Diane 35 pytanko

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Diane 35 pytanko

Postautor: Elspeth » 15 lip 2004, 12:31

hej! jestem tu nowa wiec pozdrawiam wszystkich :564: mam do Was pytanko... wiem ze bylo duzo tematow o pigulkach antykoncepcyjnych, ale moje pytanie jest takie: od mniej wiecej roku biore diane 35 (lekarz przepisal mi je ze wzgledu na problemy z cera, a nawet mi pasowalo ze nie bede musiala robic tego z gumka ;) ) od tamtego czasu jednak tak sie zlozylo ze mialam mały celibacik, ale teraz moze sie to zmieni... ale jedna rzecz mnie zastanawia, zawsze bralam tabletki regularnie rano ale wczoraj (o zgrozo! ) zapomnialam wziac tabletki o stalej porze wzielam ja wniej wiecej ok 6 godzin pozniej :566: i dlatego mam pytanie: czy teraz powinnam zastosowac dodatkowo np prezerwatywe? bo planujemy wyjazd z moim chlopakiem i...hmm ;) prosze o odpowiedz:) trzymacie sie:)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2004, 19:00 przez Elspeth, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
fish
Weteran
Weteran
Postautor: fish » 15 lip 2004, 13:10

Witamy Cię na forum.
Nie powinnaś sie tak przejmować. Leki z reguły działają dość długo.
Bierz teraz regularnie i się nie martw.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 15 lip 2004, 14:16

Skoro sie dzis spuzniłas kilka godzin , to dzis sie juz nie ciupciaj , jutro wez normalnie i do dziela , albo jak sie boisz to jeszcze jeden dzien poczekaj !
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Aga
Maniak
Maniak
Postautor: Aga » 15 lip 2004, 15:37

Krzysiu, na Boga, jak sie nie znaj to nie pisz !!!!!!! Co za głupoty!!! No przecież tabletki nie działają na zasadzie- wezmę dziś, to się mogę dziś kochać, jutro nie wezmę- to nie, pojutrzę wezmę to już mogę. Przy twoich radach dużo byłoby na tym świecie dzieci ;)

Elspeth- na pewno masz napisane to w ulotce, w większości jednofazowych tabletek antykoncepcyjnych jesli weźmiesz tabletkę do 12 godzin, wszystko działa jak należy.
Powyżej 12 h należy jak najszybciej wziać pigułkę a przez najbliższy tydzień uzywać niehormonalnych środków-np. gumek. Pow. 24 h musisz się skontaktować z lekarzem. Przeczytaj jednak ulotkę dołączoną do tabletek. Jeśli się boisz, weź gumkę, ale to niepotrzebne. Szczególnie jak jesteś w 2 lub 3 tyg. brania tabletek. To na tyle. Pozdrawiam.
aja74

Re: Diane 35 pytanko

Postautor: aja74 » 15 lip 2004, 17:19

Elspeth pisze:od mniej wiecej roku biore diane 35 (lekarz przepisal mi je ze wzgledu na problemy z cera, a nawet mi pasowalo ze nie bede musiala robic tego z gumka ;)

Czy dzieki diane poprawila ci sie cera? Jezeli tak to po jakim okresie brania?
AJA
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 15 lip 2004, 17:29

Aga pisze:Krzysiu, na Boga, jak sie nie znaj to nie pisz !!!!!!! Co za głupoty!!! No przecież tabletki nie działają na zasadzie- wezmę dziś, to się mogę dziś kochać, jutro nie wezmę- to nie, pojutrzę wezmę to już mogę. Przy twoich radach dużo byłoby na tym świecie dzieci ;)

.

Ej !! Ty jakas asertywna w stosunku do mnie jesteś :D
A JA PISAŁEM TAK
skro jak pisze bierze tabletki rano od roku , dzis sie spuzniła 6 h to jej nie kazałem sie kochac ! ma wziasć jutro normalnie , czyli rano a po poludniu już moze , jak sie boi , to kazałem jeszcze jeden dzien poczekac , nie pisałem nigdzie, ze ma nie wziac na drugi dzien a na nastepny znowu i wszystko bedzie w porzadku
Nie przekrecaj tego co napisałem ! :P
Awatar użytkownika
Aga
Maniak
Maniak
Postautor: Aga » 15 lip 2004, 17:39

