Lubicie futerka?

Dział poświęcony wszelkim tematom i zagadnieniom związanym ze zdrowiem bądź też z szeroko rozumianą urodą.

Moderator: modTeam

Chcialabys miec prawdziwe futro?

TAK
1
5%
NIE
19
95%

Liczba głosów: 20
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Lubicie futerka?

Postautor: kurek » 11 cze 2005, 19:01

ciekaw jestem co myslicie o naturalnych futerkach?
przed wypowiedzia polecam TEN LINK
Zamykam oczy i udaje ze nie widze...
Zatykam uszy i udaje ze nie slysze...
Zamykam serce i udaje ze nie czuje...
To nie jest yba najlepsza modlitwa...
.:LZY:.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 11 cze 2005, 19:04

Nigdy mnie nie interesowały futra ani kożuchy... Nie chciałabym mieć.
I nie przypuszczam, że to się zmieni :]
Agusia

Postautor: Agusia » 11 cze 2005, 19:35

sophie pisze:Nigdy mnie nie interesowały futra ani kożuchy... Nie chciałabym mieć.

Mnie dokladnie tak samo(nie wspominajac,ze nie mam takich zasobow finansowych).
Wiem,ze futra sa cieple i zdrowe,ale ja wole poglaskac takie "zywe" futerko niz nosic je(wiadomo w jakiej formie).
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 cze 2005, 21:32

Mnie się po prostu żadne futra nigdy nie podobały. Czy naturalne czy sztuczne.
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Postautor: kurek » 11 cze 2005, 21:57

a ktos widzial co jest pod linkiem? :>

Awatar użytkownika
Sasetka
Maniak
Maniak
Postautor: Sasetka » 11 cze 2005, 22:21

To okropne po prostu.... aż się chce płakać :( Ja nie wiem, jak można być takim "człowiekiem" jak ten gościu co zabijał te biedne zwierzątka ;( boże ludzie są chyba w stanie zrobić wszystko, dla kasy :/ żałosne, nieludzkie, okropne! NIGDY NIE ZAŁOŻYŁABYM FUTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gdzie jestescie przyjaciele moi? Odplyneli w sinej mgle... Kogo to obchodzi kiedy boli?
Tylko Ciebie... kiedy idzie zle :*
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 11 cze 2005, 22:38

moon pisze:Mnie się po prostu żadne futra nigdy nie podobały. Czy naturalne czy sztuczne.

Też tak mam :]

A ten link to niestety smutna prawda... :| I obawiam się, że zawsze tak będzie. Bo zawsze znajdzie się ktoś chętny na futro... :/
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Postautor: kurek » 11 cze 2005, 22:45

Asiula pisze: Ja nie wiem, jak można być takim "człowiekiem" jak ten gościu co zabijał te biedne zwierzątka ;(

dla tego czlowieka to normalne
to robili jego dziadkowie i rodzice...
ja sam mialem (nie)przyjemnosc byc swiatkiem zdejmowania skory z jelenia...

Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 11 cze 2005, 23:45

Na linka wolę nie zaglądać, jeśli zobaczę tam żywe mięso lub krew ( <martwy2> )
Widziałam już parę okropnych zdjęć i filmów o zwierzętach zabijanych na futra. Futra mnie także nigdy nie interesowały - m.in. z tego właśnie względu. Kiedyś byłam zagorzałą przeciwniczką zabijania zwierząt dla tego i podobnych celów. Po prostu nie mogłam zrozumieć dlaczego życie ma być odbierane tylko po to, żeby jakieś damulki mogły zabłysnąć przed koleżankami nowym wdziankiem. I ten okrutny sposób zabijania. Teraz może trochę zwolniłam, ale nadal nie uznaję prawdziwych futer i nigdy nie chcę tego przemysłu zasilać. Zresztą żal mi, że przez to tyle pięknych gatunków jest zagrożonych. I to kolejny powód dla mojego "nie".
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Postautor: kurek » 11 cze 2005, 23:49

ptaszek pisze:Na linka wolę nie zaglądać, jeśli zobaczę tam żywe mięso lub krew

dodam jeszcze zdzieranie skory z ZYWYCH zwierzat...

Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 12 cze 2005, 10:34

Następny argument - okrucieństwo. Niby człowiek jest istotą myślącą, zdolną do odczuwania. Chyba jednak nie każdy...
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 cze 2005, 10:48

Mnie futra tez nigdy nie interesowaly i nie chce ich nosic. Widzialam juz duzo filmikow o tych biednych zwierzatkach :(
Awatar użytkownika
Krystian
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Krystian » 12 cze 2005, 11:06

Trochę obejrzałem i wyłączyłem w momencie jak chyba miał ucinać głowę... nie znoszę takich obrazków. Co za sukinsyny. Ich powinni obedrzeć ze skóry. Ja nie mam nic przeciwko zabijaniu zwierząt na odzież futrzaną, ale nie tak wielką skalę i niech to robią humanitarnie i nie zwierzętami o ziemię! Kiedyś u nas w szkole podstawowej chłopak chwycił kota za ogon i wymachiwał i o ziemię rzucał. Złamał mu kręgosłup, zawieźliśmy go do weterynarza, ale nie było dla niego ratunku. Zbrodniarz i barbarzyńca. Na takich to powinni takie kary walić że szok. A pamiętacie niedawną aferę w Polsce o niehumanitarny ubój świń w rzeźni? Wynika z tego, że ten bestialski proceder dzieje się również w Polsce.

A tak na marignesie czy zamieszczanie linków do klipów wideo typu Faces Of Death jest dozwolone tutaj na forum?
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 cze 2005, 11:38

Krystian pisze:Ja nie mam nic przeciwko zabijaniu zwierząt na odzież futrzaną, ale nie tak wielką skalę i niech to robią humanitarnie i nie zwierzętami o ziemię!

<pijak>
Awatar użytkownika
lushness
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: lushness » 12 cze 2005, 11:40

mnie sie futra podobaja- zawsze chcialam miec takie krociutkie bezowe, ale chodzi mi o futra SZTUCZNE. dla mnie ludzi ktorzy dla kasy zabijaja zwierzaki powinno sie <bicz1> w ogóle nie wiem czy ludzi ktorzy robia cos takiego zdolni sa do normalnych ludzkich uczuc... czy maja rodziny, kochaja, czy wspolczuja innym w nieszczesciu... hmm dla mnie to czyste barbarzynstwo tak jak juz powiedzial to Krystian.
The one I adore
The one i've been looking for
Awatar użytkownika
Krystian
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Krystian » 12 cze 2005, 11:59

Yasmine nie jestem pijany. Może rzeczywiście lepiej żeby nie zabijali zwierząt na futra, tylko produkowali sztuczne.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 cze 2005, 13:18

Ja kiedyś też mówiłam, że to biedne zwierzątka i nie można tego popierać. I było to dosyć bezmyślne. Bo zostałam zgaszona zupełnie przez prosty text "A z czego jest Twoja kurtka?A Twoje buty?" i zonk. Od tamtej pory nie jest za ani przeciw. Szkoda mi tych zwierząt, ale szczerze mówiąc kupujac buty czy cokolwiek innego skórzanego żadko zwracam uwagę czy to sztuczne czy prawdziwe.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 12 cze 2005, 15:15

Wszystko jest dla ludzi ! a szczegulnie zwierzaki futerkowe , sa miedzy innymi po to by zaspokajać próznosć PAN jak i PANÓW ! FUTRO Z TYGRYSA JEST JAK NAJBARDZIEJ OKI ,JESLI JEST DOBRZE SKROJONE !! tylko mi tu nie piszcie ze wam ich jest zal itp. pierdoły ...bo już Aga sie ze mna na ten temat kłuciła !!~ pamietajcie ....to do tych co mi cos chcxą wytknać ?? iż zjadacie wiele wiele miesiwa i to tez zwiaerzaki!! <aniolek2>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Krystian
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Krystian » 12 cze 2005, 20:59

Andrew pisze:iż zjadacie wiele wiele miesiwa i to tez zwiaerzaki!! <aniolek2>

Andrew, mięso to pożywienie. Zaś futra to jest po prostu co innego, to jest zabijanie zwierząt dla kasy i przyjemności bo przecież bez futra można się obyć a bez jedzenia nie.
Awatar użytkownika
kurek
Maniak
Maniak
Postautor: kurek » 12 cze 2005, 23:06

zawsze mozesz jesc roslinki...

Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 13 cze 2005, 08:40

Ot i masz odpowiedz !! zawsze tacy jak Ty <aniolek2> znajdą wytłumaczenie , pozywienie !! no i wałek ! zwierzeta to zwierzeta ! ja nie widze róznicy!
Awatar użytkownika
foxy_lady
Weteran
Weteran
Postautor: foxy_lady » 13 cze 2005, 11:52

Nie obejrzalam claego filmu, bo nie dam rady. Bardz mi szkoda tych zwierzat, powinni zmenic technike ci cholerni oprawcy !
jednak podobaja mi sie futra, szkoda tylko ze sa zdobywane z takim okrucienstwem.
Sztuczne czy prawdziwe. Nie ma to dla mnie wiekszego znaczenia.
People are all the same
And we only get judged by what we do
Personality reflects name
And if I'm ugly then
So are you

wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 13 cze 2005, 15:27

ja nigdy bym futra nie kupił. To głupie według mnie i tyle. I odrazu odpowiem na zarzut jaki bym usłyszał. NIE JEM MIĘSA. Nie chodzę w skórzanych rzeczach, jedynie buty, alete co mam, bo nowe już skórzane nie będą. I da się tak, jestem zdrowy i szanuje swoje przekonania.
A przyznam tu też racje, że zabijanie dla futer cz dla mięsa to jest to samo. Myślę że zwierzakowi nie robi różnicy to, czy ginie żeby zrobić z niego futerko, czy żeby go zjeść. po prostu CIERPI. Koniec. I żadne przypisywanie że to sie amrnuje, a to jest zjedzone do pierdoły i próby usprawiedliwienia swojego przyzwolenia na okrucieństwo. I tu i tu zwierze cierpi, to jest sedno sprawy.
pozdrawiam
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
Awatar użytkownika
Krystian
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Krystian » 13 cze 2005, 15:42

Andrew pisze:Ot i masz odpowiedz !! zawsze tacy jak Ty <aniolek2> znajdą wytłumaczenie , pozywienie !! no i wałek ! zwierzeta to zwierzeta ! ja nie widze róznicy!

Czy zwierząt nie można jeść? Czy jest to grzech? Może i jest, jeżeli się w ten sposób wyniszcza gatunki. Ale jeżeli się je humanitarnie zabija i robi się to ekonomicznie, w celu produkowania z nich mięsa do jedzenia to co w tym złego? Nawet Bóg w Biblii Świętej zezwolił na zabijanie i spożywanie zwierząt.

Natomiast barbarzyńskie zabijanie zwierząt dla sportu, zabawy, pieniędzy, na futra, wyniszczanie całych gatunków które mają znaczny wpływ na równowagę biologiczną na naszej planecie jest rzeczywiście okrutne.

I to jest ta różnica. Czy ją zauważyłeś?
Awatar użytkownika
sarah
Weteran
Weteran
Postautor: sarah » 13 cze 2005, 16:04

cale futra to mi sie srednio podobaja, moze gust mi sie zmieni. Jednak taki np kolnierz z lisa przy plaszczu nie jest zly. Moja mama ma taki plasz i mi sie podoba.
Zwierzeta w bestialski sposob zabijane sa nie tylko na futra wiec nie wiem po co ta nagonka na futra. Przyznaje ze cos sie powinno zmienic by nie odbywalo sie to w taki sposob jak na filmiku ale nie tylko w kwestii futer.
wajdelota
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: wajdelota » 13 cze 2005, 20:46

Ty widzisz różnicę, ale zwierze nie. Myślisz ze umiera mu sie lepiej z myślą że go zjesz? Że to jest oki? Jak dla mnie to ono poprsotu umiera, ginie - i to jest złe. Nie sam cel śmierci, lecz sama utrata życia.
Jeśli oznaką bycia prawdziwym mężczyzną jest upijanie się i sikanie do zlewu, to ja nie chcę być mężczyzną...
Awatar użytkownika
konstancja
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: konstancja » 13 cze 2005, 22:58

Krystian pisze:Kiedyś u nas w szkole podstawowej chłopak chwycił kota za ogon i wymachiwał i o ziemię rzucał. Złamał mu kręgosłup, zawieźliśmy go do weterynarza, ale nie było dla niego ratunku. Zbrodniarz i barbarzyńca.

o maatko..co za paskuda z niego byl!!!jak mozna byc takim okrutnym??!!!nie qmam tego...:(i nigdy nie skumamy..
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 14 cze 2005, 08:05

Krystian pisze:
Andrew pisze:Ot i masz odpowiedz !! zawsze tacy jak Ty <aniolek2> znajdą wytłumaczenie , pozywienie !! no i wałek ! zwierzeta to zwierzeta ! ja nie widze róznicy!

