Maverick pisze:Jakiej tradycji? Chodzi Ci o to co czarni przez wieki sami stworzyli? Czyli krotko mowiac z Bogiem to wiele wspolnego nie ma, jest to wymysl i tworczosc czarnych i to jest uzasadnienie tego ze tak ma byc. I tego w krk nie lubie. Ja jestem drobiazgowy i konkretny. Wiara to to co jest w Pismie Swietym, a nie to co tworza czarni lub jeden bialy w Watykanie.
Moim zdaniem nigdy nie było tak aby tradycję tworzyli w większości ,,czarni". Tradycję tworzą przede wszystkim wierni. Część z tego co ludzie wymyślą zanika a część zostaje i popularyzuje się aż wejdzie do kanonu zachowań/postaw/wierzeń. To się dzieje cały czas, na naszych oczach. Przykłady z chwili obecnej:
- siostra Faustyna Kowalska i ,,jej" kult miłosierdzia Bożego. Totalnie nowy nurt w kościele. (no chyba że ja też nazwiesz ,,czarną", a z instytucją kościoła miała przeprawę niełatwą)
- Medjugorje. Sześcioro dzieci które zmieniły BARDZO biedną wioskę w Bośni na sanktuarium o znaczeniu światowym. Kościół objawień jeszcze nie potwierdził, lokalny biskup jest przeciw a do kościoła walą tłumy drzwiami i oknami.
- Kiko i Carmen. Nagradzany najwyższą nagrodą dla artystów hiszpańskich malarz, uczeń Pabla Picassa. Bierze do ręki gitarę i Biblię, zostawia wszystko co miał. Idzie mieszkać do slamsów. W ciągu 30 lat tworzy formułę ruchu Neokatechumenalnego. Jego eksperyment do dziś budzi w ,,instytucji kościoła" spore kontrowersje. Wprowadzone w tym ruchu innowacje liturgiczne wywołały w kościele prawdziwe trzęsienie ziemi.
Maverick pisze:A ja sie pytam: Czy owy Chrzciciel ktory chrzcil Chrystusa byl kaplanem krk? A jesli nie byl to czy Chrystus dopuszczal sie jakichs nieautoryzowanych - boje sie uzyc slowa poganskie - przez krk rytualow religijnych?
Zapytaj mnie jeszcze czy Jan Chrzciciel miał rower, będzie to miało podobny sens chronologiczny

Jak mógł być ,,kapłanem krk" za życia Jezusa? Jana uznajemy za proroka, działał poza strukturami ,,instytucji". Dla większości mu współczesnych był jednym z wielu ,,nawiedzonych" twierdzących że poznali prawdę. Dziś nazwali byśmy go guru sekty.
Maverick pisze: Co z tego ze krk sobie napisze ze sakramentow udziela kaplan? Niezastosowanie sie do tej zasady nie jest nawet grzechem.
Nie rozumiem tego co próbujesz udowodnić. Nie ma kapłana, nie ma sakramentu. Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć.
Równie dobrze mógłbyś bronić tezy że maturę można Ci wydać komisja złożona z szewców. Albo masz maturę - papier sygnowany przez kuratorium oświaty albo ch.. wie jaki papierek którego wartości nie jesteś sam pewien. Nie ma jak nad tym dyskutować.
Maverick pisze: No chyba ze grzechem jest nie stosowanie sie do nakazow kosciola nawet jezeli nie wynikaja one w zadnym stopniu z tego co dostalismy od Boga. Mowie o 10 przykazniach.
10 przykazań jest tak ogólne że mógłbyś sobie na ich podstawie zakazać czegokolwiek. Wszystko czego naucza krk wynika z nich w jakimś stopniu.
Co by było gdybyśmy operowali etyką na poziomie 10 przykazań? Widzisz tam naganę za bicie żony kijem?