gotuje ktoś z was?

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 30 kwie 2010, 14:00

Mati, to miło, że podajesz przepis na jajecznicę <lol>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 30 kwie 2010, 17:40

TaNcErZ pisze:
Maverick pisze:W ogole to bede musial kiedys sprobowac jajka sadznego na grzance
ke? możesz napisać coś więcej o tym? bo może to nie być głupi pomysł 8)
Zobacz V jak Vendetta ;) Tam to jest.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Posty: 694
Rejestracja: 09 kwie 2007, 15:22
Skąd: Zachód
Płeć:

Postautor: Mati » 30 kwie 2010, 18:33

lollirot pisze:Mati, to miło, że podajesz przepis
na jajecznicę <lol>

wielu ludzi jak mówiłem o jajecznicy z pomidorem, to pytało mnie "hęę? jak?", więc podaje :] <piwko>
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 30 kwie 2010, 23:10

No bazylie jeszcze mozna do niej dodac.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Posty: 3859
Rejestracja: 17 wrz 2004, 23:03
Skąd: Z kontenera
Płeć:

Postautor: Olivia » 01 maja 2010, 14:55

A ja polecam jajecznicę z łososiem. :]
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
*marzyciel*
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 62
Rejestracja: 10 lis 2006, 14:21
Skąd: ze snu
Płeć:

Postautor: *marzyciel* » 06 maja 2010, 12:24

A ja polecam skoro już o łososiu mowa, to placki ziemniaczane z serkiem i łososiem wędzonym lekko skroplone cytryną! Mniam!
Przyjaciel to ten kto przychodzi, gdy inni wychodzą
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Posty: 12688
Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: ksiezycowka » 06 maja 2010, 17:27

*marzyciel*, przepisem zarzuć może, co? :>
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 06 maja 2010, 21:00

A skad wezmiesz wedzonego lososia? Bo to co w sklepie jest to sa to surowe lososie :P
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Posty: 3294
Rejestracja: 02 maja 2005, 00:52
Skąd: ...
Płeć:

Postautor: lollirot » 06 maja 2010, 21:40

Np. z każdego hipermarketu na wagę? <pijak>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
shaman
Weteran
Weteran
Posty: 2261
Rejestracja: 16 cze 2005, 15:30
Skąd: Polska
Płeć:

Postautor: shaman » 06 maja 2010, 22:14

Jajecznica bez szczypiorku, bez mleka, bez cukru? Co wy wiecie o dobrym jedzeniu...
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 06 maja 2010, 22:41

shaman pisze:Co wy wiecie o dobrym jedzeniu...
To ja powiem tak:
lollirot pisze:Np. z każdego hipermarketu na wagę?
Wedzona ryba w markecie? Co Ty wiesz o wedzonych rybach. Jeszcze moze szprot, ale nic poza tym.

BTW: Lososia sie je surowego. Wedzonego nie widzialem jeszcze w sklepie nawet jak pisze ze jest wedzony. Conajwyzej minal sie w transporcie z jakas wedzona ryba.
Ostatnio zmieniony 06 maja 2010, 22:42 przez Maverick, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 07 maja 2010, 11:08

shaman pisze:Jajecznica bez szczypiorku, bez mleka, bez cukru? C
Słucham, z cukrem?! Opcję z mlekiem znam, ale z cukrem? Smażony kogel-mogel. Przecież to mdłe musi być.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 11:09 przez mrt, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
shaman
Weteran
Weteran
Posty: 2261
Rejestracja: 16 cze 2005, 15:30
Skąd: Polska
Płeć:

Postautor: shaman » 07 maja 2010, 17:26

mrt pisze:shaman napisał/a:
Jajecznica bez szczypiorku, bez mleka, bez cukru? C

Słucham, z cukrem?! Opcję z mlekiem znam, ale z cukrem? Smażony kogel-mogel. Przecież to mdłe musi być
Kogel-mogel wymaga kilku łyżek cukru, jajecznica dosłownie pół szczypty. Jak każda inna potrawa zresztą (oprócz kanapek).
Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Posty: 3055
Rejestracja: 01 wrz 2005, 00:57
Skąd: litwini wracają
Płeć:

Postautor: TFA » 07 maja 2010, 20:10

Cukru to nawet do frytek jest dobrze dosypać, ale jeszcze przed smażeniem w misce wody.
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 07 maja 2010, 20:30

Do piwa tez dajecie?
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 07 maja 2010, 20:39

TFA pisze:Cukru to nawet do frytek jest dobrze dosypać, ale jeszcze przed smażeniem w misce wody.
No dobra, ale jajka same w sobie są mdłe.

Nie wiem, no może spróbuję. Chyba że ktoś przede mną się odważy.
Awatar użytkownika
pani_minister
Administrator
Administrator
Posty: 2011
Rejestracja: 23 kwie 2006, 05:29
Skąd: Dublin
Płeć:

Postautor: pani_minister » 07 maja 2010, 21:36

Do piwa tez dajecie?

