żegnajcie drodzy żegnajcie

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Lawrence
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Lawrence » 02 mar 2006, 13:48

Blazej - Angielki sa tak brzydki ze obrazy spadaja w muzeach same ze scian......a jak juz sie jakas ladna trafi to sie okazuje ze tez Slowianka z naszego kraju lub osciennych Slowianskich :)

Uwazaj na kopniaki Olivki i nie staraj sie spotkac Chucka Norrisa bo ten jak kiedys jednego kopnal z polobrotu to wyslalo go w przyszlosc :)

A poza tym Anglia nie jest odcieta od internetu wiec nie ma czego sie martwic na zapas :)
Ostatnio zmieniony 02 mar 2006, 14:42 przez Lawrence, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo z tylu różnych dróg przez życie, każdy ma prawo wybrać źle...
BabaJaga
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BabaJaga » 02 mar 2006, 14:22

Nie taki diabel straszny jak go maluja! Dasz sobie rade.
Mnie szlag trafial przez pierwsze miesiace, bo bardzo tesknilam za domem.. no i za polskim piwem <diabel> <browar>
Niestety nie moge Ci udzielic zadnych rad co do Angli, bo tam nie bylam.
Siedze w innej czesci europy i w dodatku niemiecko jezycznej.
Brrr jak ja nie lubie deutscha! <wsciekly>
Zycze Ci powodzenia i mam nadzieje, ze trafisz na uczciwych ludzi :) .
Awatar użytkownika
ptaszek
Weteran
Weteran
Postautor: ptaszek » 02 mar 2006, 14:37

ku ścisłości - narodowości piszemy wielką literą :)
"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 02 mar 2006, 15:38

Blazej30 pisze:
Koko pisze:Mnie formalności zajęły miesiąc
nie można tego przyspieszyć ??to w sumie trzeba liczyć ostrożnie dwa misiące na szukanie pierwszej pracy??

Formalnosci troche trwaja, fakt, ale miesiac? Moze mialas pecha Koko :] Choc moze jak jedzie sie w ciemno, to tak moze byc.
Za to na odzyskanie podatku potem trzeba troche poczekac...
Smak_sera
Bywalec
Bywalec
Postautor: Smak_sera » 02 mar 2006, 16:11

polecam dixie chicken, hehe na pormocjach w tym lokalu bedziesz mogl spokojnie przezyc jakis czas
w manchesterze ludzie mowia bardzo dziwnie, nie wspomne juz o ludziach z liverpoolu, tamtych to nie da rady w ogóle zrozumiec hehe, mi angole wypominali ze nie mowie po angielsku tyko po amerykansku ale to juz ich problem
blazej i nie pij ciderow, pij tylko fostersy i carlingi:P hehe strongbowy to dla zuli:Pa jak chcesz kolezanke na drinka zaprosic to kup jej baileys z lodem:P
jak bedziesz chciala pogadac z polakami to pojdz do byle jakiego sklepu tureckiego gdzie kebaby sa, na pewno bedzie tam jakas polka:)
nie wiem ile sie placi teraz dla home office, ja zaplacilem chyba 50Ł
Anglia to fajny kraj, jak sie znasz na pilce i troche po ang umiesz to dobrze sie dogadasz z chlopakami, tylko zebys nie mowil w manchesterze ze kibicujesz liverpoolowi lub arsenalowi hehe
i nie daj sie przepic.....
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 02 mar 2006, 17:27

Koko pisze:O ile pójdziesz do najbliższego Job Center, i Home Office w celu uzyskania raz ofert, dwa NIN (National Insurance Number).
Z takim numerkiem płaca za godzinę to minimum 4,5 funta, ubezpieczenie, i najważniejsze- stajesz się pracownikiem legalnym.
Mnie formalności zajęły miesiąc, a tak naprawdę niewiele miałam do roboty.
Opłacony podatek, który przy NIN na samym początku jest dośc wysoki, po powrocie możesz odzyskać, więc i tego się nie bój.

:? sorry ale nin i home office to nie załatwia się dopiero po podjęciu pracy ??
"Kiedy należy się rejestrować?

Wniosek o rejestrację w ramach Programu Rejestracji Pracowników należy złożyć natychmiast po podjęciu nowej pracy. Jeżeli dana osoba nie złoży wniosku w ciągu miesiąca od podjęcia zatrudnienia, po upłynięciu tego terminu, zatrudnienie stanie się nielegalne. Zatrudnienie będzie nielegalne do momentu wydania zaświadczenia o rejestracji. Może zatem wystąpić konieczność przerwania zatrudnienia.
W jaki sposób należy złożyć wniosek?