No właśnie! A przecież jeśli nie przekroczyła 12 h to kochać się może i dzisiaj i jutro i do końca opakowania. A jeśli by to przekroczyła, to nie dość że bez gumki dzisiaj by nie mogła to jeszcze najlepiej do końca opakowania nie. Kwestie kilku dni nie mają tu nic do rzeczy, bo chodzi o cały cykl. Nie można założyć że jesli dzisiaj nie wzięła to dzisiaj się nie kocha, a jeśli jutro weźmie to po południu już może. To wszystko nie tak!
P.S. A osoba asertywna to taka która potrafi powiedzieć w wielu sytuacjach "nie", odmówić, a nie źle nastawiona do kogoś :)
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 15 lip 2004, 17:42

Ty własnie mowisz Nie !! na kazdy moj post :547:
Kochac sie moze , ale jak zareaguje na to jej psychika po takim kochaniu ???? znowu bedzie myslec a jak zaszłam , bo wziełam 6h puzniej ! :566:

www.spokorobi.prv.pl

No i co ??? nadaje sie tylko na futro !!! :D :D :D
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 15 lip 2004, 18:35

Dzieki za odpowiedzi :))) ale prosze mi sie tu nie klocic :643: tak myslalam ze jak wzielam ta nieszczesna pigule tego samego dnia to wszystko ok ale wolalam sie upewnic :593: w takim razie mozna ruszac do dziela... :619:
AJA nie pamietam dokladnie ale juz ok. drugiego miesiaca brania bylo troche lepiej, ale to pewnie tez zalezy od danego organizmu :)
Pozdrawiam!
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Angel

Postautor: Angel » 16 lip 2004, 23:21

Elspeth pisze:AJA nie pamietam dokladnie ale juz ok. drugiego miesiaca brania bylo troche lepiej, ale to pewnie tez zalezy od danego organizmu :)

No patrz. Ja po pierwszym miesiacu juz mialam tylko male problemy i to tylko w tygodniowych przerwach od pigulek, a teraz (w polowe 4 opakowania) cera jest idealna. Uwielbiam te pigulki prawde mowiac :D
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 17 lip 2004, 13:44

Angel a jak oceniasz je pod wzgledem "zabezpieczenia" ? z reszta to pytanie kieruje do wszystkich ktorzy mieli doczynienia z Diane 35... :) pozdrowionka!
Angel

Postautor: Angel » 17 lip 2004, 21:46

Elspeth pisze:Angel a jak oceniasz je pod wzgledem "zabezpieczenia" ? z reszta to pytanie kieruje do wszystkich ktorzy mieli doczynienia z Diane 35... :) pozdrowionka!

no heh, jak na razie mnie nei zawiodly :D I wyglada na to ze tego nie zrobia, bo jest to lek na tyle silny, ze lekarz za 3 miesiace chce mi dac cos z mniejsza dawka hormonow... jak na razie swietnie :D W ogole uwielbiam te tabletki :D
Awatar użytkownika
Asanpi
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Asanpi » 17 lip 2004, 22:07

ja tez biore Diane35 - jak dla mnie sa idealne - wczesniej bralam Cilest, ale moj organizm lepiej zareagowal na Diane35. Cere mam lepsza i ogolnie duzo lepiej z okresem (wczesniej mialam bolesne). Biore je od 2 lat, ale podobno po 3 roku powinno sie z nich powoli wycofywac (jesli problemy z okresem i cera ustapia) - tak przynajmniej mowi moja mama - a jest ginekologiem :P

PS. Angel - Diane wcale nie maja silnej dawki hormonow, wlasnie przeciwnie, dlatego sa polecane mlodym dziewczynom, natomiast dziala w troche inny sposob (w jaki dokladnie to nie wiem, bo z tego co mowila moja mama zrozumialam tyle ze chodzi o niszczenie jakichs wiazan chemicznych) - dlatego nie powinno sie ich brac dluzej niz 3-4 lata
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 17 lip 2004, 22:11

dzieki za wypowiedzi! ja po raz pierwszy wlasnie "testowalam" ;) te tabletki i wasze wypowiedzi pozwalaja mi bardziej ufac w ich skutecznosc :) dzieki!
Angel

Postautor: Angel » 18 lip 2004, 08:50

Asanpi pisze:PS. Angel - Diane wcale nie maja silnej dawki hormonow, wlasnie przeciwnie, dlatego sa polecane mlodym dziewczynom, natomiast dziala w troche inny sposob (w jaki dokladnie to nie wiem, bo z tego co mowila moja mama zrozumialam tyle ze chodzi o niszczenie jakichs wiazan chemicznych) - dlatego nie powinno sie ich brac dluzej niz 3-4 lata

No kurde. to czemu ginekolog powiedzial mi po 4 miesiacach ze gdy skoncze te opakowania sprobujemy czegos lżejszego? :/ jestem pewna ze powiedzial o mniejszej dawce hormonow... ja bym je sobie chetnie przez najblizsze kilka lat brała... pogadam z nim.

