Aborcja
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
Każdy żyje, jak chce. Tylko ja bym chciała, żeby każdy się zastanowił 100 razy, zanim to zrobi. Bo patrzenie na cierpienie mojej mamy nie należy do przyjemności.
Ja tego nie piszę tylko po to, żebyście Wy tego nie robili. Ale kiedy Wasze dzieci kiedyś będą w takiej sytuacji, że będą chciały usuwać, to się zastanówcie, na co Im pozwalacie.
Ja tego nie piszę tylko po to, żebyście Wy tego nie robili. Ale kiedy Wasze dzieci kiedyś będą w takiej sytuacji, że będą chciały usuwać, to się zastanówcie, na co Im pozwalacie.
niestety znam taki przypadek az przykro patrzec na to sie w tej rodzinie dzieje. ale pomoc tez nie ma jak. dzieciak ma moze z 6 latek chodzi wiecznie smutny i bez rodziców. A jesli sie pojawi z matka lub ojcem to wiecznie sie na niego wydzieraja i szarpia go. az cholera bierze - szkoda dzieciaka. rodzice sie zabawiaja a dziecko cierpi.pani_minister pisze:Niestety, to dziecko zwykle najbardziej odczuje to, ze było niechciane. Jeśli rodzice sa niedojrzali, to po nich to emocjonalnie spłynie, a potomkowi dadzą popalić.
- pani_minister
- Administrator
Olivia pisze:Ale kiedy Wasze dzieci kiedyś będą w takiej sytuacji, że będą chciały usuwać, to się zastanówcie
A to już ociera sie o to, co kiedyś chyba w tym temacie pisałam: jeśli kobieta nie jest sama, jeśli moze liczyć na wsparcie rodziny, faceta, przyjaciół, czy kogo tam ma wokół siebie, to niezwykle rzadko decyduje się na usunięcie ciąży. A jak ma sama sobie radzić, to bardzo czesto stwierdza, że sobie nie poradzi.
BTW: moja siostra młodsza jakiś czas temu wpadła. Bez ślubu, będąc jeszcze w szkole, z gościem, który nie do końca chciał z nią być. I nikomu nie przyszło do głowy rozwiązanie w postaci aborcji, mój tatuś, po początkowym ataku apopoleksji i rzucaniu gromów, nie mógł sie potem wnuka doczekać. Siostra ma teraz dwuletniego synka, nawet z facetem się jej ułożyło (jakoś dorósł, zostając ojcem). W zeszłym tygodniu przybył im kolejny syn
pani_minister pisze:W dużym stopniu jest za niego odpowiedzialne także jej otoczenie.
Racja. Jak mojej mamy zabrakło, to babcia z Jej strony nawet nie umiała się mną zająć, pomóc. Bliższa mi była sąsiadka z dołu. A potem bezczelnie, jak mój tata dostał nowe mieszkanie, chciała się wprowadzić. A takiego

Nawet przestałam się za Nią modlić.
pani_minister pisze: okolicach 6-7 tygodnia. Nawet nie dlatego, że to nieestetyczne, lecz dlatego, że zaczyna się wtedy wykształcać układ nerwowy i kora mózgowa zaczyna funkcjonować. Po 10 tygodniu rozwój już jest tak zaawansowany, ze aborcja powinna byc niedopuszczalna.
Dokładnie tak. zapomniałam dopisać, że oprócz wzgledu na osoby dokonujące abrocji, oczywiście należy wziąć pod uwagę, że aborcja może zacząć być "odczuwana" przez dziecko. Zarodek natomiast nic nie czuje.
"Bądźmy niewolnikami prawa, abyśmy mogli być wolni."
Cyceron (Cicero Marcus Tullius, 106-43 p.n.e.)
jabłoń pisze:aborcja może zacząć być "odczuwana" przez dziecko.
Jak również przez dzieci, które będziesz mieć w przyszłości.
