"heteroelastyczni"

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
"heteroelastyczni"

Postautor: Ted Bundy » 08 lut 2007, 19:51

Heteroelastyczni - nowa rewolucja seksualna

Od strony studenckich akademików i klubów nadchodzi seksualna rewolucja. Wśród młodych i wykształconych Polaków skok w bok z osobą tej samej płci nie jest już postrzegany jako coś złego. Mało tego: heteroelastyczność jest wręcz trendy (sic!! -przyp TB)!

Jest sobotni wieczór w jednym z gdańskich akademików. W pokoju grupki studentek anglistyki trwa impreza. Zaproszeni goście bawią się, popijają drinki, tańczą. Na kanapie trwa gorąca dyskusja o poezji Philipa Larkina. Spierają się między innymi Małgosia i Dorota - atrakcyjne 24-latki.

Z każdą minutą dziewczyny coraz lepiej widzą, że między nimi zaiskrzyło, są sobą zafascynowane. Zaczynają się całować. Najpierw deklikatnie i niepewnie, później coraz bardziej namiętnie. Nikt nie zwraca większej uwagi, kiedy dziewczyny wychodzą do sąsiedniego pokoju.

- Od lat ciekawiło mnie, jak to jest kochać się z inną kobietą. Teraz okazało się, że Dorota też o tym myślała. Obie zawsze podobałyśmy się mężczyznom, miałyśmy sporo "normalnych" związków. Tym bardziej zaskoczyła nas ta nagła fascynacja inną dziewczyną - wspomina studencką imprezę Małgosia.

Weekendowe lesbijstwo"?

Socjolog Tomasz Szlendak w swojej książce "Leniwe maskotki, rekiny na smyczy. W co kultura konsumpcyjna przemieniła mężczyzn i kobiety" tego typu zachowanie określił mianem weekendowego lesbijstwa.

- Na czas sobotniej zabawy żyjąca w szczęśliwym związku kobieta zapomina o roli idealnej partnerki, którą jest na co dzień i bawi się bez ograniczeń. W poniedziałek rano znowu nie myśli o niczym innym tylko o swoim mężczyźnie - tak można streścić opis weekendowego lesbijstwa przedstawiony przez doktora Szlendaka.

To zjawisko jest z kolei częścią większej całości nazywanej przez socjologów heteroelastycznością. Polega ono na dopuszczaniu do chwilowych zbliżeń intymnych z osobą tej samej płci przez zadeklarowanych heteroseksualistów. Wzięło się ono z coraz większych problemów młodych ludzi ze zdefiniowaniem własnej tożsamości seksualnej.

Do tego dochodzą wciąż odsuwające się od nas granice przyzwoitości, które może zaakceptować społeczeństwo. Jak pokazał przykład Małgosi i Doroty, dzisiaj chęć stania się choć na chwilę gejem czy lesbijką nie musi budzić powszechnego oburzenia.

Im bardziej wykształcony, tym bardziej tolerancyjny (dobry żart :/ -przyp TB)?

Dlaczego właśnie wśród studentów heteroelastyczność zdobyła spore grono zwolenników? Zdaniem seksuologów odpowiedzią na to pytanie są badania, z których wynika, że poziom tolerancji dla różnego rodzaju dziwności rośnie wraz z wykształceniem. Doszło do tego, że wśród 20-30-latków coraz częściej unika się etykietowania ludzi ze względu na upodobania seksualne.

Na forach internetowych można przeczytać, że kontakty seksualne z przedstawicielem tej samej płci to w niektórych środowiskach studenckich wręcz dowód na bycie modnym i podkreślenie własnej niezależności.

Kobiety lubią eksperymentować?

Część specjalistów uważa, że dzisiaj większą skłonność do tego typu eksperymentów przejawiają kobiety. Nie bez znaczenia jest tu postępujący feminizm - który stara się przedefiniować rolę płci pięknej w społeczeństwie - oraz reklama, która co rusz podkreśla, że nikt tak nie zrozumie kobiety, jak... druga kobieta.