Powiedziałam o skórze, a rzeczywiscie, Diane fajnie okres reguluje :-) Dostaje okres idealnie co 4 tygodnie, zawsze w sobote, i zawsze wieczorem :-) Poza tym moj naturalny okres sie w nieskonczonosc ciagnal (7-8 dni) a przy pigulkach to 4-5 dni, bardzo milo jednym slowem :-)
Awatar użytkownika
Asanpi
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Asanpi » 18 lip 2004, 10:20

Nie wiem - moja mama jezdzi na spotkania z ta firma (Schering) i z ginekologami z Polski - generalnie panuje opinia, ze Diane35 powinno sie leczyc ok.3 lat - jezeli oczywiscie wszelkie objawy wczesniej calkowicie nie ustapia..
Kazdy lekarz jest inny - pewnie stad rozbierzne rady ;)
sunman
Początkujący
Początkujący
Postautor: sunman » 17 lis 2004, 02:21

dziewczyny jestescie po prostu boskie! cieszycie sie ze cera sie porpawia, znika tradzik, lsnia wlosy itd. czy naprawde nie zdajecie sobie sprawy ze takie diane35, jeanine maja ponadprzecietna dawke hormonow i w przyszlosci przyjdzie wam za to zaplacic, juz teraz wiadomo ze jest to niezdrowe, rak, torbiele...
okres jest mniej bolesny, reguluje, eh!
na waszym miejscu szukalbym tabletek o mozliwie najmniejszej dawce hormownow, ale to wasze zycie!
Najbardziej podoba mi sie dyskusja o tabletkach, w 3/4 wypowiadaja sie faceci, no sorry ale nas to dotyczy w najmniejszym stopniu, wiec wypowiedzi o plusach i minusach sa tam z naszej strony niewskazane, bo nie jestesmy obiektywni!
Awatar użytkownika
dziubek317
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: dziubek317 » 04 gru 2004, 07:16

sunman popieram cie,diane 35 maja bardzo duza dawke hormonow sa to tabletki starej generacji i zdecydowanie nie powinny je brac mlode dziewczyny!stosuje sie je bardziej leczniczo,nie antykoncepcyjnie.na pewno nie polecilabym diane 35 swojej corce.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 16 gru 2004, 01:31

zobaczymy, ja jestem dop. po polowie opakowania - ubocznych skutkow żadnych, piersi okraglejsze, na cerze (oczywiscie) jeszcze zadnych zmian, mam jeszcze nadzieje, ze przytyje :)) :547:
Awatar użytkownika
Martyna
Maniak
Maniak
Postautor: Martyna » 16 gru 2004, 13:24

No to ide w wasze ślady. Jestem po pierwszej tabletce. Skutków ubocznych jeszcze żadnych, piersi jakie były takie są, na cerze jeszcze żadnych zmian :P:D;)

EDIT: coś mnie brzuch boli, tylko nie wiem czy od tych tabletek czy od grzybów, bo miałam na obiad :/ Wy tez miałyscie cos podobnego? Ja sie czuje jakby cos mi stało na rzołądku :/ Mam nadzieje, ze to niedługo przejdzie.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 22 gru 2004, 00:35

EDIT: coś mnie brzuch boli, tylko nie wiem czy od tych tabletek czy od grzybów, bo miałam na obiad Wy tez miałyscie cos podobnego? Ja sie czuje jakby cos mi stało na rzołądku Mam nadzieje, ze to niedługo przejdzie

nic z tych rzeczy,
piersi mam przez caly czas nabrzmiale jak przed okresem.
po jakim czasie zaczelyscie zauwazac pierwszą poprawe cery?
BiOtiKa
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BiOtiKa » 01 lip 2005, 09:33

niewiem tam ja biore diane od pol roq i mi lekarz tez powiedzial ze po 3 latach nie bedzie nawrotu tradzika ( bo sami widzicie ze czesto pisza ze jak przerwaly po roq to sie wraca) i w ogóle przeczytajcie sobie ulotke.. ja porownywalam z microgynon21 i co.. sklad podbny tylko ze jeszcze sa dodatkow na cere dodane skladniki ktore nie sa juz hormonami... mi nam narazie nic nie jest... bylam na badaniachi jest good