Nie tylko na tym skończyły się konsekwencje aborcji mojej matki, jakie Wam opisałam. Miałam również problemy zdrowotne natury intymnej.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
emka pisze:Olivia napisał/a:
Każdy żyje, jak chce. Tylko ja bym chciała, żeby każdy się zastanowił 100 razy, zanim to zrobi.
no w koncu jest dostepna antykoncepcja a kazdy z nas ma do dyspozycji mózg. No ludzie prezerwatywy nie są chyba drogie - jak ktos nie chce tabletek łykać
Takie twierdzenia świadczą o kompletnym braku wyobraźni co do złożoności życia.
Nie KAŻDY niestety ma mózg, a dla niektórych prezewatywy SĄ za drogie.
Są tacy ludzie: pijacy, ich żony, gówniarze w gimnazajch, nieświadomi, niedorozwnięci itp. To co ? POdwiązać im jajowody czy nasieniowody
Poza tym miłość jest w dużej mierze spontaniczna i każdmu się ciąża może zdarzyć.
jabłoń pisze:a dla niektórych prezewatywy SĄ za drogie.
To jak Ich na to nie stać, to trudno. Ich problem. Jesteśmy ludźmi i od zwierząt powinno nas różnić to, że używamy mózgu do myślenia.
jabłoń pisze:POdwiązać im jajowody czy nasieniowody!
A wiesz, że to niegłupie? Powinni wprowadzić sterylizację dla takich osób.
"Miarkuj złość.
Olivia pisze:jabłoń pisze:POdwiązać im jajowody czy nasieniowody!
A wiesz, że to niegłupie? Powinni wprowadzić sterylizację dla takich osób.
A wiesz, że to jest nieodwracalne ?
Dopiero by się podniosło larum celibantów katolickich (czyt. księży) o pozbawianiu takich ludzi podstawowych i przyrodzonych im praw...
twoje twierdzenia za to są bardzo inteligentnejabłoń pisze:Takie twierdzenia świadczą o kompletnym braku wyobraźni co do złożoności życia.
fakt niektorzy maja mozg ma w majtkach a co do prezerwatyw nie zgadzam sie - 3szt za 5 zł nie rozsmieszaj mnie - zamiast kupic wino czy browara kup gume i tylejabłoń pisze:Nie KAŻDY niestety ma mózg, a dla niektórych prezewatywy SĄ za drogie.
no co ty ? myslalem ze to legendy.jabłoń pisze:Są tacy ludzie: pijacy, ich żony, gówniarze w gimnazajch, nieświadomi, niedorozwnięci itp. To co ? POdwiązać im jajowody czy nasieniowody !
Przede wszystkim powinno sie postawic na edukacje tych młodych zeby wiedzieli co do czego bo ciemnota u nas straszna. Moze wtedy zmieni sie troszke ta sytuacja. Bo znam takie przypadki - ze rece opadaja.
jabłoń pisze:A wiesz, że to jest nieodwracalne ?
To może ludzie zaczęli by się zastanawiać nad tyym co robią.
jabłoń pisze:(czyt. księży)
W dupie mam księży. Niech mi zwrócą zdrową matkę, to może zacznę się z Nimi liczyć. Żyją jak w sekcie, odizolowani, nie znają pewnych problemów, np bezrobocia i ja mam szanować Ich zdanie? Daj spokój!
"Miarkuj złość.
no jane tabletki to grzech - niech sie wszyscy rozmanazaja W IMIE OJCA I SYNA.jabłoń pisze:Dopiero by się podniosło larum celibantów katolickich (czyt. księży) o pozbawianiu takich ludzi podstawowych i przyrodzonych im praw...
BTW : byliscie na naukach przedmałżeńskich w kościele ? czego oni tam uczą ? przecież to zakrawa na kpine. Zamiast powiedziec ludzią co i jak robią im wode z mózgu - to nie na te czasy
[ Dodano: 2006-08-27, 11:00 ]
Olivia pisze:To może ludzie zaczęli by się zastanawiać nad tyym co robią.

