Stres przed matura
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
- Weteran
- Weteran
ptaszek pisze:Pierwszy rocznik z nową maturą, może będą wyrozumiali?.........
moim zdaniem w tym roku bedzie banalna
- ksiezycowka
- Weteran
No jak średnia krajowa próbnych to ok. 15 % była to co się dziwić.
Ja akurat uważam,że te próbne były banalne.
Co prawda matmy nie zdałam no ale się w ogóle nie uczyłam jej chyba już z 1,5 roku
Patrząc na zadania widziałam, ze łatwe tylko mi brakuje wiedzy.
Polski za to jak zobaczyłam to zdębiałam, że my na lekcjach 4 razy trudniejsze rzeczy robiliśmy niż to co było.
Ja akurat uważam,że te próbne były banalne.
Co prawda matmy nie zdałam no ale się w ogóle nie uczyłam jej chyba już z 1,5 roku

Polski za to jak zobaczyłam to zdębiałam, że my na lekcjach 4 razy trudniejsze rzeczy robiliśmy niż to co było.
podobno ponad 50% osob ogolnie oblalo probna:F matematyke akurat sobie tak dla zabawy zrobilem i powiem tylko tyle: jesli w poziomie podstawowym sa zadania typu: oblicz srednia arytmetyczna z podanych liczb (zadanie z probnej) i ludzie maja problemy ze zdaniem, to nie mam wiecej pytan
[ Dodano: 2005-04-13, 22:46 ]
nie wierze, ze cos takiego nastapi
[ Dodano: 2005-04-13, 22:46 ]
ptaszek pisze:Jakaś piękna gazetka typu "fakt" podaje, że co 5-ty nie zda matury
nie wierze, ze cos takiego nastapi
Mysle ze celem tego burdelu z maturami jest wlasnie zmniejszenie madrych mlodych ludzi do niskiego poziomu a co za tym idzie wielu moze oblac mature. Natomiast sama kwestia zmian, ktore wprowadzono(a bylem jak sie o tym mowilo jeszcze w liceum) jest pomyslem niedojebanym(przepraszam
) ale inaczej tego nazwac nie mozna... brawo, kolejny swietny pomysl zeby mlode dzieciaki te co jeszcze sa w miare normalne nie szlajaja sie po ulicach i nie okradaja rowiesnikow tylko sie ucza troszeczke zniszczyc. Grejt. Wielki plus dla ministerstwa. A jeszcze lepszy jest konflikt ministerstwo-uczelnie, normalnie brak mi slow ale jest to kolejne robienie ludzi w ch. macie mature, zdajcie egzamin na uczelnie, to po co ja utrudniac? 
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "
hyhy e(L)o
hyhy e(L)o
- ksiezycowka
- Weteran
Nie no to ze średnią to też mnie rozwaliło.
Ale co tam zrobiłam chyba tylko z 5 zadań i to tez niecałych, bo np z tymi calami to nie cholery nie wiedzizłam jak to ugryźć albo to z parami licz uporzadkowanych.
Potem jak to robilam w domku to stwierdziłam, że głupek jestem bo to banalne bylo i gdybym miala inne podejscie to moze byc chociaz te 30% miala dobrze, a tak...
Ale co tam zrobiłam chyba tylko z 5 zadań i to tez niecałych, bo np z tymi calami to nie cholery nie wiedzizłam jak to ugryźć albo to z parami licz uporzadkowanych.
Potem jak to robilam w domku to stwierdziłam, że głupek jestem bo to banalne bylo i gdybym miala inne podejscie to moze byc chociaz te 30% miala dobrze, a tak...
Matma probna przynajmniej u nas byla naprawde banalna. Tylko ze po napisaniu egzaminu nasz nauczyciel stwierdzil ze przez 3 lata nas w ogóle do matury nie przygotowywal bo robilismy zadania zupelnie innego typu jakies abitniejsze itd. a tu po prostu sa normalne zadania tylko ze trzeba z nimi ostro zapierdzielac bez zastanowienia bo nei ma na to czasu. Teraz na maturze mam do zrobienia 22 zadania a nie 3 z 5ciu. Brudnopisu nawet otworzyc nie ma czasu.
Polski u nas byl przerabany a zwlaszcza czytanie ze zrozumieniem. Bylo tak nietypowe ze chyba musalam 3 razy przeczytac zeby sie polapac o co w tym chodzi. Jezeli chodzi o prace to przewalilam bo poszlam w wlasna glebsza interpretacje utworu a nie opracowaniową jakiej wymaga klucz wiec punktow mialam niewiele chociaz zdalam.
Ogolnie to matura bedzie dla wszytskich rzecza banalna za pare lat kiedy nauczyciele przejda reforme - czytaj przestana miec ambicje i zaczna uczyc sztampowo wedlug kluczy.
Polski u nas byl przerabany a zwlaszcza czytanie ze zrozumieniem. Bylo tak nietypowe ze chyba musalam 3 razy przeczytac zeby sie polapac o co w tym chodzi. Jezeli chodzi o prace to przewalilam bo poszlam w wlasna glebsza interpretacje utworu a nie opracowaniową jakiej wymaga klucz wiec punktow mialam niewiele chociaz zdalam.
Ogolnie to matura bedzie dla wszytskich rzecza banalna za pare lat kiedy nauczyciele przejda reforme - czytaj przestana miec ambicje i zaczna uczyc sztampowo wedlug kluczy.
- ksiezycowka
- Weteran
"(...)
Trzeba przeczekać szczwaczy wynajętych,
aż ich psy zaszczują się same,
aż głupota ogłupieje do reszty,
aż nawet najtępsi zdadzą egzamin.
Zamiast spojrzenia w przyszłość - ciągłe prowokacje...
Niech zdychają bez pracy, niech się mnożą złodzieje,
niech szlag trafi naród - byle paru sytych,
niech durnieją już w szkołach - będzie łatwiej rządzić.
(...)"
(A. Nawrocki, "Trzeba...")
poza tym to beznadziejne, że ograniczyli sesje zdawania matury do 2 w ciągu roku!!! Chciałabym, żeby to się jeszcze zmieniło
"(...)
Trzeba przeczekać szczwaczy wynajętych,
aż ich psy zaszczują się same,
aż głupota ogłupieje do reszty,
aż nawet najtępsi zdadzą egzamin.
Zamiast spojrzenia w przyszłość - ciągłe prowokacje...
Niech zdychają bez pracy, niech się mnożą złodzieje,
niech szlag trafi naród - byle paru sytych,
niech durnieją już w szkołach - będzie łatwiej rządzić.
(...)"
(A. Nawrocki, "Trzeba...")
poza tym to beznadziejne, że ograniczyli sesje zdawania matury do 2 w ciągu roku!!! Chciałabym, żeby to się jeszcze zmieniło

"Jeśli traktujesz życie ze śmiertelną powagą, nie licz na wzajemność" [A. Mleczko]
- ksiezycowka
- Weteran
Ja nie chcę 22
A bo może Ty się na rozszerzony piszesz Sarah?Dlatego w sumie 22?
No tak mowie o rozszerzonej oczywiscie.
moon pisze:Czytanie było porściutkie rąbnęłam się tylko przy ostatnim zadanku i raptem 2 pkt mi odjeli
U was wawie nie bylo zle to czytanie. Ale Wrocław musial sie wylamac i nie robic probnej wtedy kiedy cala polska tylko ulozyc swoja i zrobic w innym terminie...
Wróć do „Wszystkie inne tematy”