[ Dodano: 2005-07-01, 09:35 ]
a cera mi sie poprawila juz po 2-3 opakowaniu a po 7 to juz zostaly mi tylko blizny i fik musze od apteki skoczyc po cos zeby je zlikwidowac
Awatar użytkownika
Sorecer
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sorecer » 05 lip 2005, 11:41

Mojej dziewczynie cera wygładziła się po 3 opakowaniach... W sumie zjadła 6 opakowań, potem miała przerwe 4 miesięczną i trądzik znów wyszedł. Więc zaczeła znów brać Diane... I tym razem trądzik zniknął po 2 opakowaniach. Lekarz chciał jej zmienić te diane później na coś noweszego (Cilest), ale stwierdził, że jeszcze jakić czas powinna brać diane, żeby całkowicie zlikwidować problemy z cerą.
Awatar użytkownika
Kamela12
Maniak
Maniak
Postautor: Kamela12 » 05 lip 2005, 13:26

sunman pisze:dziewczyny jestescie po prostu boskie! cieszycie sie ze cera sie porpawia, znika tradzik, lsnia wlosy itd. czy naprawde nie zdajecie sobie sprawy ze takie diane35, jeanine maja ponadprzecietna dawke hormonow i w przyszlosci przyjdzie wam za to zaplacic, juz teraz wiadomo ze jest to niezdrowe, rak, torbiele...
okres jest mniej bolesny, reguluje, eh!
na waszym miejscu szukalbym tabletek o mozliwie najmniejszej dawce hormownow, ale to wasze zycie!
Najbardziej podoba mi sie dyskusja o tabletkach, w 3/4 wypowiadaja sie faceci, no sorry ale nas to dotyczy w najmniejszym stopniu, wiec wypowiedzi o plusach i minusach sa tam z naszej strony niewskazane, bo nie jestesmy obiektywni!

Popieram w 100%. Diane35 to lek starej generacji, z duża zawartością hormonów. Ja biorę Harmonet od ponad pół roku , jest to lek o najniższej dawce hormonu, nowej generacji, dość drogi i przede wszytskim jest to lek antykoncepcyjny, a nie leczący trądzik !! To wasze życie, jak napisał Sunman. Jednak są leki dla młodych dziewczyn, które są po prostu lepsze. Ja osobiście zdrowie swoje szanuję i spokój także.
I don`t like to hear I`m wrong when I`m right...
Awatar użytkownika
Sorecer
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sorecer » 05 lip 2005, 13:46

Oj już nie straszcie tak dziewczyny!! W ulotce Diane jest wyraźnie napisane że nie nalezy brać tych pigułek w przypadku braku objawów trądzikowych wywołanych nadmiernym wydzielaniem się w organiżmie kobiety androgenów. Czyli jak wiadomo są to pigółki przejściowe (lecznicze), a nie na stałe. Po ustąpieniu objawów zaleca się przyjmowanie pigułek przez 3-5 cykli.
*agulalka*

Postautor: *agulalka* » 21 lip 2005, 19:57

Witam wszystkich nowych jak i stałych bywalców:)Pisze bo mam pytanie od niedawna zaczelam brac tabletki antykoncepcyjne Novynette ale chcialabym je zmienic na Diane 35 jednak nie wiem czy taka zmiana jest mozliwa :> .Prosze o odpowiedzi tych dziewczyn które spotkały sie z takim lub podobnym problemem.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 21 lip 2005, 22:30

Wydaje mi sie,ze kazde tabletki mozna zamienic na inne.
*agulalka*

Postautor: *agulalka* » 22 lip 2005, 13:25

skoro tak uważasz to w porządku....czyli czeka mnie kolejna wizyta u Pani ginekolog:)
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 22 lip 2005, 15:08

*agulalka*, a czemu chcesz zmienic na Diane - problem z Cera ??
*agulalka*

Postautor: *agulalka* » 22 lip 2005, 17:04

czasami lubi cos wyskoczyc a to jest okropne - bywaja dni ze az kilka mnie atakuje a to jest denerwujące <zly3> -najchetniej siedzialabym wtedy w domu w piwnicy:)

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”