Matura na gorąco

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 00:37

Sepik, a bo ty o rozszerzonej :D
Awatar użytkownika
Sepik
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sepik » 12 maja 2006, 00:38

moon pisze:Sepik, a bo ty o rozszerzonej :D

no ba prezes wiadomo ze o rozszerzonej mowi :D oj prezes jutro chyba nie bedzie w tak dobrym chumorze :/
"Nie ma spać,
Nie ma oddychać
Żyć nie ma"
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 maja 2006, 10:02

Sepik, po co Ci rozszerzona z jezyka :>
Grace

Postautor: Grace » 12 maja 2006, 10:18

ja glupio zrobilam, ze zmienila deklaracje na podstawowy ustny :/ przeciez za rok i tak mnie to czeka, ale trudno, przynajmniej jeden stres mi odejdzie. a dzisiaj co? niemca pisza? musze zobaczyc, co by mnie czekalo :)
Awatar użytkownika
Markam
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: Markam » 12 maja 2006, 11:39

Ja sam się zastanawiam dlaczego wybrałem sobie rozszerzony z anglika ustny, człowiek nie wiedział jeszcze, że mu to nic nie daje.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 maja 2006, 11:59

Markam pisze:człowiek nie wiedział jeszcze, że mu to nic nie daje.

ja tam juz wiedzialam wczesniej ;)
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 12:32

Markam pisze:człowiek nie wiedział jeszcze, że mu to nic nie daje.
Wiadomo bylo ze nic nie daje od roku od roku ponad, od moich matur a ja ze nic nie daje wiedzialam od poczatku klasy maturalnej wiec mogles od 1,5 roku wiedziec zanim wybrales rozszerzony :]
Grace

Postautor: Grace » 12 maja 2006, 12:44

Jak nic nie daje? satyskacja to raz, bo co za problem zdac podstawe na 100% ?? zaden. a dwa , ze na niektorych studiach jest wymagana ustna. Trzy, to to, ze przepasc miedzy podstawa, a rozszerzeniem jest ogromna, moim zdaniem to wlasnie ustny powinien byc brany pod uwage w rekrutacji, bo co to za znajomosc jezyka obcego, jak sie nie umiesz dobrze porozumiewac ?
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 12:47

Gosia... pisze:ak nic nie daje? satyskacja to raz,
No i tyle.
Gosia... pisze:dwa , ze na niektorych studiach jest wymagana ustna.
Bardzo niewielu, bo wiekszosc uczelni jednak zdaje sobie sprawe jak te ustne wygladaja :/
Gosia... pisze:wlasnie ustny powinien byc brany pod uwage w rekrutacji, bo co to za znajomosc jezyka obcego, jak sie nie umiesz dobrze porozumiewac ?
Nie powinen. Nie tak jak to teraz wyglada.
Dobrze robia niektore uczelnie ktore same ustne przeprowadzaja jak juz.
Grace

Postautor: Grace » 12 maja 2006, 12:51

Moim zdaniem wazne jest, ze umiesz plynnie mowic po angielsku, bo znajde ci stos osob ktore glupia rozprawde napisza na max punktow, a dukaja , ze hoho.
moon pisze:bo wiekszosc uczelni jednak zdaje sobie sprawe jak te ustne wygladaja

a co widzisz zlego w rozszerzonym ustnym, ze ja wyglada? nie sa latwe, 100% jest ciezko tam osiagnac, bo tematy sa rozne, moze ci sie trafic o generation gap, o petsach, ale i o literaturze angielskiej, albo ich kulturze.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 12 maja 2006, 12:57

A ja sie zgadzam z Gosia, ze ustny jest wazny. Gramatyka obcykana na 102 to nie wszystko.
Choc... nie wiem jak wyglada ustny na maturze :] Ani na starej (mialam zwolnienie), ani tym bardziej na nowej :]
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 12:59

Gosia... pisze:Moim zdaniem wazne jest, ze umiesz plynnie mowic po angielsku
Moim tez. :]
Gosia... pisze:a co widzisz zlego w rozszerzonym ustnym, ze ja wyglada?
Nieobiektywna komisja. Gdyby matury ustne byly naprawde prowadzone "czysto" to tak powinno byc brane pod uwage, ale w wielu szkolach jednak tak nie jest, bo skolom zalezy na tym zeby jak najweiecej osob zdalo i same ambicje Twojego nauczyciela jak siedzi w komisji graja tu role.
Mi sami nauczyciele mowili, moja wychowawczyni [nauczycielka z niemca byla w komisji na moim egzaminie] , ze "gdzie sie dalo podciagnac punkty to byly podciagane" ;)
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 maja 2006, 13:00

Gosia... pisze:Jak nic nie daje?