- Istnieją różne trendy - w ubiorze, w zachowaniu, w wyglądzie. Podobnie jest z seksem - podsumowuje w jednym z wywiadów znany seksuolog prof. Zbigniew Lew-Starowicz. Seksualne przygody z przedstawicielami tej samej płci nie powinny dziwić, jeśli spojrzymy na zachowania gwiazd show-biznesu, a to przecież one wyznaczają trendy, które później mniej lub bardziej świadomie powielają rzesze ich fanów.

Heteroelastyczność jest na czasie

Tymczasem ostatnie lata przyniosły wiele zdarzeń, które można uznać za propagowanie heteroelastyczności. Chodzi tu choćby o namiętny pocałunek Britney Spears i Madonny czy lesbijskie występy duetu Tatu.

Podobnie rzecz się ma na rodzimej scenie muzycznej. Na jednym z teledysków Agnieszka Chylińska całuje się z inną kobietą, a na wideo promującym ostatnią płytę Kasi Stankiewicz widzimy jak była wokalistka Varius Manx leży na plaży w czułych objęciach innej kobiety. Sama artystka pytana o tę scenę tłumaczyła później, że dla niej "ważne jest uczucie, a nie płeć".

aż szkoda dłuższego komentarza.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
i'm
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: i'm » 08 lut 2007, 20:25

a potem się dziwić, że na widok Simona, każda studentka chce mieć "ZALICZENIE", ja niewiem dlaczego ludzie lubią się tak poniżać i uwarzają to za dobrą zabawe. heteroelastyczność- no super censored
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 08 lut 2007, 20:34

po tym szeregu idiotyzmów,jaki dziś wyczytałem na forum o2, dotyczącym artykułu o urzędnikach, nic mnie już nie dziwi <zalamka> Powyższe dewiacje również.

Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 09 lut 2007, 00:16

TedBundy, aleś sie przyczepił.
A co Cię to obchodzi kto co z kim robi. Homoseksualizm (itp.) nie jest wymysłem XXI wieku. Skoro ktoś sie taki urodził,ma taki kaprys,ochote to nikogo w ten sposób nie krzywdzi.
Prosiaczek wspiął się na paluszkach i szepnął:
- Puchatkuuu...
- Tak Prosiaczku...?
- Nic, nic - rzekł Prosiaczek, biorąc Puchatka za
łapkę... - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś...
Awatar użytkownika
Mysiorek
Weteran
Weteran
Postautor: Mysiorek » 09 lut 2007, 00:29

TedBundy pisze:nadchodzi seksualna rewolucja

Zawsze nadchodziła i co z tego?
Była, jest i będzie.
Ted - cierpisz za miliony? :|

Przenoszę, tam.
KOCHAJ...i rób co chcesz!
Awatar użytkownika
unlucky_sink
Maniak
Maniak
Postautor: unlucky_sink » 09 lut 2007, 00:40

TedBundy pisze:Mało tego: heteroelastyczność jest wręcz trendy
a może to nie heteroelastyczność a biseksualizm?
TedBundy pisze:Jest sobotni wieczór w jednym z gdańskich akademików. W pokoju grupki studentek anglistyki trwa impreza. Zaproszeni goście bawią się, popijają drinki, tańczą. Na kanapie trwa gorąca dyskusja o poezji Philipa Larkina. Spierają się między innymi Małgosia i Dorota - atrakcyjne 24-latki.

Z każdą minutą dziewczyny coraz lepiej widzą, że między nimi zaiskrzyło, są sobą zafascynowane. Zaczynają się całować. Najpierw deklikatnie i niepewnie, później coraz bardziej namiętnie. Nikt nie zwraca większej uwagi, kiedy dziewczyny wychodzą do sąsiedniego pokoju.

- Od lat ciekawiło mnie, jak to jest kochać się z inną kobietą. Teraz okazało się, że Dorota też o tym myślała. Obie zawsze podobałyśmy się mężczyznom, miałyśmy sporo "normalnych" związków. Tym bardziej zaskoczyła nas ta nagła fascynacja inną dziewczyną - wspomina studencką imprezę Małgosia.
Ted... to wygląda jak kiepskie opowiadanie o zabarwieniu erotycznym...

