gotuje ktoś z was?
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
noo ja tez poprosze o jakies przepisy ...
Cześć dziewczyny/chłopaki pewnie znacie to przysłowie „Przez żołądek do serca” niedługo walentynki i mam do was sprawę;) liczę na wasza pomoc a mianowicie chodzi mi o jakieś przepisy na ciasta najlepiej takie których nie trzeba robić w piekarniku są łatwe i szybkie do zrobienia .. na pewno macie coś w swoich zbiorach, ( mogą być jakieś wymyślne przepisy ) ..... z góry dziękuje i pozdrawiam
Cześć dziewczyny/chłopaki pewnie znacie to przysłowie „Przez żołądek do serca” niedługo walentynki i mam do was sprawę;) liczę na wasza pomoc a mianowicie chodzi mi o jakieś przepisy na ciasta najlepiej takie których nie trzeba robić w piekarniku są łatwe i szybkie do zrobienia .. na pewno macie coś w swoich zbiorach, ( mogą być jakieś wymyślne przepisy ) ..... z góry dziękuje i pozdrawiam
- Mroczny Piskacz
- Maniak
- Posty: 721
- Rejestracja: 26 kwie 2004, 18:00
- Skąd: Kraina Śmierci
- Płeć:
- Sir Charles
- Weteran
- Posty: 3146
- Rejestracja: 02 wrz 2004, 11:38
- Skąd: sponad chaosu
- Płeć:
przepisalem posta z tematu o grzybkach bo uwazam ze przepis wart jest tego zeby go wszyscy poznali
"z takich dziwnych tez ciezkostrawnych jedzen polecam PIECZAKA. przepis na pieczaka: rozgrzewasz olej zmieszany ze sproszkowana papryka slodka na patelni, wrzucasz na to chleb pokrojony w kostke, trzymasz chwile, zdejmujesz z ognia i posypujesz goracym kubkiem (jakim posypiesz taki ma pieczak smak 002.gif ) jak sie jest glodnym to jest pyszne i bardzo sycace"
nie polecam bez gastrofazy, wersja dla hardcorowcow (HC ) zamiast chleba w kostke surowy makaron w krotkich niteczkach
"z takich dziwnych tez ciezkostrawnych jedzen polecam PIECZAKA. przepis na pieczaka: rozgrzewasz olej zmieszany ze sproszkowana papryka slodka na patelni, wrzucasz na to chleb pokrojony w kostke, trzymasz chwile, zdejmujesz z ognia i posypujesz goracym kubkiem (jakim posypiesz taki ma pieczak smak 002.gif ) jak sie jest glodnym to jest pyszne i bardzo sycace"
nie polecam bez gastrofazy, wersja dla hardcorowcow (HC ) zamiast chleba w kostke surowy makaron w krotkich niteczkach
soul of a woman was created below
charlie81 pisze:nie polecam bez gastrofazy, wersja dla hardcorowcow (HC ) zamiast chleba w kostke surowy makaron w krotkich niteczkach
w takim razie chyba muszę wypróbować
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly
- dziubek317
- Zaglądający
- Posty: 14
- Rejestracja: 08 lis 2004, 18:06
- Skąd: slask
- Płeć:
nalesniki beda lepsze jesli bialka ubijemy osobno na sztywna piane i zmieszamy z mlekiem,maka i zoltkami,sa bardzo puszyste i delikatne. do tego szpinak z 2 jajeczkami,czosnek, do smaku vegeta i odrobina startego zoltego sera. szpinak zwinac w nalesniki ,nalesniki posypac tartym zoltym serem,wstawic do lekko nagrzanego piekarnika i zapiec,kiedy ser sie roztopi ,jemy. zycze smacznego. :564:
Leszczynka pisze:
Mam prośbę-czy ktoś nie kojarzy takiej grubej książki kucharskiej o tytule "Kuchnia Polska"? Czy to ma jakiegoś konkretnego autora i gdzie mogę ją dostać? Dzięki za info!
tak się składa, ze mam tę ksiązke w domu, a info na jej temat oraz jak możesz ją zakupić znajdzesz na tej stronce: http://www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-88455-68-0
kulinaria / gotowanie - przepisy
Prosilbym o pisanie TYLKO i wylacznie przepisow (tzn w sensie zeby zadne post nie byl oftopem:>). Temat ma za zadanie wymiane pysznosci jakie potraficie zrobic. Ja gotowac nie umiem, chce sie nauczyc
Czy ktos z Was ma moze odcinki maklowicza? albo przepisy ? Wiem ze sa w necie jakies ale moze ktos ma zebrane w keden pliczek?:D
Ja ostatnio przygotowalem w sumie prawie sam moje pierwsze danie namber łan
Kotlety schabowe panierowane (tak sie mowi?:D) w winie z czosnkiem i tymiankiem, musze wam powiedziec ze smak byl bardzo dobry, tyle ze zapomnialem posolic i troche mdle byly no i nie tak smaczne jak solone, sol podkresla smak.
