nigdy nie wychodzi...

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 gru 2005, 10:32

Jak już kiedyś pisałem - pewne rzeczy niektórzy pojmują z perspektywy czasu/gdy się nacięli/przejechali ----potrzebowali tego, by zrozumieć, niektórzy wiedzą to od początku, niektórzy nigdy tego nie pojmą :)
ot, taka mała pointa.... <aniolek2>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
FireBird
Bywalec
Bywalec
Postautor: FireBird » 03 gru 2005, 14:03

TedBundy pisze:Jak już kiedyś pisałem - pewne rzeczy niektórzy pojmują z perspektywy czasu/gdy się nacięli/przejechali ----potrzebowali tego, by zrozumieć, niektórzy wiedzą to od początku, niektórzy nigdy tego nie pojmą :)
ot, taka mała pointa.... <aniolek2>

I właśnie to jest ten sens drogi zycia naszego - popełniac błedy - naprawiać je i uczyć się na nich by nigdy wiecej ich nie popełniac - by móc potem godnie i spokojnie żyć - stawiać czoła innym wyzwaniom..

Ale takich umiejętnosci człowiek uczy się długo.. ja próbuje jej uczyć innych zagubionych "młodych owieczek" w tym zagubionym swiecie w pogubionych czasach..
Awatar użytkownika
blacknessie
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: blacknessie » 03 gru 2005, 14:43

FireBird, jakieś guru z Ciebie, przewodnik duchowy, czy co? ;)
"Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych, ale i za te, które w innych budzi."
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 03 gru 2005, 14:49

blacknessie pisze:FireBird, jakieś guru z Ciebie, przewodnik duchowy, czy co?

pewnie wszystko w jednym, łączonym w krótkie słowo - psycholog:) Dobrze myślę?? :) <browar>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
FireBird
Bywalec
Bywalec
Postautor: FireBird » 03 gru 2005, 15:32

hehe no całkiem ciekawe określenia (guru, przewodnik duchowy) :-) Można to tak potocznie określić - "nie powiem tak nie powiem nie" ale prawde jednak pozostawie jako słodką tajemnice - TedBundy <browar> ;-)

Każdy człowiek w swoim życiu ma z góry przeznaczony cel, określony kierunek w którym przeznaczone jest mu się kierować - z wiekiem człowiek widząc co sie dookoła niego dzieje poznaje swój cel - ja już swój poznałem i staram sie go dopełniac jak najlepiej umiem.

Pozdro 4all
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 03 gru 2005, 23:31

FireBird pisze:Ale takich umiejętnosci człowiek uczy się długo..

NIe przesadzaj. Nauka na błędach trwa od małego. Jeśłi ktoś nie potrafi sie na nich uczyć to jest po prostu głupi.
FireBird pisze:Każdy człowiek w swoim życiu ma z góry przeznaczony cel

W jakim sensie? Ja swój mam, bom wierząca.
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 04 gru 2005, 01:56

moon pisze:Ja swój mam, bom wierząca.

a ja mam , bo sobie go wybralam
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
thirdeye
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: thirdeye » 04 gru 2005, 11:45

ja w wieku 22 lat stwirdzam ze nie jestem gotow na powazny zwiazek :/
nieznosze gdy po mnie nikt sie nie odzywa, takze zrob mi te przyjemnosc i odpowiedz :)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 05 gru 2005, 00:30

Wstreciucha pisze:a ja mam , bo sobie go wybralam

Noż ja też. Toż sie dopiero w kwietniu nawróciłam ;P
thirdeye pisze:ja w wieku 22 lat stwirdzam ze nie jestem gotow na powazny zwiazek

Cóż zdarza sie. Jedni potrzebują wiecej czasu inni mniej ;) Głowa do góry ;)
Awatar użytkownika
FireBird
Bywalec
Bywalec
Postautor: FireBird » 05 gru 2005, 16:58

moon pisze:
FireBird pisze:Ale takich umiejętnosci człowiek uczy się długo..