Należy wypełnić formularz wniosku WRS (Program Rejestracji Pracowników), podając nazwisko, adres, datę urodzenia, obywatelstwo oraz szczegółowe dane dotyczące zatrudnienia. W celu uzyskania formularza wniosku lub informacji, można zatelefonować pod numer: 08705 210 224 bądź odwiedzić strony: www.ind.homeoffice.gov.uk lub www.workingintheuk.gov.uk

W przypadku składania wniosku po raz pierwszy, razem z wnioskiem należy przesłać:
pismo od pracodawcy potwierdzające fakt zatrudnienia;
dwa zdjęcia paszportowe;
paszport lub dowód osobisty;
opłatę w wysokości £70."
"Każdy pracownik w Wielkiej Brytanii powinien posiadać swój własny jednorazowo nadany National Insurance Numer (odpowiednik polskiego Numeru Identyfikacji Podatkowej- NIP-u) zwanego w skrócie NIN. Przyznawaniem NIN zajmuje się Department of Work And Pensions, czyli Departament Pracy i Emerytur. Numer ten służy do rejestracji podatnika w systemie ubezpieczeń socjalnych i systemie podatkowym, co w konsekwencji daje prawo do zasiłku, emerytury, macierzyńskiego itd. National Insurance to składka odprowadzana przez pracodawcę lub pracownika do urzędu skarbowego w Wielkiej Brytanii. Dopóki pracownik nie posiada NIN zobowiązany jest do płacenia najwyższego podatku. Posiadanie NIN jest wiec w interesie pracownika.
Numer składa się z 2 liter, 6 cyfr i jednej litery na końcu: np. AB 123456 D
Jak otrzymać NIN?

Tymczasowy numer

Jeśli dopiero zaczynacie prace i nie posiadacie stałego NIN informujecie o tym pracodawcę, który ma prawo dać wam tymczasowy NIN. Jeśli przyjeżdżacie do pracy na krótki okres (około 2 miesiące) możecie otrzymać jedynie tymczasowy NIN. Od pracodawcy zależy długość czasu, podczas którego możecie pracować posiadając tylko tymczasowy NIN. Jednak tymczasowy NIN nie upoważnia do płacenia niższych składek.

Wzór tymczasowego NIN to:
TN DD MM YY M or F
TN= Temporary(tymczasowy) Number
DD MM YY= data urodzin (dzień, miesiąc, rok)
M or F=plec, M-mezczyzna; F-kobieta
Np. Tymczasowy numer dla kobiety urodzonej 25 lipca 1981 roku: TN 25 07 81 F
Stały numer

Aby ubiegać się o stały NIN należy zgłosić się do Job centre lub Social Security Office, prosząc o numer telefonu, pod który trzeba zadzwonić by umówić się na rozmowę (interview). Numer w Edynburgu to: 01314563322. Trzeba być przygotowanym by już w rozmowie telefonicznej odpowiedzieć na dosyć szczegółowe pytania typu: imię, nazwisko, narodowość, miejsce zamieszkania w Wielkiej Brytanii, nazwę i adres pracodawcy, od kiedy jesteś w UK, od kiedy pracujesz, czy pracowałeś wcześniej w UK, gdzie mieszkałeś, jak długo zamierzasz zostać w Wielkiej Brytanii itp. Następnie wyznaczony jest termin rozmowy i podane informacje dotyczące dokumentów, jakie trzeba wziaść ze sobą. Warto podkreślić, ze dokumenty powinny być oryginałami, ponieważ kopie sa nieuwzględniane. Na szczęście nie trzeba ich nigdzie wysyłać, ponieważ urzędnik zrobi ich kopie na miejscu. Do potrzebnych dokumentów należą:
paszport lub dowód;
dokument potwierdzający zatrudnienie (może to być list od pracodawcy, umowa o prace, odcinki wypłat - payslips);
dokument potwierdzający miejsce zamieszkania, czyli np. umowa wynajmu (jeżeli umowa nie jest podpisana na nas tylko na inna osobę mieszkającą w domu, osoba, na którą jest mieszkanie, może napisać list, że pan XXX mieszka w tym mieszkaniu i wtedy pokazujemy ten list razem z umową z agencją/landlordem), rachunek - utility bill, bank statement, dokumenty z Home Office;
dokument stwierdzający statut studenta (jeśli studiujecie);
jeśli nie posiadacie któregoś z wyżej wymienionych dokumentów, warto dostarczyć prawo jazdy lub inne dokumenty mogące potwierdzić tożsamość (przetłumaczone na j. angielski)."
Patrz, Kościuszko, na nas z nieba raz Polak skandował.
I popatrzył nań Kościuszko i się zwymiotował.
/Konstanty Ildefons Gałczyński/
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 02 mar 2006, 17:53

Blazej30 pisze:[...]rastafarnina[...]

