interpretacja fragmentu Lalki

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

AJJ
Bywalec
Bywalec
interpretacja fragmentu Lalki

Postautor: AJJ » 16 kwie 2009, 22:38

Więc tak, mam podany fragment Lalki i do tego polecenie "Sen jako sposób prezentowania postaci literackiej. Analizując i interpretując podany fragment Lalki Bolesława Prusa, wyjaśnij co marzenie senne mówi o bohaterce powieści i jej stosunku do ważnych w jej życiu osób - ojca i Wokulskiego"

I teraz moje pytanie, jako że pierwszy raz mam zrobić coś takiego to proszę o pomoc, jak się do tego zabrać, od czego zacząć?
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 16 kwie 2009, 23:00

masz tekst i czytasz i na podstawie opisu snu, tego co przeczytałaś, piszesz czego dowiadujesz się o bohaterce, oraz o stosunku do ojca i Wokulskiego. to tak w skrócie i chyba bardziej Ci wytłumaczyć tego nie mogę...we wstępie napisz co to jest lalka, kilka słów o epoce, autorze. w rozwinięciu analizujesz LINIJKA PO LINIJCE tekst i piszesz czego się z niego dowiadujesz itd. i w zakończeniu krótkie podsumowanie i włala

to jest temat maturalny? znajomo brzmi
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
AJJ
Bywalec
Bywalec
Postautor: AJJ » 16 kwie 2009, 23:03

Jeżeli ten fragment który mam przeanalizować ma 1,5 strony A4 to mam linijkę po linijce też to robić?
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 16 kwie 2009, 23:20

AJJ pisze:Jeżeli ten fragment który mam przeanalizować ma 1,5 strony A4 to mam linijkę po linijce też to robić?

dokładnie tak. jak to moja polonistka mówiła "palcem po tekście" :) czytasz kawałek teksty, analiza w głowie i przelewasz to na papier. znowu kawałek tekstu, analiza i przelanie myśli na papier i tak całe 1,5 strony A4
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
AJJ
Bywalec
Bywalec
Postautor: AJJ » 16 kwie 2009, 23:26

ok, dzięki za pomoc :)

Wróć do „Wszystkie inne tematy”