Wątek rękodzielniczy
Moderatorzy: ksiezycowka, modTeam
- ksiezycowka
- Weteran
z takich drucików grubszych, szkielek i kamieni kolorowych za pomoca lutowania tego zrobiłam drzewko z owocami kolorowymi
torebki szyłam i próbowałam wyszywac, naszywac
malowalam na szkle
obrazki robiłam z suszonych plaskatych kwiatów, za to to szóstke w podstawówce dostałam
z takich drucików grubszych, szkielek i kamieni kolorowych za pomoca lutowania tego zrobiłam drzewko z owocami kolorowymi
torebki szyłam i próbowałam wyszywac, naszywac
malowalam na szkle
obrazki robiłam z suszonych plaskatych kwiatów, za to to szóstke w podstawówce dostałam
- ksiezycowka
- Weteran
- Weteran
ale dla mnie to taka zabawa dla zabawy, bo mam dziesiątki zakładek, a jak przychodzi co do czego, to zawsze zaznaczam w książce jakimś świstkiem, biletem, rachunkiem, etc.
ale dla mnie to taka zabawa dla zabawy, bo mam dziesiątki zakładek, a jak przychodzi co do czego, to zawsze zaznaczam w książce jakimś świstkiem, biletem, rachunkiem, etc.
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
-
- Weteran
Ja robilam w zerowce (bo do przedszkola nie chodzilam
Do tej poty mam dwie, jedna z czerwona, a druga z niebieska mulinka
off// w razie potrzeby kontaktu pisac na zlotooka_kotka@o2.pl
Polecam strone gdzie można kupić badz sprzedać swoje rekołdzieła:
www.wylegarnia.pl
www.wylegarnia.pl
- Załączniki
"Dobrze widzi się tylko sercem. To, co ważne jest niewidoczne dla oczu."
LauRKa
LauRKa
- ksiezycowka
- Weteran
To juz na technice w podstawowceLauRKa pisze:I tzw. plecionki na reke. Na pewno pamiętacie, bo wszyscy to nosili, to były takie "bransoletki przyjaźni". Robiło sie to z muliny róznokolorowej. Coś takiego:
[ Dodano: 2007-04-13, 17:18 ]
Z tego co pamietam to mysmy uzywali bielinkiDzindzer pisze:czym sie czysci do przezroczystosci taka klisze
-
- Weteran
Dzindzer pisze:jeszcze umiałam na włosach takie niepłaskie robic
Eeee? Co robic?

-
- Weteran
Acha... nie wiem jak toto wyglada, ale OK. 
madziorka.m pisze:jezeli dobrze zrozumialam Dzindzer
a bardzo dobrze mnie zrozumialaś
madziorka.m pisze:bo u nas w podstawowce sie takie na wlosach nosilo
u mnie tez
gracja pisze:A ja robię kartki na święta
kolezanka moja tez robi, miałam robic ale zapomnialam o tej idei. Chyba zaczne robic, chociaz nigdy nie robilam.
Jakies rady bys mi dała odnosnie robienia kartek??
-
- Weteran
Pokaz!
gracja pisze:mówi Wam to coś:![]()
Nie... A o co chodzi?
- jamaicanflower
- Maniak
Ja lubię bawić się modeliną, a jak to wychodzi niektórzy tu mieli nieszczęście zobaczyć
W LO robiłam broszki i kolczyki, potem na jakiś czas modelinowe ciągoty mnie opuściły i wróciły w walentynkowym wydaniu jako serduszkowa podstawka na piwo dla Promyczka. Lubiłam też szyć gumki do włosów albo ozdabiać proste spinki. Oczywiście, szał dowodów przyjaźni w postaci jakichś niciowatych bransoletek moją podstawówkę też dopadł i sama dostałam aż 7. Eh, człowiek wtedy miał tylu przyjaciół
W podstawówce też szyliśmy sobie poduszki, ja mam jedną do dzisiaj, wyszyłam na niej jasnowłose dziewczę z warkoczami, ale niestety wygląda, jakby miała wodogłowie
Troszkę rozpruta u dołu, bo chomisia w niej lubiła spać
Kolczyki planuję robić, bo moja kumpela z chłopakiem w zeszłe wakacje niezłą kasę z tego zebrali. I jeszcze kiedyś zrobiłam byłemu naszyjnik z drewnianych koralików, ale nie chciał nosić
O! Miałam jeszcze jedną przygodę w podstawówce [!ostrzegam - to będzie dość niesmaczne!]. Otóż, pewnego razu plastyczka poprosiła, byśmy przygotowali na następną lekcję jakąś jesienną biżuterię z darów natury. Poszłam więc na łąkę, a tam pełno sympatycznych czarnych kuleczek, zebrałam je i w domu nawlekłam na nitkę, tworząc śliczny naszyjnik w jesiennych brązowych barwach
Jakie było zniesmaczenie nauczycielki, gdy ze zgrozą rozpoznała w koralikach baranie bobki
A przecież to były prawdziwe dary losu
[ Dodano: 2007-04-14, 13:10 ]
Chwała Ci, ktoś je musi robić
Ale nie ściągasz?
Wiem, że to dawny avek Miltonii, ale nie wiem, czy gracja pisała to w forumowym kontekście.
Moja przyjaciółka na Boże Narodzenia zrobiła takie śliczne kartki dla mnie i kumpla. A ja zrobiłam modelinowe aniołki