Małe sprostowanie: rostafarianina
Ja jeszcze nie byłem pracować za granicą. Ale chciałbym. A Tobie, Błażej, życzę powodzenia <browar>
sanguis pisze:tylko zebys nie mowil w manchesterze ze kibicujesz liverpoolowi

Blazej: kibicuję Liverpoolowi, bo tam gra nasz Dudek.
Chlopaki: Aaa, Dudek. Pamietamy, kilka lat temu podarował nam brameczkę. Chodź wypijemy za jego zdrowie ;)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Postautor: Koko » 02 mar 2006, 18:19

Blazej30 pisze:nin i home office to nie załatwia się dopiero po podjęciu pracy

Tak :] Pracodawca ma obowiązek Cię zgłosić w przeciągu miesiąca od daty rozpoczęcia. Da się to obejść :8 Tzw. probation/trialem= okresem próbnym.
Ale możesz zacząć już wcześniej, w sensie tel. :) I dobijanie się o termin.
Dlatego nie miałam pecha Sophie, lecz czekałam na termin swojej rozmowy (2) z Panami Urzędnikami 8) Interview. Nie ma bata, miesiąc jak nic. :)

Jeśli nie znasz dobrze angielskiego (a nie znasz :) ) poproś kogoś o pomoc, nie będziesz spławiany, że tak powiem.

Co dalej. To że stawiasz JC i HO na pierwszym miejscu po przyjeździe niczego Ci nie gwarantuje. Albo będziesz pracował na czarno, za marne pieniądze, albo licz się z tym, iż miesiąc będziesz bez pracy.
Z numerem.. wiele "posad" można dostać od ręki. Za najniższą stawkę... :)

Manchester- ładne miasto :] Tam masz na pewno większe szanse jak w Oldham czy Londynie.
Jako pierwsze miejsce składania aplikacji polecam sieć skleów Spar, przychylnie nastawieni Polakom i chyba najbardziej "zróżnicowana kulturowo" (czyt. kolorowa) firma jaką tam spotkałam, albo Tesco :). Podpisali w październiku zeszłego roku umowę o zatrudnieniu iluś tam tysięcy Polaków, którą rzeczywiście realizują. Spróbuj się nawet przejść do polskiego odziału, może się okazać, iż już nie będziesz musiał jechać "w ciemno".

Poradnik kilkustronnicowy możnaby napisać....
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 02 mar 2006, 18:31

Koko, czyli występować o NIN nawet jeśli nie ma się jeszcze pracy ??

Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Postautor: Koko » 02 mar 2006, 18:43

Tak, jeśli robotę będziesz miał na widoku. Zadzownić, przejść się do biura, odbyć pierwszą rozmowę, jeszcze nie to "właściwe" interview, ale wiele rzeczy przyspiesza, (nie każdy wie, iż taka istnieje dopóki sam o NIN się nie stara), i poprosić o formularz WRS. Choć czy będzie koniecznym jego wypełnianie powie Ci Pan lub Pani, z którą będziesz rozmawiał.
Znajomością jezyka nie trzeba się przejmować, są naprawdę baaaaardzo pomocni.

A dodatkowym plusem jest, iż "masz poszerzony dostęp do ofert" pracy, dodatkowo doradzą Ci na miejscu gdzie byś się ew. nadawał, gdzie pójść i jak się przygotować.
Wiem słowo jak krem

Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 02 mar 2006, 18:49

Koko pisze:Tak :] Pracodawca ma obowiązek Cię zgłosić w przeciągu miesiąca od daty rozpoczęcia. Da się to obejść :8 Tzw. probation/trialem= okresem próbnym.
Ale możesz zacząć już wcześniej, w sensie tel. :) I dobijanie się o termin.
Dlatego nie miałam pecha Sophie, lecz czekałam na termin swojej rozmowy (2) z Panami Urzędnikami 8) Interview. Nie ma bata, miesiąc jak nic. :)

To widocznie w niektorych miejscach szybciej to idzie - tj. pracodawcy jakos szybciej to zalatawiaja - moze wynika to z wielkosci miasta? :> Ale to nieistotne.