Ted co masz do osób biseksualnych? :> Przeszkadzają Ci? A koncerty na których 2 kobiety się całują dla podniesienia oglądalności czy przyciągnięcia widza-co w tym dziwnego, zawsze znajdą się tacy jak Ty których będzie to bulwersować, innch będzie podniecać, a jeszcze inni będą mieli to w dupie.
"Mężczyzna kolo 30 czy 40 nie wiąże się z mlodszą kobietą dla jej jędrnego ciala i przeklutego języka. To czysta propaganda. Wiąże się z nią, by móc stać się tym,kto spieprzy jej życie." T. Parsons
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 09 lut 2007, 04:15

Jak chcesz tak na sile ratowac swiat, to skup sie na sprawach typu darfur czy inna etiopia.
Co to mnie obchodzi, czy ktos sobie "jednorazowo" sprobuje przejsc na druga strone?
Ich sprawa i daleki jestem od wyciagania wnioskow "jak to sie teraz wszystko censored". Od zawsze ludzie experymentowali i jeden art z wp.pl czy innego gowna nie powienien Cie dziwic panie Czarne-Biale.
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 09 lut 2007, 06:55

okreslając heteroelastyczność mianem dewiacji i wynaturzenia...jak rozumiem...chciałeś wyrazić swoja dezaprobatę dla tego zjawiska. ale sam przyznaj, aby móc coś sprawiedliwie ocenić, wartałoby wczesniej poznać przyczyny tego czegoś...ba....niejednokrotnie poznanie dopiero p r a p p rz y cz y n y powstania jakiegoś zjawiska daje pełny jego obraz i zmniejsza ryzyko jego tendencyjnej oceny. nie będę się wymadrzać...bo akurat idea postmodernistyczna i kategoria postmoderny nie są mi obce...ale jeżeli oczekujesz od czytajacych cię konstruktywnej krytyki/dyskusji/oceny heteroelastyczności, która jest tylko kolejnym (z wielu) przykładem na zjawiskową róznorodność naszej kultury, która to kultura jest typowa dla swiata w którym zyjemy (mam na mysli naszą europejską cywilizację konca XX w aż do tereaz)... bo nie da się ukryć,a po twoim poście także udawać że jest inaczej: wokół pełno "innego", "różnego", "wieloznacznego", "niedookreslonego"...to możesz w efekcie poczuć się zawiedziony. wspomnienie iż jest ono związane z problemami definiowania własnej tożsamości płciowej lub jest nową moda lub wynika z przesuniecia granic przyzwoitosci lub z przedefiniowania roli płci pieknej przez feminizm lub z propagowaniem takich zachowań przez media (w mediach)...czytającym cię osobom wiele nie wyjaśni...oprócz uswiadomienia faktu, iż tak się dzieje rzeczywiście.
ale jeżeli chciałeś tylko uswiadomić innych, ze zjawisko takie istnieje...to generalnie fajnie. ale jeżeli chciałeś czegoś więcej więcej...to według mnie innego-czegoś zabrakło w twoim poscie.
Awatar użytkownika
Kotek_Szarobury
Bywalec
Bywalec
Postautor: Kotek_Szarobury » 09 lut 2007, 10:37

A wg. mnie to nie tak jak w artykule z wp. Oni (serwisy internetowe) zawsze chcą jakąś wielką sprawę z niczego rozpętać. Są różni ludzie, przyznaję, różne zapatrywania. Ale zjawisko nie jest jak tam piszą trendy. To jest po prostu wielkie naciągane uogólnienie. Chodzi o poczytność. Flaków z olejem nie przeczytalibyśmy, a to może. Niech no się przejdą do akademików, a nie parę wybranych przypadków omawiają.

np.
- Na czas sobotniej zabawy żyjąca w szczęśliwym związku kobieta zapomina o roli idealnej partnerki, którą jest na co dzień i bawi się bez ograniczeń. W poniedziałek rano znowu nie myśli o niczym innym tylko o swoim mężczyźnie - tak można streścić opis weekendowego lesbijstwa przedstawiony przez doktora Szlendaka.