Bierzecie schabowe mieso. Tluzecie je . 6 malych kawaleczkow czosnku kroicie na malenkie kawalki, wrzucacie do miseczki, a w to stluczone mieso. Sypiecie sporo tymianku i zalewacie lampka wina(moze byc mniej). Zostawiacie na ok godzine moze byc wiecej. Tak przygotowana potrawe wrzucacie normalnie w make i jajo, SOLICIE no i na patelnie. Jak dla mnie bardzo sobre
A co jeszcze mozna dobrego zjesc/
Czy ktos z Was ma moze odcinki maklowicza? albo przepisy ? Wiem ze sa w necie jakies ale moze ktos ma zebrane w keden pliczek?:D
Ja ostatnio przygotowalem w sumie prawie sam moje pierwsze danie namber łan
Kotlety schabowe panierowane (tak sie mowi?:D) w winie z czosnkiem i tymiankiem, musze wam powiedziec ze smak byl bardzo dobry, tyle ze zapomnialem posolic i troche mdle byly no i nie tak smaczne jak solone, sol podkresla smak.
Bierzecie schabowe mieso. Tluzecie je . 6 malych kawaleczkow czosnku kroicie na malenkie kawalki, wrzucacie do miseczki, a w to stluczone mieso. Sypiecie sporo tymianku i zalewacie lampka wina(moze byc mniej). Zostawiacie na ok godzine moze byc wiecej. Tak przygotowana potrawe wrzucacie normalnie w make i jajo, SOLICIE no i na patelnie. Jak dla mnie bardzo sobre
A co jeszcze mozna dobrego zjesc/
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "
hyhy e(L)o
hyhy e(L)o
- ksiezycowka
- Weteran
- Posty: 12688
- Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
- Skąd: Wawa
- Płeć:
Krokieciki z kapusta i Grzybkami (moj special )
Farsz : pokroic pieczarki i cebulke i przysmazyc na maselku , osobno gotowac kiszona kapuste az bedzie miekka. Jak kapusta sie ugotuje dodac ja do pieczarek i chwilke smazyc na patelni na oleju.
Nalesniki: wymiskowac ok1,5 szklanki maki, dwie szklanki mleka, dwa jaja i szczypte soli i usmazyc na patelni.
Przygotowanie krokiecikow: nalozyc farsz na nalesnik zawinac , obtoczyc w jajku a pozniej w bulce tartej a pozniej smazyc na oleju na patelni
Pyyyycha. Jeszcze jak sobie barszczyk dodacie .
Farsz : pokroic pieczarki i cebulke i przysmazyc na maselku , osobno gotowac kiszona kapuste az bedzie miekka. Jak kapusta sie ugotuje dodac ja do pieczarek i chwilke smazyc na patelni na oleju.
Nalesniki: wymiskowac ok1,5 szklanki maki, dwie szklanki mleka, dwa jaja i szczypte soli i usmazyc na patelni.
Przygotowanie krokiecikow: nalozyc farsz na nalesnik zawinac , obtoczyc w jajku a pozniej w bulce tartej a pozniej smazyc na oleju na patelni
Pyyyycha. Jeszcze jak sobie barszczyk dodacie .
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Kurde wyszlo tak, ze dzisiaj wieczor jednak spedzaj z moim Bejbe no i chce cos zrobic do jedzonka. Pizza wlasnej roboty juz mi sie znudzila (choc jest pyyycha) i te krokieciki(u gory podalam przepis) tez. Ciasta zadnego tez juz nie chce robic. Myslalam nad goframi albo pierozkami z kapusta i grzybkami. No ale nie wiem. Ma ktos jeszcze jakis pomysl?
- ksiezycowka
- Weteran
- Posty: 12688
- Rejestracja: 13 paź 2004, 13:17
- Skąd: Wawa
- Płeć:
moon pisze:Z pierogami jest kupa bibrzenia się. Kiedyś robiłam tak jak i makaron
Aahhh wyszly pyszne
Przepis :
Farsz idento jak na krokiety.
Ciasto : pol kilo maki, szczypta sol, 1 zoltko i wody tak na oko(zeby ciasto sie fajnie ugniatalo). Dobrze ugniecione ciaso kroimy na kawalki walkujemy. Szklanka o dosc szerokim obwodzie wycinamy koleczka. Na kazde koleczko dajemy mala lyzeczke farszu i kleimy pierozki. Gotujemy we wrzacej wodzie, az wyplyna na wierzch.A potem odsmazamy na patelni,zeby byly zarumienione i chrupiace .
Pyyycha. Moj byl zachwycony <aniolek2>
[...]i kleimy pierozki.[...]
...lekko nawilżając miejsce sklejania wodą. Przynajmniej ja tak robię
...Najlepiej podawać z barszczem czerwonym
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Ja jakos nie lubie zup do roznych potraw - zabijaja mi smak prawdziwego rarytasu .
ale ja nie mowie o zupie Ja mowię o barszczyku np w szklaneczce - bez buraczkow
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
a barszczyk to nie zupa ?
przez slowo zupa rozumiem - woda z jakimiś jeszcze dodatkami (kartofle, buraki)
a barszczyk to zabarwiona woda na czerwono z oczkami tłuszczu (przez ugotowane buraczki i jakieś mięsko)
Polecam serwis dla zaginionych i znalezionych zwierzaków http://zaginiony-znaleziony.pl/
Wróć do „Wszystkie inne tematy”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Agnieszka i 325 gości