Powodzenia Blazej :]
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 02 mar 2006, 18:55

Poza tym od stycznia Brytole podnieśli płacę minimalną, teraz 4,8 funta/h :D.....
Najważniejsze, Błażej, byś mógł się dogadać po angielsku - to bardzo pomaga i ułatwia, również w agencjach pośrednictwa - patrzą przychylniej ;)
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Koko
Weteran
Weteran
Postautor: Koko » 02 mar 2006, 19:05

sophie pisze:moze wynika to z wielkosci miasta?

Też. Ja załatwiałam w Londynie, ale ... zważywszy na Ich podział administracyjny (jego specyfikę) nie powinno być takich problemów.
Szczerze, nie znam nikogo, kto załatwił (w sensie DOSTAŁ DO RĘKI) nr wcześniej niż po upływie 30 dni...
TedBundy pisze:teraz 4,8 funta/h

Muszę to sprawdzić :>
.. nawet jeśli.. wychodzą z tego (na rękę) plus minus 4 funty :)
Wiem słowo jak krem

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 02 mar 2006, 19:14

O to moze sie tam spotkamy ;)
Ja prawdopodobnie tez wyfrune tam wkrótce ;)
Jagienka06
Weteran
Weteran
Postautor: Jagienka06 » 02 mar 2006, 19:14

błażej... bede [shadow=red]tesknic [/shadow]za toba <przytul>
Awatar użytkownika
Kermit
Weteran
Weteran
Postautor: Kermit » 02 mar 2006, 19:26

kura jakby w londresie neta nie było :)
So understand;
Don't waste your time always searching for those wasted years,
Face up...make your stand,
And realise you're living in the golden years.
Awatar użytkownika
miś
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: miś » 02 mar 2006, 22:08

Blazej. W Anglii czy Berlinie mnozy sie polakow. Ja na twoim miejscu szansy bym poszukal na polwyskie skandynawskim

Dla porownania zaludnienie:

Niemcy 230,8 mieszk/km²
Anglia 384mieszk/km²
Polska 123 mieszk/km²
Francja 110 mieszk/km²

Szwecja 20 mieszk/km²
Finlandia 15,5 mieszk/km²
Norwegia 14 mieszk/km²

W dodatku kraje skandynawskie z powodu niskiego zaludnienia wrecz zachecaja emigrantow. Masz gwarantowane takie same prawa jak obywatele szwedzcy
Umowa o prace powyzej roku premiuje zezwoleniem na pobyt 5lat

Tutaj wiecej o pracy w szwecji
http://www.szwecja.pl/index.php?option= ... &Itemid=53

Radze przemyslec. Osobiscie sam jezeli bede szukal pracy wybiore Wikingow. Co prawda nie ma tam takich laseczek jak nasze polskie(forumowiczki :P) ,ale nie jest zle. NIby zimno , ale zawsze mozna zostac morsem <banan>. osobiscie przycaiga mnie walsnie srodowiski Szwedzie, Norweskei czy Finskie oraz to ,ze jestme wielkim fanem hokeja 8)
"Polityczny Żołnierz może szanować swego wroga - lecz zdrajcą i dezerterem będzie tylko pogardzał."
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 02 mar 2006, 22:50

miś pisze:W dodatku kraje skandynawskie z powodu niskiego zaludnienia wrecz zachecaja emigrantow. Masz gwarantowane takie same prawa jak obywatele szwedzcy

No i dodajmy, że wszyscy skandynawowie świetnie mówią po angielsku :)
soul of a woman was created below
cubasa
Weteran
Weteran
Postautor: cubasa » 02 mar 2006, 23:12

Sir Charles pisze:miś napisał/a:
W dodatku kraje skandynawskie z powodu niskiego zaludnienia wrecz zachecaja emigrantow. Masz gwarantowane takie same prawa jak obywatele szwedzcy

No i dodajmy, że wszyscy skandynawowie świetnie mówią po angielsku

No ba! I gdybyś Blazej chciał się tam rozmnazać mozesz uzyskać urlop ojcowski :)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Awatar użytkownika
kot_schrodingera
Weteran
Weteran
Postautor: kot_schrodingera » 02 mar 2006, 23:25

cubasa pisze: I gdybyś Blazej chciał się tam rozmnazać mozesz uzyskać urlop ojcowski

chyba przez pączkowanie <browar>
agna 24 pisze:błażej... bede tesknic za toba
mam nadzieję że nie zniknę zupełnie
moon pisze:O to moze sie tam spotkamy
będzie mi miło

Wróć do „Wszystkie inne tematy”