Skąd najlepiej brać internet.Doradzcie

Tu można wypowiadać się na wszystkie inne tematy jakie przyjdą Wam do głowy.
Posty w tym dziale nie są naliczane.

Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam

maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Skąd najlepiej brać internet.Doradzcie

Postautor: maja_chatuch » 01 sie 2007, 18:59

Lubię sprawdzone marki , bez względu czy to są kosmetyki , ciuchy czy operatorzy dostarczający internet. Nie lubię zmian ale kusi mnie nowa oferta TELE2, słyszał ktoś o niej? Dają za darmo pierwsze 15 miesięcy. Potem za 1Mb/s zapłacimy 49zł,czyli średnio 29zł za miesiąc , jak dla mnie to mało. Teraz płacę 49 zł za 512 Kb/s ale biorę neta od firmy dostarczającej u mnie na osiedle kablówkę. Kto korzysta z usług TELE2 albo może mi doradzić czy ta oferta jest naprawdę opłacalna?
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 01 sie 2007, 19:31

A jak rozumiesz dobry internet? Do czego ma sluzyc i jak chcesz sprawdzic, czy jest dobry?
Byl jakis czas temu temat o internecie. Tam napisalem plusy i minusy niektorych providerow. W sumie poszukam :)

Ja bym bral netie - pierwszy rok gratis i sprawdzony necik, obsluga szybka i sprawna (z tych przypadkow ktore znam) naprawde najlepsza opcja na rynku od jakiegos czasu. Nie mam netii tylo dlatego ze nie chce podpisywac umowy na dluzej niz rok :)

http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... c&start=20

Proponuje polaczyc te tematy:)

http://agnieszka.com.pl/forum_php/viewt ... rnet+pingi
Ostatnio zmieniony 01 sie 2007, 19:40 przez Hyhy, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
middleweight
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: middleweight » 01 sie 2007, 19:35

tele2 to oszuści.

polecam dialog
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 01 sie 2007, 19:41

middleweight pisze:polecam dialog
a w zyciu gowno jakich malo :) Porownaj sobie oferty cenowe/warunkowe i wybierz miedzy Netia a Tpsa.

maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Postautor: maja_chatuch » 02 sie 2007, 10:41

Netia i Tpsa to podobno to samo. Kurcze ile osób tyle opinii na temat dostawców. Byłoby wszystko ok. tylko każdy ma inną opinię na temat jednego dostawcy i mam już mętlik w głowie. Czy ja wiem czy TELE2 to oszuści . Czemu tak sądzisz? Ja jakoś nie słyszałam żeby ktoś ze znajomych na nich narzekał. Po za tym wydaje mi się ,że nie mają wysokich cen za internet za szybkości 1 i 2 Mb/s.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 02 sie 2007, 10:56

maja_chatuch, a ktoś u Ciebie w okolicy ma neta? popytaj znajomych...może radiowy? hm? jak byłabyś w dobrej odległości od anteny to to też dobry wybór jest...u mnie serwis był szybciutki, no ale ja mieszkałem za drzewami :/ ...

rozejrzyj się po ofertach w Twojej miejscowości...u jednego w tpsa serwis dojeżdża 5 minut, a u drugiego 5 miesięcy i nie sposób Ci doradzić którego weź...porównaj ceny i wybierz, dowiedz się, popytaj znajomych...
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Postautor: maja_chatuch » 02 sie 2007, 15:39

U mnie znajomi mają neta od bardzo różnych operatorów. Ze stopniem zadowolenia też jest różnie. Chyba jeszcze pogrzebie w necie poporównuje oferty. Jednak nadal jestem otwarta na rady i sugestie. Teraz jest mnóstwo promocji ,mam nadzieję, ze coś wybiorę.
Awatar użytkownika
Mati
Maniak
Maniak
Postautor: Mati » 02 sie 2007, 15:49

maja_chatuch pisze:Teraz jest mnóstwo promocji

nie sugeruj się tym
Fuck it all! Fuck this world!...
Fuck everything that you stand for!...
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 02 sie 2007, 16:33

