skutki uboczne..problem z tabletkami :(
Moderator: modTeam
-
- Zaglądający
Witam..Od kilku dni biorę Novynette i odczuwam lekkie bóle głowy i brzucha..nie są najsilniejsze i szybko mijają więc narazie nie są problemem. Zastanawia mnie tylko czy jest to wyłącznie skutek uboczny czy "znak" , że tabletki nie działają tak jak powinny i trzeba je zmienić. Wydawało mi się, że to normalne przy pierwszym opakowaniu, ale niektórzy twierdzą, że tabletki wtedy nie działają? Dziewczyny miałyście jakieś skutki uboczne w czasie przyjmowania tabletek?
....Kto zmienia kochanki jak rękawiczki, najczęściej chodzi w używanych....
dokladnie. ja przy pierwszym opakowaniu novynette mialam krwawienie prawie caly czas - od nastepnego bylo juz ok, biore je ponad pol roku i jestem zadowolona.
wstrzymaj sie ze zmianą do nastepnego opakowania i zobacz jak bedziesz sie czula. dopiero potem idz do ginekologa. a o zabezpieczenie sie nie martw - dzialanie antykoncepcyjne jest zachowane:)
wstrzymaj sie ze zmianą do nastepnego opakowania i zobacz jak bedziesz sie czula. dopiero potem idz do ginekologa. a o zabezpieczenie sie nie martw - dzialanie antykoncepcyjne jest zachowane:)
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
Moja dziewczyna zaczeła jeść tabletki antykoncepcyjne... Zapomniałem nazwy.... ale są one refundowame i kupiłaje za 3.50....
Mamy mały problem bo podczas stosunku ona krwawi.... Nie jest już dziewicą i chyba to wina tych tabletek... Mam pytanie czy to groźne że krwawi czy może tabletki nie działaja?? Co zrobić w takiej sytuacji...Na ulotce pisze że jeżeli krwawienie jest obfite... należy przerwać zażywanie.... Za pierwszym razem krwi było dość dużo ale potem już co raz mniej... Może ja coś jej w środku naruszyłem... Bo sex uprawialiśmy bardzo rzadko... i może po takiej długiej przerwie(kilka miesięcy) mogłem coś zrobić... nie wiem czy sie martwić... czy to normalne??
Mamy mały problem bo podczas stosunku ona krwawi.... Nie jest już dziewicą i chyba to wina tych tabletek... Mam pytanie czy to groźne że krwawi czy może tabletki nie działaja?? Co zrobić w takiej sytuacji...Na ulotce pisze że jeżeli krwawienie jest obfite... należy przerwać zażywanie.... Za pierwszym razem krwi było dość dużo ale potem już co raz mniej... Może ja coś jej w środku naruszyłem... Bo sex uprawialiśmy bardzo rzadko... i może po takiej długiej przerwie(kilka miesięcy) mogłem coś zrobić... nie wiem czy sie martwić... czy to normalne??
Tu masz inny temat o tych tabletkach. Mzoe sie czegos doczytasz.
http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... =novynette
http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... =novynette
ale od kiedy tabletki antykoncepcyjne sa refundowane? to mnie zastanawia. ja pamietam jeszcze wielka burze w radiu na ten temat - czyzby cos sie zmienilo?
ale dlaczego w takim razie refunduja te za 10zl, ine te za 35? O_O
ale dlaczego w takim razie refunduja te za 10zl, ine te za 35? O_O
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
a niczego mi nie brak
Tabletki sa refundowane wtedy gdy zaliczne są do leków. Np Diane 35 . Jest to srodek starej generacji a właściwości antykoncepcyjne tych tabletek są jakby skutniem ubocznym ich stosowania. Lekarze przepisują je osobom z problemami skórnymi najczęściej, mają dość duża dawkę hormonów. Zostały wciągniete na listę leków refundowanych dlatego ich cena jest niższa niż reszty tabletek ( zwłaszcza tych nowszej generacji które niekiedy kosztują ok 36 zl)
A co do krawień to zdarzają sie plamienia w czasie trzech cykli brania tabletek. Organizm sie przystosowuje to określonej dawki hormonu syntetycznego. Stąd moga sie pojawić plamienia, obrzęki bóle głowy.
Jeśli po upływie 3 cykli brania tych tabletek nadal plamienia beda wystepowac to trzeba sie udac do lekarza aby zmienił na inne.
A co do krawień to zdarzają sie plamienia w czasie trzech cykli brania tabletek. Organizm sie przystosowuje to określonej dawki hormonu syntetycznego. Stąd moga sie pojawić plamienia, obrzęki bóle głowy.
Jeśli po upływie 3 cykli brania tych tabletek nadal plamienia beda wystepowac to trzeba sie udac do lekarza aby zmienił na inne.
Re: skutki uboczne..problem z tabletkami :(
przy tych tabletkach to normalneKobieta z Venus pisze:Witam..Od kilku dni biorę Novynette i odczuwam lekkie bóle głowy i brzucha..nie są najsilniejsze i szybko mijają więc narazie nie są problemem. Zastanawia mnie tylko czy jest to wyłącznie skutek uboczny czy "znak" , że tabletki nie działają tak jak powinny i trzeba je zmienić. Wydawało mi się, że to normalne przy pierwszym opakowaniu, ale niektórzy twierdzą, że tabletki wtedy nie działają? Dziewczyny miałyście jakieś skutki uboczne w czasie przyjmowania tabletek?
a po drugie to sa pierwsze dni wiec moze cie glowa bolec przez 3 miechy organizm sie przyzyczaja pozniej ci przejdzie i bedzie dobrze
bioore to samo i narazie nie narzekam
pozdr
duzo lekow jest refundowanych diana-35. mycrogynon21(czy cos takiego) i sa przez to duzo tansze ja biore diane i zamiast 21zl place ok 10.50 a moja qmpela bierze juz bardzo dlugo te za 3,5 i wcale nie oznacza ze co tanie to zle.... ona jest zadowolona i nic jej nie jest. To zalezy od organizmu po prostu a te krwawienie to nie wiem czy od tabletek moze byc.. mi sie bardziej zdaje ze moze jaka infekcja i przez stosunek zostalo podraznione i przez to to krwawienie tak czy tak ja bym polecale wizyte u ginekologa
Yasmine pisze:Hmm Pegaz mozesz o tym szerzej cos powiedziec?
Mhm moje znajome używały od dłuższego czasu pigulek i zaczły nagle jednej z nich kolana "wysiadać" doktor jej polecil przerwe w braniu pigulek.
[ Dodano: 2005-08-10, 18:44 ]
aha to były pigulki diane czy jakoś tak wybacz niewiedze
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
Ja po pierwszych tabletkach przytyłam bardzo, w ciągu 1,5 miesiąca 5kg i bez pytania je wyrzuciłam , bo zaczynałam w depresje wpadać. :567:
Potem zaczęłąm brać Tri -minulet i przez półtora roku było ok. A potem dostałam okresu który twał 22dni. Teraz ufamy gumkom i kalendarzowi i jest ok. Chociaż znowy sie zastanawiam nad tabletkami...
Potem zaczęłąm brać Tri -minulet i przez półtora roku było ok. A potem dostałam okresu który twał 22dni. Teraz ufamy gumkom i kalendarzowi i jest ok. Chociaż znowy sie zastanawiam nad tabletkami...

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”