Ja tam mam gdzies satysfakcje, jak nigdzie tego mi nie biora. I do tego dodac ten ogromny stres, to podziekuje.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 13:04

Yasmine pisze:dodac ten ogromny stres, to podziekuje.
Minimalizacja stresu - dobra rzecz.
Tak jak wszyscy sie dziwili ze ja chce na psychologie a zdaje tylko 3 przedmioty i wszystkie tylko podstawowe. A po co mialam wiecej sie meczyc?mialam juz na oku szkole do ktorej wiecej mi potrzebne nie bylo :]
Awatar użytkownika
Sepik
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sepik » 12 maja 2006, 15:05

no i co sie stalo ze sie zesralo :/ 15/20 heh moja osobista porazka, ale coz zestresowalem sie strasznie i zacialem sie
Yasmine pisze:Sepik, po co Ci rozszerzona z jezyka :>

a tak sobie wzialem ale nie jest mi do niczego potrzebna :P
"Nie ma spać,

Nie ma oddychać

Żyć nie ma"
Grace

Postautor: Grace » 12 maja 2006, 15:24

Yasmine pisze:Ja tam mam gdzies satysfakcje

nie ma to jak ambicja. takie jest myslenie mlodych ludzie- nie jest mi potrzebne po co mam sie wysilac, nie wychodze z domu to nie myle wlosow :/

Sepik 75% nie jest zle, ale wiem jak jest, wczoraj z matmy moglam napisac na 100%, a co kurcze -numer odwalilam, nie bede pisac na forum bo niektorzy sa, ze tak powiem nieprzyjazni :D ze nawet 90% pewnie nie bedzie, ale co tam nadrobimy czym innym. <browar>
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 12 maja 2006, 16:56

Gosia... pisze:nie sa latwe

jak to nie?
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 12 maja 2006, 18:11

a swoją drogą po dziś dzień w wielu szkołach niektórzy belfrowie mają totalnego schiza ze stawianiem na gramatykę, wałkowaniem non stop nudnych, męczących zdań,ćwiczeń, a nie uczy się najważniejszego - mówienia. Płynnej, normalnej rozmowy. Przeciętny Brytol i tak używa ze trzech czasów wyłącznie-past, simple i future, sęk w tym, by nauczyć naród gadać - i umiejętności dogadania się, a nie wałkowania męczących bzdur. <evilbat>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 12 maja 2006, 18:23

Gosia... pisze:a co widzisz zlego w rozszerzonym ustnym, ze ja wyglada? nie sa latwe, 100% jest ciezko tam osiagnac, bo tematy sa rozne, moze ci sie trafic o generation gap, o petsach, ale i o literaturze angielskiej, albo ich kulturze.
To matura z jezyka obcego ma sprawdzac wiedze o danym narodzie/kraju czy raczej umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem???
Mroczny_Piskacz

Postautor: Mroczny_Piskacz » 12 maja 2006, 18:30

Maverick pisze:To matura z jezyka obcego ma sprawdzac wiedze o danym narodzie/kraju czy raczej umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem???

Niestety powinna umiejętności a sprawdza kulturoznastwo w wielu przypadkach.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 12 maja 2006, 18:39

Mroczny_Piskacz pisze:iestety powinna umiejętności a sprawdza kulturoznastwo w wielu przypadkach.
E tam dobrze ze tego ucza. Niech wiedza ludzie gdzie zwiwewac beda po studiach :D
Awatar użytkownika
Pegaz
Weteran
Weteran
Postautor: Pegaz » 12 maja 2006, 18:40

Nie cierpie tej pomaturalnej sraczki..poczekajcie na wyniki i bedziecie wiedzieć na pewno :D
Ile jest wart świat pełen grubych krat?
złotooka kotka
Weteran
Weteran
Postautor: złotooka kotka » 12 maja 2006, 18:41

TedBundy pisze:sęk w tym, by nauczyć naród gadać - i umiejętności dogadania się, a nie wałkowania męczących bzdur.

Ja tam nie potrzebuje gadac. Wolalabym zeby mnie ktos czytac nauczyl. :/
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 12 maja 2006, 22:35

Gosia... pisze:nie ma to jak ambicja. takie jest myslenie mlodych ludzie- nie jest mi potrzebne po co mam sie wysilac, nie wychodze z domu to nie myle wlosow

Z ambicja to nic wspolnego nie ma :].
A z tymi wlosami to dowalilas. Po co mam myc jak siedze caly dzien w domu :| ?

TedBundy pisze: swoją drogą po dziś dzień w wielu szkołach niektórzy belfrowie mają totalnego schiza ze stawianiem na gramatykę, wałkowaniem non stop nudnych, męczących zdań,ćwiczeń, a nie uczy się najważniejszego - mówienia. Płynnej, normalnej rozmowy. Przeciętny Brytol i tak używa ze trzech czasów wyłącznie-past, simple i future, sęk w tym, by nauczyć naród gadać - i umiejętności dogadania się, a nie wałkowania męczących bzdur.