maja_chatuch pisze:Netia i Tpsa to podobno to samo
podobno nie lol :D To po pierwsze 2 zupelnie inne firmy, wykorzystujace inne lacza (czesc lacz netii leci na laczach tepsy ale maja oddzielne serwery i routery, wykorzystane sa tylko linie telefoniczne od tpsa inaczej mowiac infrastruktura okablowania a to nie robi roznicy) a po drugie 2 inni providerzy. Proponuje Ci tpsa dlatego, ze pewnie nie zalezy Ci na ilosci sciaganych danych a net od nich jest powiedzmy dobry (aczkolwiek to nie to samo co pierwsze neo bez limitow). Natomiast Netia ma najlepszy internet poniewaz jest po pierwsze najmiej przeciazony, zapewnia najwyzszy QoS(quality of service - jakos uslugi, jakosc polaczenia) i jest znacznie mniej awaryjny. W dodatku w tpsa pracuje mnostwo cwokow ktorzy nie wiedza jak wyglada kabel do modemu i jak sie nazywa (jaki ma symbol) :D wiec szybkosc dzialania ich serwisu, diagnozowania problemu pozostawia od lat wiele do zyczenia.
Polecam Ci z calego serca netie, bo znam opinie kolegow ktorzy to maja i widze jak to chodzi.

Wiec jeszcze raz, w jakiej kolejnosci bral bym internet zakladajac ze roznica w rachunku to max 30 zl:
1. netia
2. aster (tylko duze miasta)
3. chello (to samo)
4. tpsa
5. vectra
6. inne :)

miejsca 1-3 mozesz sobie do woli zamieniac ze soba w zaleznosci od konkretnych upodoban (wieksze transfery w nocy i inne takie, co dla zwyklego "czytelnika" internetu nie ma wiekszego znaczenia).

Pozdrawiam i nie wybieraj tele2 lol :D

Moje poglady na ten temat to napisana praca inzynierska o tematyce VOIP a wiec testowalem rozmowy glosowe u roznych operatorow, badalem ich parametry lacz i sprawdzalem ogolne dzialanie za pomoca oprogramowania, routerka i pewnych sztuczek.
Nie ma nic lepszego obecnie od Netii. Jak mi pingow nie poprawia w sieci to sam pewnie niedlugo wezme o ile bedzie mozna bez telefonu tpsa :)

Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 02 sie 2007, 19:05

Ja to tak po babsku wytłumaczę:
jeśli chodzi Ci o operatorów którzy zajmując się także usługami telefonii, to Neostrada jest niezawodna, i jej szybkość rzeczywista jest zbliżona do tej jaką nam podaje operator. Jest jednak droższa od pozostałych, chociażby z tego względu, że aby mieć megową neo za koło 50 zł, trzeba podpisać z nimi umowę na trzy lata (a wiadomo, że za dwa lata pewnie w tej cenie będą juz prędkości 6 megowe- więc szkoda wiązać się umowa na tak długi czas). Poza tym trzeba posiadać telefon stacjonarny z abonamentem wyższym niż najniższy :D (a prawda jest taka, że dziś z telefonu stacjonarnego nikt już prawie nie korzysta i jesli owy jest jeszcze w domu w większości przypadków tylko dlatego, iz potrzebne jest połączenie z internetem).
Reasumując oferte Tp: niezawodnie, ale drożej.
Netia... hmmmm... jest rzeczywista prędkość nie zawsze jest taka jaką podaje operator. Tłumaczy się to winą tp- jakąs tam przepustowością- nas jako klinetów te tłumaczenia mało obchodzą jednak, a niższa prędkość bywa uciążliwa. Problemy wystepują także czesto z założeniem Netii- dlatego, ze korzysta z linii tp. Raz zgodny nie wyraża tp, raz Netia nie ma warunków (bo styków brakuje, których to znów tp nie dopilnowała). Jak już jesteśmy szcęsliwymi posiadaczami Netii możemy cieszyć się niskimi rachunkami za telefon domowy (można ją założyć przy abonamencie socjalnym) i za internet.
Reasumując ofertę Netii: zawodnie, ale taniej.
Jeśli chodzi o Tele 2, to ja byłabym sceptykiem.

