Mianowicie chodzi o pierwszenstwo na przejsciach dla pieszych.
Obecnie maja je piesi, ale jest opcja druga. Ze mogliby je miec samochody.
Nie zastanawialem sie poki co specjalnie nad tym, wiec nie wiem ktore lepsze. Poddaje temat pod dyskusje
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Mi czesto ustepuja najdziewniejsi. Np tramwaj, motor, autobus , TIR. Teraz czekam na pociagmegane pisze:Ta, u nas to mozna sobie stać tak przed przejściem i pół godziny, dopóki komuś pod koła nie wjedziesz to nikt nie zwolni nawet.
GNRose pisze:Ja z kolei jak stoje gdzies w Polsce w korku i nagle widze, ze ktos kogos wpuszcza przed siebie, to pierwszym moim odruchem jest spojrzenie na blachy
Maverick pisze:A co powiecie o tym, ze teraz jak piesi maja pierwszenstwo to wiele osob laduje sie na przejscie nie patrzac czy cos jedzie, bo czuja sie swietymi krowami. Jak sie im pierwszenstwo zabierze to wymusi sie na nich wieksza uwage.
To Ci powiem ze sa przejscia gdziej akby kierowcy nie wymuszali na pieszych pierwszenstwa to by w zyciu nie przejechali, bo caly czas ktos idzie. Mozna swiatla zalozyc, ale ich tam nie ma. Zreszta jak sa swiatal to nie ma dyskusji, bo wtedy jest sprawa jasna.Hyhy pisze:tak 3 razy jak Ci sie spieszy i nie masz prawka. Wystarczy po prostu to kontrolowac zeby ludzi nauczyc i tyle
I ludzie tam maja jeszcze prawa jazdy??Hyhy pisze:Dlaczego w szwecji jezdzi sie z przepisami? Bo tam za przekroczenie (z tego co slyszalem) predkosci o 20 km/h powoduje utrate prawa jazdy.
Zgadza sie. Ale zycie swoje a teoria swoje.Hyhy pisze:Wyobrazcie sobie tylko ze kazdy jedzie w kazdym miejscu z przepisami i piesi rowniez. Nie byloby ogromnej ilosci wypadkow.
Chocbym jechal 30 to w miejscy nie stane. wiec nie uogolniaj bo to zalezy od tego jak daleko przede mna wyjdzie. I mialem wiele sytuacji, gdzie to ze jechalem szybko mnie uratowalo. Bo mozna jechac: szybko, srednio, wolno. Jakbym jechal wolno to by sie to stalo przede mna (juz nie pamietam czy chodzi o pieszego czy samochod ktory wyjezdzal), jechalem szybko wiec stalo sie za mna. A jakbym jechal srednio... to by stalo sie to przed maska.Hyhy pisze:Przed pasami podobnie jak przed sygnalizacja swietlna PROWADZACY POJAZD powinien zwolnic do 50km/h wtedy w momencie wtargniecia krowy na ulice spokojnie moze wyhamowac pojazd
TFA pisze:Ja jestem troche hipokryta w tej sprawiebo jak jade samochodem to sie wkurzam ze nieraz piesi sie na chama laduja na przejscie, a jak ide pieszo po pasach to wkurzam sie na kierowcow
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 79 gości