Postautor: mycha148 » 21 paź 2007, 11:18
Boli, boli... A niby co dokładnie ją tam boli? Jeśli brzuch, macica, piersi, kręgosłup i czasem głowa, to nie ma o co się martwić, bo to zwyczajne objawy miesiączki.
Cykl każdej kobiety waha się od 20 do 30 dni, ale to tylko statystyki. To nie prawda, że niedobrze jest, gdy kobieta ma cykl poniżej 26 dni. Ja byłam wiele razy na badaniach ginekologicznych i to nie u jednego lekarza. Bądź pewien, że z Twoją dziewczyną jest wszystko w porządku. Ja przed ciążą miałam cykl 21 dni i z moim zdrowiem jest wszystko ok. Lekarz zapewnił mnie, że to całkiem normalne. Zacznij się martwić, jeśli przez dłuższy czas w ogóle nie dostanie okresu (ciąża, skutek diety, choroby).
Jeśli chodzi o samą wizytę, to Twoja dziewczyna pójdzie, jak będzie gotowa albo jak na prawdę będzie musiała. Warto odbyć chociaż rozmowę z lekarzem, choćby dlatego, że wiele młodych kobiet jeszcze przed ciążą ma tzw. nadżerkę i inne poważne choroby układu rozrodczego. Warto robić więc badanie cytologiczne co pół roku, póki nie jest jeszcze za późno.