[ Dodano: 2006-08-27, 11:02 ]
i na dodatek wiekszosc z nich prowadzi drugie zycie - nam zabraniaja i nas oceniaja - a ami maja w tajemnicy rodziny. To nie źródło wiary - a zepsucia i tyle. Wiara wiarą a ksiądz księdzem.Olivia pisze:W dupie mam księży. Niech mi zwrócą zdrową matkę, to może zacznę się z Nimi liczyć. Żyją jak w sekcie, odizolowani, nie znają pewnych problemów, np bezrobocia i ja mam szanować Ich zdanie? Daj spokój!
- Sir Charles
- Weteran
paula19 pisze:To jesli pozwalamy zabijać to moze i pozwólmy bić maluchy, rzucac niemowlakami o ściany przez pijanych roziców ( jak to juz nieraz bywało)... dajmy wolną ręke matkom które postanowiły porzucić noworodka w śmieciach... ojcom którzy nie chcieli miec pierwszej córki, dlatego postanowili się nad nią znęcać psychicznie i fizycznie..
Ale piekna klasyka
soul of a woman was created below
Alez Wy mnie nie rozumiecie. Ja nie mówię o sobie - ja mam mózg
Ja mówię o ludziach, dla których dokonanie aborcji jest mniejszym złem niż wychowywanie dziecka.
A księży i ich zastałą wielowiekową głupotę i oderwanie od życia też potępiam.
W ogóle to powinien KK znieść zakaz celibatu dla księży i sióstr zakonnych. Powinni móc mieć dzieci i rodziny. NIech zrozumieją o czym mówią.
Celibat jest niepotrzebny gdy są możliwość antykoncepcji oraz aborcji. Celibat to taka archaiczna tabletka antykonpceyjna, gdy ludzie nie znali dzisiejszych możliwości zapobiegania płodności.

Ja mówię o ludziach, dla których dokonanie aborcji jest mniejszym złem niż wychowywanie dziecka.
A księży i ich zastałą wielowiekową głupotę i oderwanie od życia też potępiam.
W ogóle to powinien KK znieść zakaz celibatu dla księży i sióstr zakonnych. Powinni móc mieć dzieci i rodziny. NIech zrozumieją o czym mówią.
Celibat jest niepotrzebny gdy są możliwość antykoncepcji oraz aborcji. Celibat to taka archaiczna tabletka antykonpceyjna, gdy ludzie nie znali dzisiejszych możliwości zapobiegania płodności.
pani_minister pisze:Czyli będziesz sobie wymyślac dowolne porównania, nie zastanawiając się nad ich sensem i logiką? Takie, do których nijak nie mozna sie ustosunkować, bo są po prostu z Ksieżyca?
Masz racje zabójstwo nie mozna porównac z maltretowaniem, bo ono jest o gorsze... Kazdy ma prawo do życia i nie jest powiedziane ze jak sie dziecko urodzi w rodzinie patologicznej to już całe jego życie to bezsens.
on-czyli-kto pisze:czy masz pewnosc ze jesli matka ma niechciane dziecko to je po urodzeniu pokocha? moze i tak a moze i nie i wtedy zonk.
Takiej pewności nie ma nikt. W takim razie trzeba by było usuwac wszytskie dzieci u których występuje podejzenie że nie będą kiedys kochane.
Po pierwsze człowiek nie ma prawa decydowania o czyjmś życiu. Za to ludzie są odpowiedzialni za los innych. Czyli m.in. rodzice za swoje dzieci.
Teraz jestescie tacy mądrzy. A co by było gdyby wasza matka przyznała by się ze chciała was usunąć. Zakaładam, ze w sercu mielibyscie zal, rozczarowanie, nawet gdybyście się do tego nie przyznawali.