Czy zwierząt nie można jeść? Czy jest to grzech? Może i jest, jeżeli się w ten sposób wyniszcza gatunki. Ale jeżeli się je humanitarnie zabija i robi się to ekonomicznie, w celu produkowania z nich mięsa do jedzenia to co w tym złego? Nawet Bóg w Biblii Świętej zezwolił na zabijanie i spożywanie zwierząt.

Natomiast barbarzyńskie zabijanie zwierząt dla sportu, zabawy, pieniędzy, na futra, wyniszczanie całych gatunków które mają znaczny wpływ na równowagę biologiczną na naszej planecie jest rzeczywiście okrutne.

I to jest ta różnica. Czy ją zauważyłeś?

To też "walenie " wygineły bo zecie je zjedli ! <aniolek2> <aniolek2> <aniolek2>
Awatar użytkownika
Krystian
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Krystian » 14 cze 2005, 08:40

wajdelota pisze:Ty widzisz różnicę, ale zwierze nie. Myślisz ze umiera mu sie lepiej z myślą że go zjesz? Że to jest oki? Jak dla mnie to ono poprsotu umiera, ginie - i to jest złe. Nie sam cel śmierci, lecz sama utrata życia.

Człowiek otrzymał na to zezwolenie od Boga. Pod warunkiem oczywiście, że zabijanie zwierząt na pożywienie jest humanitarne i ekonomiczne. Śmierć zwierząt celem zdobycia pożywienia jest nieodłącznym elementem życia ludzkiego od tysięcy lat. Rozumiem, że wolałbyś żeby ludzie w ogóle nie zabijali zwierząt. Ja w sumie też bym tego chciał, ja bym nawet nie mógł kury zabić bo nie miałbym serca... Z pewnością kiedyś tak będzie, że ludzie przestaną się żywić zwierzętami, będą żyć z nimi w pokoju. Przecież na samym początku ludzie też żywili się tylko warzywami, owocami i roślinami. Jest taka modlitwa "jak było na początku, teraz i zawsze i na wieki wieków amen" - i tak będzie. Zapewniam cię.
Awatar użytkownika
sarah
Weteran
Weteran
Postautor: sarah » 14 cze 2005, 09:53

Krystian pisze:Człowiek otrzymał na to zezwolenie od Boga. Pod warunkiem oczywiście, że zabijanie zwierząt na pożywienie jest humanitarne i ekonomiczne. Śmierć zwierząt celem zdobycia pożywienia jest nieodłącznym elementem życia ludzkiego od tysięcy lat. Rozumiem, że wolałbyś żeby ludzie w ogóle nie zabijali zwierząt. Ja w sumie też bym tego chciał, ja bym nawet nie mógł kury zabić bo nie miałbym serca... Z pewnością kiedyś tak będzie, że ludzie przestaną się żywić zwierzętami, będą żyć z nimi w pokoju. Przecież na samym początku ludzie też żywili się tylko warzywami, owocami i roślinami. Jest taka modlitwa "jak było na początku, teraz i zawsze i na wieki wieków amen" - i tak będzie. Zapewniam cię.

Nie ma to jak wybiorcze stosowanie argumentow...
Jak juz wracasz do tych dawnych czasow kiedy to ludzie mieszkali w jaskiniach i jedli zwierzeta bo musieli. Sprobuj sobie przypomniec na czym oni spali, w co sie ubierali? Chyba raczej nie w jedwabie... Gdyby dalej pojsc twoim rozumowaniem Krystianie mozna powiedziec ze robienie ubran z futer zwierzat jest nieodłacznym elementem zycia ludzkiego od tysiecy lat.

Wróć do „Zdrowie i uroda”