To na przykład - są różne odchyły i ja uważam powyższe jako 1 z nich. Nic więcej.

Jeszcze jedno. Jeśli ktoś ma inną orientację od powszechnie uznanej :) to niech będzie szczęśliwy. Tylko nie na afiszach. Takie lansowanie grup o innych przekonaniach jest "nie tego". Niech każdy żyje w swoim świecie.
Don`t worry, be happy
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 09 lut 2007, 10:46

WP to mocno lewacki portal. Zrezygnowałem z niego dawno. Widzisz Ted tak sie prowadzi indoktryne. Wątpie żeby takie coś było powszechne w akademikach choć że to wylegarnia różnych dziwact i narkomanii to wiadomo nie od dzis. Ten artkuł ma za zadanie propagowanie takiego czegoś. Wszystko zostało napisane na podstawie... jednego przypadku. Do niego został dorobiony cały artykuł, który jest w sume mocno denny. I przy okazji typowa indoktryna: "wykształcony = tolerancyjny na dewiacje" i to uwypuklana żeby ciemne masy które czytają tytuł i co dziesiate zdanie zauważyły. Tak działają medialna indoktryna.
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 09 lut 2007, 11:58

owszem, zjawisko jest zauważalne, ale nie sądzę, że na taką skalę, aby nazwać je trendy. nie zauważyłam też, aby to miało cokolwiek wspólnego z lansem, ale niektórym wszystko się z nim kojarzy <diabel>
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 09 lut 2007, 13:02

Augusto,przestan pierdolic co rusz o lewackowsci, bo mi sie wydaje ze Ty nawet dokladnie nie wiesz co to znaczy, a stosujesz jako slowo-klucz.
Nie kwestia w lewackosci tego czy innego portalu. Rzecz w tym, ze pewne rzeczy wychodza teraz, bo ludzie coraz mniej boja sie wstydu z takiego powodu, ze eksperymentuja. Tyle.
Zadna lewackosc mediow nie ma tu nic do rzeczy
Awatar użytkownika
Augusto
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: Augusto » 09 lut 2007, 13:06

Wujo Macias pisze:Zadna lewackosc mediow nie ma tu nic do rzeczy
Oczywiście ze ma. Jeśli twierdzisz że nie to oznaka ze sam zostałeś już zmanipulowany. Media w Polsce nie informują - media w Polsce prowadzą indotryne w różne sposoby. A że media są zdominowane przez różowych i czerwonych to jest to ogólnopolska lewacka indotryna.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 09 lut 2007, 13:09

indoktrynacja, Augusto :) Nie skracaj tej frazy, bo brzmi zabawnie,gdy jest skrócona.
Ale masz rację,co tu kryć. Szczególnie w tym fragmencie:

Augusto pisze:Wszystko zostało napisane na podstawie... jednego przypadku. Do niego został dorobiony cały artykuł, który jest w sume mocno denny. I przy okazji typowa indoktryna: "wykształcony = tolerancyjny na dewiacje" i to uwypuklana żeby ciemne masy które czytają tytuł i co dziesiate zdanie zauważyły. Tak działają medialna indoktrynacja.

propagandowy przekaz, uskuteczniany drogą medialną wbrew pozorom potężnie oddziaływuje na niewyrobionego, krytycznego czytelnika. Niestety. Szczególnie na młodzież. Dlatego jest tak szkodliwy.

[ Dodano: 2007-02-09, 13:11 ]
Wujo Macias pisze:Jak chcesz tak na sile ratowac swiat, to skup sie na sprawach typu darfur czy inna etiopia

me zdanie nt Afryki chyba znasz? <hahaha>

chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 09 lut 2007, 14:51

łeee...to po co się tyle rozpisałeś o tej heteroelastyczności? przeczyta to jakiś niewyrobiony krytycznie czytelnik, zwłaszcza młodzież ... i zanim się zorientuje, ze miała ci ona posłuzyć jako przykład szkodliwości przekazu i indoktrynacji przez media ...to już będzie miała wyrobiony pogląd na temat heteroelastyczności (twój pogląd...ups)...bo tego się można spodziewać po niewyrobionym krytycznie czytelniku, szczególnie młodzieży (jednych i drugich pewnie jest tutaj trochę) niestety.
Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 09 lut 2007, 15:06

chwastek pisze:i zanim się zorientuje, ze miała ci ona posłuzyć jako przykład szkodliwości przekazu i indoktrynacji przez media ...to już będzie miała wyrobiony pogląd na temat heteroelastyczności (twój pogląd...ups)..