dokladnie. Ja w ogole mam lek przed mowieniem w obcym jezyku, wiec sie zastanawiam jak ta matura bedzie u mnie wygladac. Nie to nie, ze nie umiem. Bo umiem, ale przelamac sie,zeby sie odezwac nie potrafie :(. Chyba najwiekszy stres ze wszystkich to bedzie.
Awatar użytkownika
Sepik
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sepik » 12 maja 2006, 22:38

uff przed chwilka rocielm hehe wyladowalem stress juz jest git tylko ze musze sie teraz wziasc na his
TedBundy pisze:a swoją drogą po dziś dzień w wielu szkołach niektórzy belfrowie mają totalnego schiza ze stawianiem na gramatykę, wałkowaniem non stop nudnych, męczących zdań,ćwiczeń, a nie uczy się najważniejszego - mówienia. Płynnej, normalnej rozmowy

przez 3 lata mojej nauki jezyka rzadko kiedy mowilem po ang wszystko opiera sie na wkuwaniu slowek i robienia czesci gramatycznej :/
TedBundy pisze:Brytol i tak używa ze trzech czasów wyłącznie-past, simple i future, sęk w tym, by nauczyć naród gadać - i umiejętności dogadania się, a nie wałkowania męczących bzdur.

przecietny brytol nie wie gdzie lezy polska bo u nas to niedziwedzie polarne sobie mieszkaja i foki nawet mamy (nie przesadzam)
ale co tam nadrobimy czym innym. <browar>
no ba <browar>
"Nie ma spać,

Nie ma oddychać

Żyć nie ma"
Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 12 maja 2006, 22:45

Sepik pisze:przecietny brytol nie wie gdzie lezy polska bo u nas to niedziwedzie polarne sobie mieszkaja

wie,wie - już teraz wiedzą :D Jankesi nie wiedzą dalej, czasami nawet Europy nie zlokalizują <diabel>
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/

http://michalpasterski.pl/

http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Sepik
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Sepik » 12 maja 2006, 22:54

TedBundy pisze:wie,wie - już teraz wiedzą :D Jankesi nie wiedzą dalej, czasami nawet Europy nie zlokalizują <diabel>

z brytolami jeszcze pol roku temy bylo tak jak pisalem teraz jak w kazdym kiosku, autobusie i budce z hamburgerami uslyszysz polskie dilekty itd to juz chyba wiedza hehe
ale francuzi sie ostro dziwili ze mamy internet
hehe a w australii zadanie na 6 z geografi to zaznaczyc niemcy francje w porownaniu ja na spr z geo musialem wkuwac ok 800 punktow (rzeki ciesniny gory depresje jeziora itd plus wszystkie panswta swiata -bylo trzeba np zlokalizowac dzibuti dominikana albo jakies wyspy z oceanii) ne mowiac juz o matematyce w tamtych krajach heh
"Nie ma spać,

Nie ma oddychać

Żyć nie ma"
Grace

Postautor: Grace » 13 maja 2006, 20:38

Yasmine pisze:A z tymi wlosami to dowalilas. Po co mam myc jak siedze caly dzien w domu ?

ja myje je dla siebie, zeby miec czyste.

Yasmine pisze:Bo umiem, ale przelamac sie,zeby sie odezwac nie potrafie . Chyba najwiekszy stres ze wszystkich to bedzie.

za malo cwiczen stad ten lek.

Maverick pisze:Gosia... napisał/a:
a co widzisz zlego w rozszerzonym ustnym, ze ja wyglada? nie sa latwe, 100% jest ciezko tam osiagnac, bo tematy sa rozne, moze ci sie trafic o generation gap, o petsach, ale i o literaturze angielskiej, albo ich kulturze.
To matura z jezyka obcego ma sprawdzac wiedze o danym narodzie/kraju czy raczej umiejetnosc poslugiwania sie jezykiem???

i jedno i drugie, i bardzo dobrze, nawet na glupich Firscie przeciez mogha byc pytania o kulture angielska itd.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 13 maja 2006, 20:45

Gosia... pisze:za malo cwiczen stad ten lek.

wiem :/.
Gosia... pisze:ja myje je dla siebie, zeby miec czyste.

a ja nie :D
nie no, lubie sie polenic w domu. Zapuscic na jakis czas. Dobrze to mi robi :D.
Grace

Postautor: Grace » 13 maja 2006, 21:10

Yasmine pisze:Gosia... napisał/a:
za malo cwiczen stad ten lek.

wiem .

ale nie martw sie, to da sie szybciutko naprawic :) wiem, ze ne kaursy nie stac kazdego, ale znajdz sobie kolezanke do cwiczenie rozmowek strerowanych. Radze, nie dlatego, ze uwazam sie za lepsza, tylko po prostu sama tak mialam. Jak poszlam na kurs, to zamiast po ang zaczelam po niemiecku, z przyzwyczajenia i zapomnialam jak jest "odwiedzac" po ang i powiedzialam besuchen , tak mi wstyd bylo <chory>

wlasnie sie dowiedzialam, ze moja kumpela z gimnazjum zdala rozszerzony angielski na 100% :) mozna-mozna, ale ja bylam pewna, juz rok temu zrobila Advance`a, zdolniacha :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”