Mam nadzieję, że "po babskiemu" łatwiej to ogarnąć :D Dodam jeszcze, że na Netię przy dobrych wiatrach bedziesz czekła/a około miesiąca (i dłużej), a Neo masz właściwie od zaraz.

EDIT:
Dodam jeszcze, że rozdzielenie Neostrady pomiędzy innych użytkowników jest karalne, a Netia kar nie przewiduje w tej kwestii.
"(...) pomyśl... co za głupiec z niego-
mówi, że umiera z mego powodu....
zupełnie jakbym była chorobą"

Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 02 sie 2007, 20:03

Jawka pisze:niezawodnie, ale drożej.
Bzdura tps jest zawodna :)
Jawka pisze:jest rzeczywista prędkość nie zawsze jest taka jaką podaje operator.
Niby dlaczego? :)
Jawka pisze:Tłumaczy się to winą tp- jakąs tam przepustowością- nas jako klinetów te tłumaczenia mało obchodzą jednak, a niższa prędkość bywa uciążliwa. Problemy wystepują także czesto z założeniem Netii- dlatego, ze korzysta z linii tp. Raz zgodny nie wyraża tp, raz Netia nie ma warunków (bo styków brakuje, których to znów tp nie dopilnowała).
Panie, a co mnie to obchodzi, zamowilem net 4 mb i ma byc 4 mb, robta co chceta ma dzialac i koniec :) zaufaj mi, w netii to pomaga:)
Jawka pisze:zawodnie, ale taniej.
Nie zgadzam sie:)
Jawka pisze:to ja byłabym sceptykiem.
W ogole nie bierz tego rozwiazania pod uwage:)
Jawka pisze:Neostrady pomiędzy innych użytkowników jest karalne
LOL :D jak sie boisz to kup sobie routerek ten modemik nowy (gowno jakich malo) mozesz na tym rozdzielac o ile wiem do woli :)

Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 02 sie 2007, 21:31

Co do bzdur i nie bzdur tłumaczyć nie będę... bo mi się nie chce :] Swoje napisałam, jak pomoże maja_chatuch, wybrać swojego operatora to dobrze :]
Hyhy pisze:jak sie boisz to kup sobie routerek ten modemik nowy

Wiem co to jest router <foch>
Hyhy pisze:mozesz na tym rozdzielac o ile wiem do woli
W ramach jednego gospodarstwa domowego tak- ale sąsiada już legalnie nie podłączysz do tego.

Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 02 sie 2007, 21:59

Ja jestem bardzo zadowolona z chello upc, ktore mialam zakladane na koniec maja. :)
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 02 sie 2007, 22:00

Wszystko da sie zrobic :)

[ Dodano: 2007-08-02, 22:03 ]
Jawka pisze:Co do bzdur i nie bzdur tłumaczyć nie będę... bo mi się nie chce
I wlasnie takie osoby robia wode z mozgu komus kto sie na tym w ogole nie zna:) Jak napisalas co i jak to podaj argumenty ktore mowia za :) Przeciez nie chodzi o to zeby komus dolecic cos co sie samemu np. ma tylko cos, co jest dobre.

Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 02 sie 2007, 22:13

Hyhy pisze:Jak napisalas co i jak to podaj argumenty ktore mowia za

Podałam wystarczająco dużo argumentów, zarówno za jak i przeciw. To Twoje opinie wyrażone są słowami (cytuję):
Hyhy pisze:Nie zgadzam sie:)
Hyhy pisze:Bzdura tps jest zawodna

Miałam Neostradę z braku alternatywy przez lat kilka, nigdy mnie nie zawiodła, po pierwsze zsamym netem nie byłoproblemów, po drugie obsługa szybka, miła i przyjemna (nie jak w Netii- gdzie odsyłają Cię z jednego do drugie działu). Jedyne na co narzekałam to cena, bo płaciłam swego czasu za marne 1 mega 150 zł prawie.
Netie mam od niedawna, jak na razie same problemy- cena mnie skusiła. Nie mam takiej proędkości za jaką płacę (bo trwają prace).

Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 02 sie 2007, 22:36

Tzn jaka masz predkosc i czemu dajesz sie dymac placac wiecej za mniej ?:)

Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 02 sie 2007, 22:49

Hyhy pisze:Tzn jaka masz predkosc i czemu dajesz sie dymac placac wiecej za mniej ?:)
Bo nie mam alternatywy :/
Gdybym taką miała, juz dawno bym Netii podziękowała.

Awatar użytkownika
Ted Bundy
Weteran
Weteran
Postautor: Ted Bundy » 02 sie 2007, 23:23

nie, nie bierzcie neostrady. Kobieta mi pracuje w miejscu, gdzie m.in opyla neo i diagnozuje usterki, znam problem z autopsji :] Takich jaj jakie się dzieją z tepsowskim netem, rzadko gdzie indziej można zobaczyć. Jak najdalej od telekompromitacji.
http://www.facebook.com/LKSPogonLwow

Reaktywowany w 2009 r. Razem przywróćmy świetność tej historycznej drużynie!

http://www.piotrlabuz.pl/
http://michalpasterski.pl/
http://www.mateuszgrzesiak.pl/
Awatar użytkownika
Nola
Maniak
Maniak
Postautor: Nola » 02 sie 2007, 23:25

TedBundy pisze:Jak najdalej od telekompromitacji.

z tym się zgadzam, tpsa jest beznadziejna<zalamka> cale szczęście mam dialog d dłuższego czasu.
Chaos is a friend of mine
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 02 sie 2007, 23:30

Jawka pisze:Gdybym taką miała, juz dawno bym Netii podziękowała.
A ja bym porozmawial z osoba kompetentna z netii. Kolega tez tak mial i dziala. A sie nie dalo. Jak sie chce to wszystko mozna. Drugi kolega dostal miesiac za darmo, bo od podpisania umowy minely 2 tygodnie do zalatwienia sprawy. Tylko trzeba naciskac i o wiele mniej niz w tpsa. :)

Awatar użytkownika
Jawka
Weteran
Weteran
Postautor: Jawka » 03 sie 2007, 09:35

Hyhy pisze:A ja bym porozmawial z osoba kompetentna z netii.
O osobach kompetentnych w Netii proszę mi nawet nie mówić. Przez miesiąc codziennie dzowniłam do nich, chcąc się dowiedzieć czemu zgoda na dostęp do usługi nie została przydzielona. Dzień w dzień odsyłano mnie z jednego działu do drugiego... w końcu nie wytrzymałam (a jestem osobą z natury bardzo spokojną) nakrzyczałam na jakiegoś chłopaka (Bogu ducha zresztą winnego), dopiero jak powiedziałam: rozumiem, że macie za dużo klientów, skoro problemme jest udzielnie mi jedenej informacji, bardzo dziękuję za obsługę- zakładam neostradę. Ktoś mi łaskawie informacji udzielił.
Więc skoro przez miesiąc na osobę kompetentną nie trafiłam- chyba jasno wynika, ze trafienie na ową w teh firmie jest mało prawdopodobne.

Awatar użytkownika
TFA
Weteran
Weteran
Postautor: TFA » 03 sie 2007, 09:40

TP.sa. albo jakies UPS, ale z adsl'i tylko tpsa
Ręce me do szabli stworzone, nie do kielni.
maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Postautor: maja_chatuch » 03 sie 2007, 10:55

No właśnie i na tym polega problem , żadna firma nie jest w 100% dobra. Co do telefonu stacjonarnego to nie wchodzi w grę , ponieważ jak mi się skończy umowa to chcę z niego zrezygnować. Posiadanie telefonu stacjonarnego przy komórce na abonament się najzwyczajniej w świecie nie opłaca. Ja potrzebuje natu, który będzie niezawodny bo muszę mieć ciągły dostęp do sieci. Czemu mam być sceptyczna w stosunku do TELE2? Plusy i minusy reszty firm mi wyjaśniliście więc wiem co mnie czeka jeśli zdecyduje się na tą czy inną firmę.
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 03 sie 2007, 16:41