I o to chodzi. Ted jest takim szkalującym indoktrynację indoktrynatorem :D
soul of a woman was created below
chwastek
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: chwastek » 09 lut 2007, 15:13

oj ciii...
Awatar użytkownika
Wujo Macias
Maniak
Maniak
Postautor: Wujo Macias » 09 lut 2007, 18:56

Augusto pisze:
Wujo Macias pisze:Zadna lewackosc mediow nie ma tu nic do rzeczy
Oczywiście ze ma. Jeśli twierdzisz że nie to oznaka ze sam zostałeś już zmanipulowany. Media w Polsce nie informują - media w Polsce prowadzą indotryne w różne sposoby. A że media są zdominowane przez różowych i czerwonych to jest to ogólnopolska lewacka indotryna.

Ty nie masz pojecia o czym piszesz.
Siedzisz sobie na dupsku przed kompem i rozwiazujesz "zagadki i tajemnice wielkiego swiata".
Wskaz mi w tym arcie kilka przykladow indokrynacji.moze byc na priva...
Ted- nie mam bladego pojecia co myslisz o afryce, ale pewnie cos na zasadzie "albo do gazu" albo "niech robia by bialy czlowiek mogl sie opieprzac"
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 11 lut 2007, 21:44

TedBundy pisze:lesbijskie występy duetu Tatu.

To już dawno zostało wyjaśnione. Ich dawny menadżer, Szapowałow, narzucił Im takie zachowanie, by zdobyć większą sławę. One same deklarują się jako heteroseksualne.
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 11 lut 2007, 22:14

Olivia pisze:To już dawno zostało wyjaśnione. Ich dawny menadżer, Szapowałow, narzucił Im takie zachowanie, by zdobyć większą sławę. One same deklarują się jako heteroseksualne.

Jak dla mnie to strasznie głupie! To tak jakby ktoś udawał kaleke po to żeby inny mu współczuli. Żałosne.

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 11 lut 2007, 22:19

OneLove pisze:Jak dla mnie to strasznie głupie

dlaczego głupie? :D To było ewidentnie zrobione dla skandalu i mamony, powody starsze niż świat :]

Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 11 lut 2007, 22:50

TedBundy pisze:To było ewidentnie zrobione dla skandalu i mamony, powody starsze niż świat

Wiem,dlatego własnie głupie. (Jak dla mnie)

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Awatar użytkownika
Sir Charles
Weteran
Weteran
Postautor: Sir Charles » 12 lut 2007, 15:00

OneLove pisze:
Olivia pisze:To już dawno zostało wyjaśnione. Ich dawny menadżer, Szapowałow, narzucił Im takie zachowanie, by zdobyć większą sławę. One same deklarują się jako heteroseksualne.

Jak dla mnie to strasznie głupie! To tak jakby ktoś udawał kaleke po to żeby inny mu współczuli. Żałosne.

Ale współczucie jest dobrem niemierzalnym, w przeciwieństwie do pieniędzy :) Poza tym ja np nic nie poradzę na to, że mnie to podnieca. Sorry ;)
soul of a woman was created below
Awatar użytkownika
OneLove
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: OneLove » 12 lut 2007, 18:06

Sir Charles pisze:współczucie jest dobrem niemierzalnym, w przeciwieństwie do pieniędzy

Widziałam takich co na współczuciu świetnie zarabiali. Tak jak te panny na udawaniu kogoś kim nie są czy też tworzeniu takich pozorów.

- Puchatkuuu...

- Tak Prosiaczku...?

Wróć do „Wszystkie inne tematy”