Moja babcia całe życie słodziła piwo. Dwie łyżeczki cukru na szklankę :D
Awatar użytkownika
mrt
Weteran
Weteran
Posty: 3354
Rejestracja: 31 lip 2004, 22:44
Skąd: Wawa
Płeć:

Postautor: mrt » 07 maja 2010, 22:52

pani_minister pisze:Moja babcia całe życie słodziła piwo. Dwie łyżeczki cukru na szklankę :D
Prawie jak Karmi, którego kiedyś nie było :D

Ciekawe, czy wino ktoś słodzi. Albo - wersja strong - wódkę.
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Posty: 7683
Rejestracja: 04 sty 2004, 21:49
Skąd: Eden
Płeć:

Postautor: Maverick » 07 maja 2010, 23:05

Producenci win slodza wino. Przeciez te wszystkie Sangrie nie sa naturalnie slodkie ;p
Awatar użytkownika
*marzyciel*
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 62
Rejestracja: 10 lis 2006, 14:21
Skąd: ze snu
Płeć:

Postautor: *marzyciel* » 23 cze 2010, 13:44

A lubicie fasolówkę? u mnie dzisiaj będzie zupa krem z fasoli a do tego paszteciki z soczewicą. może za dużo strączków, ale ja lubię :P a jeszcze doprawiam fasolówkę odrobiną vegety do gulaszu i sosem sojowym - mniam!
Przyjaciel to ten kto przychodzi, gdy inni wychodzą
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 22 paź 2010, 12:16

BTW: Lososia sie je surowego. Wedzonego nie widzialem jeszcze w sklepie nawet jak pisze ze jest wedzony. Conajwyzej minal sie w transporcie z jakas wedzona ryba.

a wędzone brzuszki łososia ? :>

Uwielbiam łososia, ale póki co to w wersji na kanapce i paste z Lisnera <zakochany>
Nie mam żadnych SPRAWDZONYCH przepisów na łososia na obiad, hmm ?
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 22 paź 2010, 12:42

penne z łososiem, śmietaną i koperkiem polecam. cześć Yas <piwko>
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Posty: 5286
Rejestracja: 10 kwie 2005, 18:40
Skąd: stąd ;)
Płeć:

Postautor: Yasmine » 22 paź 2010, 12:57

Ooo, hej Charlie <piwko> , też tu wróciłeś :)?

Ja rozumiem, że sos koperkowy z tego zrobić trzeba, tak? Bo faceci to tak o wszystkim prosto :)
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 22 paź 2010, 13:49

ano bywam :)

Łososia podsmażasz na oliwie, zalewasz śmietaną i dusisz do zgęstnienia, dodajesz koperek i mieszasz w garnku z ugotowanym makaronem. sól pieprz do smaku. Prosto, bo proste danie :)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 23 paź 2010, 19:18

Sir Charles pisze:penne z łososiem, śmietaną i koperkiem polecam. cześć Yas <piwko>

Albo ze szpinakiem.

A najprościej to łososia na parze lub z grilla
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Posty: 143
Rejestracja: 04 lut 2007, 14:49
Skąd: z wyobraźni
Płeć:

Postautor: chwastek » 01 lis 2010, 09:18

Sir Charles pisze:ano bywam :)

Łososia podsmażasz na oliwie, zalewasz śmietaną i dusisz do zgęstnienia, dodajesz koperek i mieszasz w garnku z ugotowanym makaronem. sól pieprz do smaku. Prosto, bo proste danie :)


śmietaną czy śmietanką? i ilu procentową?

zawsze mam ten dylemat: 1) przy przepisie bo nie potrafię rozszyfrować jaka to smietanka 2) w sklepie - stoję jak taki głupek przed półką chłodniczą, biorę do reki kolejne pudełeczko ze śmietaną i potrząsam nią aby sprawdzić (ha ha!) czy jest gęsta czy nie
Awatar użytkownika
shaman
Weteran
Weteran
Posty: 2261
Rejestracja: 16 cze 2005, 15:30
Skąd: Polska
Płeć:

Postautor: shaman » 01 lis 2010, 11:46

co dobrego można zrobić z ciasta francuskiego? Takie oczywistości jak tarta z jabłkiem czy cielęcinka w cieście miodowym mam opanowane, ale mam dużo tego składnika dobrej jakości, chcę poeksperymentować. ktoś ma coś zaskakującego?
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Posty: 7882
Rejestracja: 16 lis 2005, 20:01
Skąd: Z Twoich Snów
Płeć:

Postautor: Dzindzer » 01 lis 2010, 20:12

Ja robię czekoladę albo batona kokosowego. Czyli tnę ciasto na trójkąty kładę czekoladę lub kawałek batona zwijam tak by rogalika przypominało, smaruje jajkiem po wierzchu i piekę. Mało ambitne ale smakowe.
Awatar użytkownika
shaman
Weteran
Weteran
Posty: 2261
Rejestracja: 16 cze 2005, 15:30
Skąd: Polska
Płeć:

Postautor: shaman » 01 lis 2010, 20:46

Właśnie piekę gigantycznego batona z farszem wołowo-wieprzowym i przyprawami na ostro.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Posty: 3146
Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
Skąd: sponad chaosu
Płeć:

Postautor: Sir Charles » 03 lis 2010, 14:41

chwastek pisze:śmietaną czy śmietanką? i ilu procentową?

zawsze mam ten dylemat: 1) przy przepisie
bo nie potrafię rozszyfrować jaka to smietanka 2) w sklepie - stoję jak taki głupek przed półką chłodniczą, biorę do reki kolejne pudełeczko ze śmietaną i potrząsam nią aby sprawdzić (ha ha!) czy jest gęsta czy nie

Śmietany takiej standardowej, czyli 18%, tzw "do zup". 30% to jest do ubijania itp, generalnie do słodkich rzeczy. Jest jeszcze 12%, ale to moim zdaniem bez sensu, tak samo jak mleko 0/0,5% :)

shaman pisze:Właśnie piekę gigantycznego batona z farszem wołowo-wieprzowym i przyprawami na ostro.

O, to świetne jest! Polecam (następnym razem ;) ) wbić na farsz a pod ciasto kilka jajek :)
soul of a woman was created below

Wróć do „Wszystkie inne tematy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 276 gości