moon pisze:TKey pisze:od 130/90 do nawet 160/100
I to ma być wysokie?
nadcisnienie pierwszego stopnia ktore trzeba leczyc.
Moderator: modTeam
TKey pisze:zalezy co rozumiesz przez zwrot "za wysokie" lezalem w szpitalu 2 tygodnie wlasnie z tym problemem. w domu mam wysokie cisnienie: od 130/90 do nawet 160/100. w szpitalu gdzie przez dwa tygodnie nie wstawalem z lozka cisnienie spadalo mi do nawet 90/50 i czulem sie wtedy znakomicie, zero zmeczenia, zasypialem szybko.
Samo badanie krwi pod katem glukozy to za malo, powinno sie zrobic test obciazeniowy. Kluja 3 razy - co godzine. Pierwszy raz na czczo, drugi i trzeci po przyjeciu okreslonej dawki glukozy.
Mi jutro znow beda pobierac krew Eeee.. no ten tego... Ale juz sie przyzwyczailam (w ciagu ostatniego miesiaca 3 razy, w tym raz podwojnie i raz potrojnie). Tym razem na hormony. Eh, sypię sie juz Usmiech pelna gemba
moon pisze:charlie81 pisze:Moon - w wieku okolo 20 lat wszystko co powyzej 125/80 to jest juz wysokie.
<boje_sie> Niemożliwe. Takie jak podałes to najwyższe u dzieci, które zazwyczaj niziutkie mają. Ale norma u dorosłych przeciez.
No wiem bo u mnie to chyba każdy ma z tym ciśnieniem problemy
charlie81 pisze:Ja mialem ostatnimi czasy 2 razy mierzone, raz to bylo 120/80, raz 125/80 i za kazdym razem lekarka (inna) powiedziala, ze jakby bylo wyzsze to by juz bylo zle.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 93 gości