Jawka pisze:O osobach kompetentnych w Netii proszę mi nawet nie mówić
Ja nie mowie o kims z infolinii :) mowie o przynajmniej kierowniku wojewodztwa czy glownym techniku z serwerowni. DA sie do nich zdobyc kontakt:)
maja_chatuch pisze:żadna firma nie jest w 100% dobra.
Tylko wiekszosc tutaj osob ocenia firme przez problem ktory dlugo sie rozwiazuje, a tak jest rowniez w netii i w kazdej innej firmie bo pracuja tam osoby niekompetentne, jak wszedzie. Jesli jednak chodzi o jakosc internetu to netia ma lepszy net od konkrencji.
maja_chatuch pisze:Co do telefonu stacjonarnego to nie wchodzi w grę ,
To zaloz sobie internet z sieci komorkowej, powoli sieci komorkowe poprawiaja swoje uslugi i przyznam ze spotkalem sie z calkiem niezlym internetem "z komorki".

Mozesz w kazdym badz razie zapomniec o tele2 :)
http://www.wirtualnemedia.pl/article/18 ... _Tele2.htm
Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 03 sie 2007, 16:58

byle nie neostrada!

[swoją drogą nazwa tematu aż się prosi o jakąś głupią odpowiedź, ale póki co się powstrzymuję hehehehe]
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 06 sie 2007, 08:05

Mam chello od 4 lat. W sumie ludzie w obsłudze mili, ale jak ostatnio net mi nie łączył, to pan stwierdził, że to wina antywira i żeby go przeinstalować. Oczywiście okazało się to niepotrzebne i na szczęście tego nie zrobiłam. :P
lollirot pisze:byle nie neostrada!

Skojarzył mi się cytat z basha:
<Draco> Hej jesteś ? mam problem
<Aru> no cześć, jaki ?
<Draco> firefox mi się zjebał i nie mogę zainstalować ponownie, wpadniesz ?
<Aru> nie mam teraz czasu, używaj IE dopóki nie przyjdę
<Draco> ale ja mam winXP
<Aru> ja też i co z tego?
<Draco> ale mam włączyć IE ?
<Aru> no chyba Ci działa nie ?
<Draco> ale ja mam neostradę ...
<Aru> dobra.. spokojnie, nie ruszaj się - zaraz tam będę
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Postautor: maja_chatuch » 08 sie 2007, 15:27

No ja bym wolała nie musieć oglądać panów z serwisu. W obecnej firmie pofatygowali się raz i jeszcze nie raczyli mi wyjaśnić co się zepsuło. Przy następnej awarii inny pan wytłumaczył mi przez telefon co mam zrobić i już sobie sama naprawiam jak się coś zepsuje. A ile właściwie płacicie za net? Bo to dla mnie też ważna sprawa.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 08 sie 2007, 21:48

maja_chatuch pisze:A ile właściwie płacicie za net? Bo to dla mnie też ważna sprawa.
70 zł miesięcznie za 2 mb. W upc.
maja_chatuch
Początkujący
Początkujący
Postautor: maja_chatuch » 09 sie 2007, 12:35

Cena przystępna a na ile lat masz podpisana umowę? Od początku taka sama cena? Pytam się bo często jest tak, że na początku są inne ceny np. promocyjne a potem się zmieniają.
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 09 sie 2007, 15:50

maja_chatuch pisze:Cena przystępna a na ile lat masz podpisana umowę?
Na 1,5 roku. Pierwszy miesiac gratis byl reszta po 70 zł.
maja_chatuch pisze:na początku są inne ceny np. promocyjne a potem się zmieniają.
Nie, mam zagwarantowane, że nie zmieni sie przez ten czas cena.

Wróć do „Wszystkie inne tematy”