisze:wstreciuszko, ja nie wiem co ty widzisz w bigosie,
w bigosie mojej mamy widze cale jej dobrodziejstwo i milosc do mnie <aniolek2> zajadam sie nim az mi sie uszy trzesa <aniolek2>
mrt pisze:Ja też chcę! Kury na oczy w sklepie ze dwa lata nie widziałam.
podobno kura jest gorsza w smaku niz kurczak
rolada i "modro" kapusta to typowe śląskie danie...zajebiste, swoją drogą
i kluski slaskie <aniolek2> .... i zasmazka <aniolek2>
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
TedBundy pisze:rolada i "modro" kapusta to typowe śląskie danie...zajebiste, swoją drogą
ha! <browar> dziadków mam na śląsku, to wiem
i kluuuuski śląskie, które wielbię <serce2>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
- ksiezycowka
- Weteran
- Posty: 12688
- Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
- Skąd: Wawa
- Płeć:
sanguis pisze:tam grzyby sa, a grzyby to ja biore tylko ze sloiczka na zakaske
A ja kocham duszone pieczarki [czy tam inne grzyby ja jadam pieczarki] z cebulka i odpowiednio przyprawione... Mmm... Proste szybkie smaczne. W moim stylu.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
mrt pisze:Współczesne kurczaki są bez smaku.
Ja tam ni wiem. Mi smakują. Moze dlatego ze nie zasmakowałam niewspółczesnych czy co.

Ja praktycznie jem tylko z mięs drób.

hmm klimatyczne porownanie ze w bigosie widac milosc mamy do corki hehe:PP
vraiment faktycznie definicje podales ale czy probowales kiedys tego,bardzo dobra rzecz ,godna polecenia, a nie jakies tam modro kapusto czy inno dziwoctwo hehe
teddy a co ty sie tak zachwycasz slaskiem, ty jestes zaglebiakiem i tego trzeba sie trzymac:)
mrt, no wybacz ale jesli kupuje sie qrczaki w biedronce to na pewno smakuja jak papier, trzeba isc na jakis targ i tam od wiejskiej baby kupic qrczaka koguta czy kure hehe
moon wiesz, ja pieczarki jak sie zmusze to zjem,np na pizzy lub w zupie, ale to musza byc male kawalki, kiedys zjadlem w jakims sosie czy czyms, to hefcik byl
natychmiastowy
a kluski slaskie to co?
maka z woda ugotowane i polane tluszczem ze skwarkami?
there is nothing special in this piece of....
(L)
vraiment faktycznie definicje podales ale czy probowales kiedys tego,bardzo dobra rzecz ,godna polecenia, a nie jakies tam modro kapusto czy inno dziwoctwo hehe
teddy a co ty sie tak zachwycasz slaskiem, ty jestes zaglebiakiem i tego trzeba sie trzymac:)
mrt, no wybacz ale jesli kupuje sie qrczaki w biedronce to na pewno smakuja jak papier, trzeba isc na jakis targ i tam od wiejskiej baby kupic qrczaka koguta czy kure hehe
moon wiesz, ja pieczarki jak sie zmusze to zjem,np na pizzy lub w zupie, ale to musza byc male kawalki, kiedys zjadlem w jakims sosie czy czyms, to hefcik byl
natychmiastowy
a kluski slaskie to co?
maka z woda ugotowane i polane tluszczem ze skwarkami?
there is nothing special in this piece of....
(L)
sanguis pisze:trzeba isc na jakis targ i tam od wiejskiej baby kupic qrczaka koguta czy kure hehe
przy moim poiczuciu estetyki odpada, jak ma kupowac mieso na jakims targu to wole jeśc marchewke, nie umiem po prostu sie przełamac, tam sa fatalne warnki sanitarne i te baby takie rozmemłane, z brudnymi łapami
no coz, marchewka tez ma swoje plusy hehe
moze troche przesadzilem bo sam nie kupilbym na targu miesa hehe
ale mysle ze wlasnie chickeny trzeba kupowac w malych sklepach lub dobrym miesnych a nie w hiper itd
a w ogóle to robicie z igly widly
przyprawisz dobrze qrczaka to bedzie smakowal dobrze, niewazne czy jest bialy czy tez zolty
no coz, ciezko z kobietami o tym dyskutowac bo marudza strasznie:PP
(L)
moze troche przesadzilem bo sam nie kupilbym na targu miesa hehe
ale mysle ze wlasnie chickeny trzeba kupowac w malych sklepach lub dobrym miesnych a nie w hiper itd
a w ogóle to robicie z igly widly
przyprawisz dobrze qrczaka to bedzie smakowal dobrze, niewazne czy jest bialy czy tez zolty
no coz, ciezko z kobietami o tym dyskutowac bo marudza strasznie:PP
(L)
no ja tez nigdy nie kupuje miesa, najwyzej jakies szynki na kanapki czy tego typu glupoty,ogolnie to nie wnikam az tak bardzo w temat czy kura jest biala czy zolta itd
zawsze kupuje qrczaki w znanym mi sklepie miesnym, podobnie jak mieso na schabowe mielone i inne glupoty np tatar
faceci nie marudz tak przy okazji hehe:PP
a lubi ktos z was dziczyzne?
to jest dopiero klimat, np kielbasa z dzika, w zyciu nie jadlem lepszej kielbasy niz z dzika, na zagryche pod vodke jest idealna,nie mowiac juz o eskalopkach z sarny mniam mniam
(L)
zawsze kupuje qrczaki w znanym mi sklepie miesnym, podobnie jak mieso na schabowe mielone i inne glupoty np tatar
faceci nie marudz tak przy okazji hehe:PP
a lubi ktos z was dziczyzne?
to jest dopiero klimat, np kielbasa z dzika, w zyciu nie jadlem lepszej kielbasy niz z dzika, na zagryche pod vodke jest idealna,nie mowiac juz o eskalopkach z sarny mniam mniam
(L)
sanguis pisze:a lubi ktos z was dziczyzne?
a mógłbyś używać znaków interpunkcyjnych?
kluski śląskie robi się z ugotowanych ziemniaków z mąką ziemniaczaną - robi się z tego ciasto, formuje kulki, spłaszcza i obowiązkowo DOŁEK paluchem!
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 75 gości