O! Miałam jeszcze jedną przygodę w podstawówce [!ostrzegam - to będzie dość niesmaczne!]. Otóż, pewnego razu plastyczka poprosiła, byśmy przygotowali na następną lekcję jakąś jesienną biżuterię z darów natury. Poszłam więc na łąkę, a tam pełno sympatycznych czarnych kuleczek, zebrałam je i w domu nawlekłam na nitkę, tworząc śliczny naszyjnik w jesiennych brązowych barwach

[ Dodano: 2007-04-14, 13:10 ]
Joasia pisze:Ja robię najlepsze ściągi

złotooka kotka pisze:gracja napisał/a:
mówi Wam to coś:
Nie... A o co chodzi?
Wiem, że to dawny avek Miltonii, ale nie wiem, czy gracja pisała to w forumowym kontekście.
Dzindzer pisze:gracja napisał/a:
A ja robię kartki na święta
kolezanka moja tez robi
Moja przyjaciółka na Boże Narodzenia zrobiła takie śliczne kartki dla mnie i kumpla. A ja zrobiłam modelinowe aniołki
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2007, 19:46 przez jamaicanflower, łącznie zmieniany 1 raz.
// Life is...
zatraconyŚwiatNagichSłów,PudłoStarychMyśli,
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
chcęWiedziećPierwszaJakiJestŚwiatBezNocy
jakiŚwiatBezNocy
więcWyjęSzeptemDoWieczornegoMilczenia
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
jamaicanflower pisze:Wiem, że to dawny avek Miltonii, ale nie wiem, czy gracja pisała to w forumowym kontekście.
w tym
złotooka kotka pisze:gracja napisał/a:
A ja robię kartki na święta
Pokaz!
nie mam, wysłałam!
Tu są kartki nie mojej roboty, ale wyglada to, mniej więcej, w tym stylu:
http://www.kartki-kwiatki.pl/index.php? ... 56&catid=1
- jamaicanflower
- Maniak
Kurcze, takie niby proste do zrobienia, a jakie efektowne wychodzą te kartki świateczne. Bardzo mi się podobają
Hymhym, jak to robisz? Znaczy się z czego jest wykonana ramka i jak utrwalasz na niej piasek i muszelki? Bo muszelek mam zatrzęsienie, a i tego lata mi przybędzie
Moja mania zbierania jest nie do wykorzenienia 
Nie mam tej gazety
więc dopytuję o wszystkie szczegóły
No i jak Ty te witaminki wysyłasz do mydełka?
<czarodziej>
złotooka kotka pisze:ramka z morskim piaskiem i muszelkami
Hymhym, jak to robisz? Znaczy się z czego jest wykonana ramka i jak utrwalasz na niej piasek i muszelki? Bo muszelek mam zatrzęsienie, a i tego lata mi przybędzie
złotooka kotka pisze:lollirot, jak robisz taki sliczny ksztalt (bo przepisy na mydelka mam z gazety, wiec juz nie dopytuje)
Nie mam tej gazety

// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
-
- Weteran
jamaicanflower pisze:Hymhym, jak to robisz? Znaczy się z czego jest wykonana ramka i jak utrwalasz na niej piasek i muszelki?
Zdjecie krzywe, bo ramka wisi na scianie i robilam z dolu.

