Mam pytanie, w jak młodym wieku można stosować antykoncepcyjne tabl.
wiek, a antykoncepcja...
Moderator: modTeam
wiek, a antykoncepcja...
Witam wszytskich...
Zaraz przyjedzie szef i ubijemy ten interes... Szafa gra 
- ksiezycowka
- Weteran
A ja myślę, że im później tym lepiej. Nie sądzę, żeby nastolatka miała okazję do codziennego współzycia, więc niewarto marnować sobie zdrowia w tak młodym wieku. Wtedy organizm jeszcze się rozwija, daj mu spokojnie dorosnąć. Prezerwatywy nie gryzą.
"Można być w kropli wody światów odkrywcą. Mozna wędrując dookoła świata przeoczyć wszystko."
na pewno nie w wieku 14 lat... ale tak 16 - 17 to juz chyba ok... wiadomo, ze to szkodzi.. ale tu chodzi raczej o rozne mozliwe skutki uboczne i z tego co wiem, to raczej im pozniej tym gorzej.. lekarka mi powiedziala ze po 30 to juz nie powinnam tego brac, bo moge miec jakies problemy zdrowotne... a mlodszy organizm lepiej to zniesie...
a jesli chodzi o dawki hormonow w mlodym wieku, najwyzej uroslyby mi wieksze cycki, troszke wiecej wloskow...
a jesli chodzi o dawki hormonow w mlodym wieku, najwyzej uroslyby mi wieksze cycki, troszke wiecej wloskow...
- misiucha22
- Pasjonat
- Weteran
moon pisze:Mysle ze spokojnie od 15 roku zycia.

Ja uważam, że od 18 roku życia. Bo branie tabletek to powinna być dojrzała i odpowiedzialna decyzja. Tak samo jak i rozpoczęcie współżycia.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
moon pisze:Mysle ze spokojnie od 15 roku zycia
tak,oczywiście

http://www.facebook.com/LKSPogonLwow
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!
http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
TedBundy pisze:moon napisał/a:
Mysle ze spokojnie od 15 roku zycia
tak,oczywiścieGdy gospodarka hormonalna organizmu nadal się kształtuje. Piękna droga, by ją dokumentnie rozpieprzyć i rozregulować
Bez względu na to co myślimy trzeba uszanować poglądy moon - ona już w wieku 12 lat znała się na tabletkach anty.... Więc nic dziwnego, ze twierdzi, że w wieku 15 lat już można. je brać.
Ja się z tym absolutnie nie zgadzam. W moim przekonaniu dolna granica wieku to 17 lat.
Kazdy problem ma rozwiazanie.
A jesli nie ma rozwiazania to nie ma problemu
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
Moon, jak Ty coś przysadzisz.
Ja uważam, że od 18 roku życia.
Sory ale pytanie nie bylo od kiedy Ty czy ja uwazamyBylo od kiedy mozna. A mozna od ok 2 lat od pierwszej miesiaczki wiec 15 lat to spokojnie
Tak? Dwa posty temu to wyjaśniłaś? Wręcz potwierdziłaś - a to zupełnie co innego.
Ciekawe ilu z Twoich znajomych lekarzy ma taką teorię, że 15stolatce - można spokojnie tabletki antykoncepcyjne przepisywać?
Znam opinię innych lekarzy - którzy 15 stolatce w celu bezpiecznego współżycia nie przepisaliby tabletek właśnie ze względu na to, że ma 15 lat i jej organizm właśnie gwałtownie rozwija się....
Widocznie sa dwie szkoły - ja osobiście podobnie jak jestem za tym, że 15stolatka nie jest psychicznie jeszcze gotowa do współżycia tak fizycznie - nie powinna aplikować w siebie tabletek od najwcześniejszych lat....
- ksiezycowka
- Weteran
Ja tez i jak juz pisalam zgadzam sie z tym, ale teoretycznie moze je juz przyjmowac jesli od 2 lat ma okres. A taki temat byl.betusia pisze:nam opinię innych lekarzy - którzy 15 stolatce w celu bezpiecznego współżycia nie przepisaliby tabletek właśnie ze względu na to, że ma 15 lat i jej organizm właśnie gwałtownie rozwija się....
Żaden oczywisciebetusia pisze:Ciekawe ilu z Twoich znajomych lekarzy ma taką teorię, że 15stolatce - można spokojnie tabletki antykoncepcyjne przepisywać?
Żaden oczywiscie
No właśnie - i o to mi chodziło - Twoje słowa są kwintesencją powyższego sporu...
Więc to, że można "spokojnie" od 15 raku narodziło się niehybnie w Twojej głowie - teraz wszystko jasne... Choć nie wiem co tam w tej Twoje głowie w śroku się znajduję - to to coś zapewne ma dość spore możliwości....
- ksiezycowka
- Weteran
Nie,nie narodzilo sie w mojej glowie moze samo 15 tak ale tlumaczylam CI chyba ze TEORETYCZNIE minimum 2 lata od pierwszego okresu. Praktyka nie zawsze sie z teoria pokrywa. I nie jest to moj poglad a medycyny. Znow radze spytac swojego sexiginkabetusia pisze:Więc to, że można "spokojnie" od 15 raku narodziło się niehybnie w Twojej głowie - teraz wszystko jasne...
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
[ Dodano: 2006-06-22, 22:35 ]
Ja nie chcialam uzywac tabletek majac 15 lat, bo to za wczesnie na taka ingerencje i tez bym w takim wieku odradzala. Co nie znaczy ze teoretycznie nie mozna ich przyjmowac wtedy.
Olivia pisze:Ja uważam, że od 18 roku życia. Bo branie tabletek to powinna być dojrzała i odpowiedzialna decyzja. Tak samo jak i rozpoczęcie współżycia.
Zapominasz o tym, ze wiek nie zawsze oznacza gotowosc do podejmowania decyzji itp. To nie jest tak, ze o polnocy z 17tki na 18tke Bozia robi "pstryk" i jestes oswiecony.
moon pisze:A mozna od ok 2 lat od pierwszej miesiaczki wiec 15 lat to spokojnie
No ale nie piszemy o Twojej osobie przeciez. Nie kazdy dostal okresu w wieku lat 13tu. Ja dostalam w wieku lat 11tu, co nie oznacza, ze po tabletki mi trzeba bylo isc jak mialam 13
betusia pisze:W takim razie po co pleciesz, że od 15 roku życia? Przyjdzie tu 15stolatka i będzie jej się wydawać, że "spokojnie" może brać tabletki...
Gdzies tu juz bylo o tym, ze my nie jestesmy specjalistami i nasze rady traktuje sobie kazdy wedle swego widzimisie

betusia pisze:Ciekawe ilu z Twoich znajomych lekarzy ma taką teorię, że 15stolatce - można spokojnie tabletki antykoncepcyjne przepisywać?
Jakies 95 %. Korupcja

Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
runeko pisze:A sa dziewczyny, ktore okresu dostaja jak maja 18, 19 lat.
Runeko - skąd wytrzsnęłaś takie informacje?
Mnie uczono - że jak dziewczyna nie dostanie do 16stego roku życia okresu - to znaczy, że coś jest z nią nie tak i powinna się koniecznie udać do lekarza...
betusia pisze:runeko napisał/a:
A sa dziewczyny, ktore okresu dostaja jak maja 18, 19 lat.
Runeko - skąd wytrzsnęłaś takie informacje?
Mnie uczono - że jak dziewczyna nie dostanie do 16stego roku życia okresu - to znaczy, że coś jest z nią nie tak i powinna się koniecznie udać do lekarza...
Jedno nie wyklucza drugiego

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”