NIe przesadzaj. Nauka na błędach trwa od małego. Jeśłi ktoś nie potrafi sie na nich uczyć to jest po prostu głupi.
FireBird pisze:Każdy człowiek w swoim życiu ma z góry przeznaczony cel

W jakim sensie? Ja swój mam, bom wierząca.

Owszem ale dopiero po latach człowiek potrafi wyciągnac z tych błędów odpowiednie wnioski, znaleść ich przyczynę i przeanalizować sytuacje - czyż nie prawda?
Ważnym momętem w życiu młodego człowieka nie jest powierzchowne widzenie tych błedów ale znalezienie ich przyczyny...
Wiadomo z czasem przychodzi doświadczenie, mądrość - i najwspanialszym momętem jest ten w którym rozumie się pewne rzeczy kiedy ich się nie rozumiało wcześniej.

Piszecie ze znaleźliście sobie kierunek bo go sami wybraliscie - ale pomyślcie z drugiej strony ze istanieje coś co z góry wam to narzuciło - ale wy myślac, że to wasz wybór - dokonaliscie go z takim przekonaniem..
Czasami ludzie dokonują innych wyborów niż chcieli by a potem ich załują, można by tu teraz wymieniać poszczególne przykłady ale człowiek jest wolny zawsze ma mołżiwosć wyboru tak jak z każdej sytuacji jest wyjscie tylko trzeba wybrać odpowiednią droge w odpowiednim czasie.

Moon - piszerz zę masz swój bo jesteś wierząca - ja pojmuje wiare czysto teoretycznie - od jakiegoś czasu gdy otwarłem oczy na swiat i pojołem naprawde wiele rzeczy dla które dla innych śa przyjętymi wartościami przez ogół... Biblie mozńa rozumieć na kilka sposobów np: jeden to ten narzucony przez kościoł drugi jako opis życia ludzkiego - wystarczy przeczytać dowolny fragmęt z bibli i przedstawić sobie go w życiu codziennym.
Można by na ten temat długo spekulować ale to nie o tym w tym temacie.
Powiem na koniec tylko - nie zawsze wszystko jest takie jakie je widzimy...

Pozdro 4 all
Awatar użytkownika
Wstreciucha
Weteran
Weteran
Postautor: Wstreciucha » 05 gru 2005, 17:08

FireBird pisze:Piszecie ze znaleźliście sobie kierunek bo go sami wybraliscie - ale pomyślcie z drugiej strony ze istanieje coś co z góry wam to narzuciło - ale wy myślac, że to wasz wybór - dokonaliscie go z takim przekonaniem..

To by oznaczalo ze nasze bledne wybory kieruja sie ta sama zasada, a co za tym idzie, to "cos co z gory nam to narzuca" nie szczegolnie jest zainteresowane by nam sie powiodlo. Twoja teoria na temat wolnego wyboru w swietle powyzych slow upada. Albo mamy wolny wybor, albo ktos go nam narzuca . Swiadomosc czy tez nieswiadomosc tego, nie ma tutaj nic do rzeczy.
Te same fakty dają jednym wiele do myślenia, innym tylko do gadania.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 05 gru 2005, 17:40

Uważam, że człowiek jest zdeterminowany do czynienia dobra. Świadczy o tym fakt, że ma sumienie. Nie możemy więc mówić, że nasze wybory są zupełnie wolne od czegokolwiek. To znaczy są, ale ich ocena moralna już nie od nas zależy. Mogę wybrać źle, ale przez sam fakt, że wybiorę źle, mój wybór nie stanie się dobry. Bo nie my decydujemy o wartości moralnej naszych czynów.