Ramka drewniana, na to farba windows art, bezbarwna i posypujemy piaskiem, troche wyrownujemy, dopoki masa piaskowa jeszcze dosc elastyczna (czasem trzeba łatac, bo sie rowno nie pokryje) Schnie 24h, potem na Kropelke muszelki i bursztynki.
Mozna dac inny kolor farby, ciekawe efekty wychodza.
Ps. Napis jest tak przekrecony specjalnie (bo w rzeczywistosci to o Wladyslawowo chodzi), na pamiatke pewnego zabawnego zdarzenia.
![:] :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- jamaicanflower
- Maniak
To ja tę ramkę na czynniki pierwsze rozłożę i spytam: skąd wziąć drewnianą ramkę, gdzie dostanę farbę windows art i co trzeba łatać - tj. mam dosypać piasku w miejsca, w których jest niedomiar albo brak?
// Life is...
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
WysypiskoLudzkichSił
iZałzawionyKrzakPytań
międzyMarzeniami,ASnem
jakiŚwiatBezNocy
...but a dream //
Też przerbiałam to na wlosach, oraz takie na rękęDzindzer pisze:no takie jak branzoletki które LauRKa okazała. tylko to było obłe, takie mulinkowe czy wełenkowe, włosy sie w to jakos wplatało, a własciwie to we włosy ( w kosmyk mały) i dyndało takie kolorowe, xczesto dłuzsze niz włosy włascicielki
A jak w Pradze mi zrobili na włosach, to za nic nie chciałam tego ściągnąć, choć po jakimś czasie zaczęło zjeżdżać
Miałam kiedyś taką jazdę - początek LO - że małe drewniane ramki z Ikei lakierem do paznokci malowałam. Nie zawsze swoim
No i "scrapantyramy" - masę zdjęć, kawałków z gazet (najczęściej z reklam), brystol itd w wielkich antyramach. Żadna w końcu nigdy nie zawisła
Za kartki się zabierałam, ale koniec końców tylko jedną zrobiłam. Walentynkową - z pierniczkiem w kształcie serca przywieszonym na "okladce"
Heh, Władysławostowok
-
- Weteran
Ramka zwykla, ja swoja kupilam w Rossmannie. W sumie jest to obojetne, farby sie trzymaja niemazle wszystkiego
Window art to taie farbki, hmm... witrazowe, do malowaia po szkle.
Maluje sie cos na folii, a potem odkleja i przyczepia np. na szybe. Mozna kupic w sklepach dla plastykow, dla dzieci, czasem w Rossmannie.
Wyglada toto mniej wiecej tak
Czasem trzeba dodac troszke farby i jeszcze raz posypac, bo zostaja jakies nierownosci.
Trzeba smarowac i sypac po kawalku, bo farba dosc szybko zasycha. Piasek dobrze troche wgniesc w farbe, wytrzec gdzie za duzo. Trudno to wytlumaczyc, trza wyprobowac. ogolnie to bardzo proste, tyle, ze piasek w momencie robienia jest w calym domu.
Ramka zwykla, ja swoja kupilam w Rossmannie. W sumie jest to obojetne, farby sie trzymaja niemazle wszystkiego

Window art to taie farbki, hmm... witrazowe, do malowaia po szkle.
Maluje sie cos na folii, a potem odkleja i przyczepia np. na szybe. Mozna kupic w sklepach dla plastykow, dla dzieci, czasem w Rossmannie.

Czasem trzeba dodac troszke farby i jeszcze raz posypac, bo zostaja jakies nierownosci.
Trzeba smarowac i sypac po kawalku, bo farba dosc szybko zasycha. Piasek dobrze troche wgniesc w farbe, wytrzec gdzie za duzo. Trudno to wytlumaczyc, trza wyprobowac. ogolnie to bardzo proste, tyle, ze piasek w momencie robienia jest w calym domu.
sophie pisze:że małe drewniane ramki z Ikei lakierem do paznokci malowałam. Nie zawsze swoim![]()
ja tez, zwłaszcza nie swoim. Namawiałam inne dziewczyny i malowałam ich lakierami
złotooka kotka pisze:Mozna kupic w sklepach dla plastykow, dla dzieci, czasem w Rossmannie.
mam dokladnie takie, kupiłam kiedys w geancie
złotooka kotka pisze:ogolnie to bardzo proste, tyle, ze piasek w momencie robienia jest w calym domu.
czuje, ze jak ja bym robiła to na mnie tez był by w róznych miejscach
-
- Weteran
Dzindzer pisze:czuje, ze jak ja bym robiła to na mnie tez był by w róznych miejscach
Byle ciuchow, dywanu farbami nie zapaprac bo sie tragicznie spiera.
- ksiezycowka
- Weteran