A moze by na was to nie zrobiło wrazenia, bo przeciez matka ma prawo zabronić wam zyć.
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
- pani_minister
- Administrator
paula19 pisze:A co by było gdyby wasza matka przyznała by się ze chciała was usunąć.
No tak.. doszliśmy do etapu A gdyby wasza matka...
A odpowiadając na pytanie: nic. Nic by nie było. Co to, matka nie człowiek i wątpliwości mieć nie może? Jeśli by mnie usunęła - nie miałabym do niej żalu, bo i jak. A jeśli nie usunęla, to o co mieć pretensje? O myśli? Myślozbrodnia, coś mi to przypomina
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Popieram! Co taki ksiądz moze wiedziec o rodzinie? O seksie? O wychowaniu dzieci? Przeciez on nie ma zielonego pojęcia o tym, bo nie doświadczył tego nigdy... A w kościołach są często "piękne" wywody na takie tematy.jabłoń pisze:W ogóle to powinien KK znieść zakaz celibatu dla księży i sióstr zakonnych. Powinni móc mieć dzieci i rodziny. NIech zrozumieją o czym mówią.
W szkołach, już w gimnazjach powinni uczyc o antykoncepcji, bo za przeproszeniem gówniarze pitolą sie po kątach nie zdając sobie sprawy z odpowiedzialności.
Myślę, ze dzięki Olivii ten topic daje duzo do myślenia.
pani_minister pisze:No tak.. doszliśmy do etapu A gdyby wasza matka... Faktycznie, czysty Bareja.
I co w tm złego??
Czesto jest tak, że to rodziny zamożne decydują się na aborcje. Ludzie z marginesu żadko decydują się tyle wydać na zabieg, bo i skąd mają mieć pieniądze?
... każda dziewczyna powinna nosić głowę wysoko, z tego powodu, że jest kobietą, że była dla Stwórcy doskonale skończoną poprawką do spartaczonego Adama.
- on-czyli-kto
- Zaglądający
paula19 pisze:Czesto jest tak, że to rodziny zamożne decydują się na aborcje. Ludzie z marginesu żadko decydują się tyle wydać na zabieg, bo i skąd mają mieć pieniądze?
sa jeszcze metody [nieinwazyjne] nic nie kosztujace albo kosztujace bardzo niewiele - np wywolanie poronienia
panstwo nie powinno ograniczac obywaleli, kazdy powinien podejmowac decyzje zgodnie z wlasnym sumieniem, dlatego jestem rowniez za eutanazja [ale to temat do oddzielnego topicu i nie w tym dziale]
- on-czyli-kto
- Zaglądający
- Weteran
paula19 pisze:Masz racje zabójstwo nie mozna porównac z maltretowaniem, bo ono jest o gorsze...
Zabojstwa nie. Problem w tym, ze caly problem bierze sie z watpliwosci co do tego, czy jest to zabojstwo. Profesorowie w dziedzinie etyki sie nad tym glowia, a Ty wiesz wszystko?
paula19 pisze:Po pierwsze człowiek nie ma prawa decydowania o czyjmś życiu.
Jak wyzej. Tylko wstaw sobie "zycie" zamiast "zabojstwo".
Jak jestes przekonana o wyzszosci swojej moralnosci nad mordercami to idz i nie przeszkadzaj, hm?
soul of a woman was created below
on-czyli-kto pisze:sa jeszcze metody [nieinwazyjne] nic nie kosztujace albo kosztujace bardzo niewiele - np wywolanie poronienia
panstwo nie powinno ograniczac obywaleli, kazdy powinien podejmowac decyzje zgodnie z wlasnym sumieniem, dlatego jestem rowniez za eutanazja [ale to temat do oddzielnego topicu i nie w tym dziale]
złodziej też Ci powie że postępował według swojego sumienia...