Jeżeli ktoś łazi do łóżka z kim popadnie, to jest to kwestia jego wyboru, ale nie znaczy to, że jest to dobre, bo on ma do tego prawo. Nie ma zakazu, co nie znaczy, że jest to ok. .
AlfaRomeo1939
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: AlfaRomeo1939 » 05 gru 2005, 20:14

Kiedyś się uda (może) <browar>
Co by się nie działo głowa do góry !
Awatar użytkownika
emmiii
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: emmiii » 05 gru 2005, 22:39

heh... widzę że wzrosło zainteresowaniem moim topicem... fajnie, że ktoś chce mi cos uświadomić... chociaż zostanę przy tym... chciałabym miec cos stałego... ale to tylko chęci... bo uważam, że jednak jestem na to za mało dojrzała... mało odpowiedzialna... bo jak to jest sie ograniczać i byc uzaleznionym od drugień osoby??? więzienie przyziemne:P
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 05 gru 2005, 23:27

mrt pisze:Uważam, że człowiek jest zdeterminowany do czynienia dobra.

Choc do pewnego stopnia podzielam ta kwestie, to jednak twierdze, ze taki poglad moga wyglaszac jedynie ci, ktorzy nie widzieli do czego jest zdolny czlowiek. Przecietny, szary czlowiek.
mrt pisze:Mogę wybrać źle, ale przez sam fakt, że wybiorę źle, mój wybór nie stanie się dobry.

Ale ta bezwzglednosc jest przyczyna, czy skutkiem w/w zdeterminowania? :>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 06 gru 2005, 00:41

FireBird pisze:ale dopiero po latach człowiek potrafi wyciągnac z tych błędów odpowiednie wnioski, znaleść ich przyczynę i przeanalizować sytuacje - czyż nie prawda?

Nie!Sęk w tym, że rozpatrujemy rózne sprawy z róznych perspektyw. Inaczej wyglądają wnioski po kilku dniach, tygodniach, latach. Wnioski pewne wyciągamy od razu, a potem one ewoluują.
Piszesz odpowiednie, ale co to włąściwie znaczy?Sądzę, że odpowiednie są wszyskie poczawszy od pierwszego i lat do jego powstania nie trzeba ;)

emmiii pisze:widzę że wzrosło zainteresowaniem moim topicem... fajnie, że ktoś chce mi cos uświadomić...

Myśle, zę ten topic nie ma już za wiele z Toba współnego :]
emmiii pisze:bo jak to jest sie ograniczać i byc uzaleznionym od drugień osoby???

Nie mam pojęcia. Już ;P
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Postautor: mrt » 06 gru 2005, 13:37

Sir Charles pisze:Choc do pewnego stopnia podzielam ta kwestie, to jednak twierdze, ze taki poglad moga wyglaszac jedynie ci, ktorzy nie widzieli do czego jest zdolny czlowiek. Przecietny, szary czlowiek.
Przy okazji tego referatu nieszczęsnego o determinizmie i indeterminizmie zweryfikowałam swoje poglądy. Człowiek nie jest zdeterminowany do niczego właściwie. tyle że ma zdolność odróżniania dobra i zła.

Sir Charles pisze:Ale ta bezwzglednosc jest przyczyna, czy skutkiem w/w zdeterminowania?
Nawet gdybym wczesniejszy pogląd zachowała, to ani tym, ani tym. Nie może być skutkiem, bo sumienie nie ma władzy konstytuującej, a oceniającą, przy czym nie uważam, aby wartość moralna była relatywna, dlatego ma się nijak do tego, jak ją ocenimy. Z kolei przyczyną też nie, bo to nie ten porządek. Przyczyna musiałaby być zupełnie innej kategorii. Ale głębiej w to nie włażę, bo po zweryfikowaniu poglądu się zaplączę. Chociaż...
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 06 gru 2005, 22:42

mrt pisze:zweryfikowałam swoje poglądy. Człowiek nie jest zdeterminowany do niczego właściwie. tyle że ma zdolność odróżniania dobra i zła.

Moge sie zgodzic :) Ale granica jest rozmyta.
mrt pisze:Ale głębiej w to nie włażę, bo po zweryfikowaniu poglądu się zaplączę.

No mi tez trudno o tym dyskutowac, skoro twierdzisz, ze juz tak nie uwazasz ;)
soul of a woman was created below

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”