Sir Charles pisze:Jak jestes przekonana o wyzszosci swojej moralnosci nad mordercami to idz i nie przeszkadzaj, hm?
A co, tobie przeszkadzam?? Przeciez to dyskusja i każdy ma prawo do wypowiedzenia swojego zdania.
- pani_minister
- Administrator
złodziej też Ci powie że postępował według swojego sumienia
I będzie miał racje
No i właśnie o to chodzi, że jak ktoś wcześniej napisał: aborcja to sprawa sumienia, dlatego sami powinnismy decydowac czy chcemy usunąć ciąze czy nie i to powinno być zgodne z prawem. Tak samo się tyczy osoby która kradnie, tez postępuje wg swojego sumienia, ale ją, to już nikt nie popiera...
Ogółem jestem za Aborcja, ale tylko gdy:
- Kobieta została zgwałcona
- Życie kobiety bądź dziecka jest zagrożone
- Dziecko będzie chore
W innych wypadkach uważam to za przestepstwo rowne z zabójstwem.
@paula19
Jeżeli aborcja to sprawa sumienia to jest też sprawa prawa. Czyli powinno byc tak:
Zabijasz kogos , w tym przypadku swoje dziecko, idziesz do wiezienia za kratki na 8-10lat.
Tak ta sprawa mogla by byc jak najbardziej postawiona.
- Dziecko będzie chore
W innych wypadkach uważam to za przestepstwo rowne z zabójstwem.
@paula19
Jeżeli aborcja to sprawa sumienia to jest też sprawa prawa. Czyli powinno byc tak:
Zabijasz kogos , w tym przypadku swoje dziecko, idziesz do wiezienia za kratki na 8-10lat.
Tak ta sprawa mogla by byc jak najbardziej postawiona.
"Polityczny Żołnierz może szanować swego wroga - lecz zdrajcą i dezerterem będzie tylko pogardzał."
- pani_minister
- Administrator
paula19 pisze:ale ją, to już nikt nie popiera...
Jakby nikt jej nie popierał, to za kradzież byłaby kulka w łeb, a w najlepszym przypadku obcinanie łap, jak w szariacie
No widzisz... złodziej postępuje zgodnie z własnym sumieniem, przecież kradnie z jakiegoś powodu (mniej lub bardziej chwalebnego w oczach społeczeństwa, któremu wydaje się, ze jak kradnie, bo dzieci są głodne, to jest lepszy od tego, który kradnie dla własnej wygody). Niezależnie od pobudek musi się liczyć z tym, ze jego czyn spotka się z określonymi represjami w przypadku wykrycia (a prawo własności jest dziś mocno zinternalizowane przez narody świata). Represje te są tylko i wyłącznie wynikiem jakiejś tam umowy społecznej, chęci odwetu (ze strony okradzionego), jednej i drugiej kodyfikacji. Na razie mamy prawo mówiące o tym, że aborcja też jest zła i na tym gruncie możesz sobie porównywać złodzieja i kobietę, która poszła na zabieg. A jak będzie w przypadku kraju, gdzie aborcja jest legalna? W takim przypadku porównujesz kobietę do przestępcy - ale robisz to bezpodstawnie. Na gruncie innego prawa niż nasze ich czyny są diametralnie różne, jeden jest karalny, a drugi nie. Ty zaś sobie autorytarnie stwierdzasz, że Twój światopogląd jest najwłaściwszy i kobieta jest złodziejowi równa, a nawet gorsza, bo Paula tak mówi.
Kradzież jest sprawą sumienia. Aborcja jest sprawą sumienia. W jednym i w drugim przypadku ponosisz określone konsekwencje swoich działań - i tyle.
[ Dodano: 2006-08-27, 18:10 ]
miś pisze:Ogółem jestem za Aborcja, ale tylko gdy:
- Dziecko będzie chore
A to mnie zawsze zachwyca u przeciwników aborcji
Wróć do „Wszystkie inne tematy”