Nie przesadzaj Sue.
1. Kraj sie zmieni jak sie zmienia ludzie. Bo moze i 110% byc katolikami, alej ak rzadzic beda ludzie rozsadni to nie beda sie przejmowac kosciolem. I dlatego tak walczy kosciol o mlodziez. Bo nie miala ich w przyslowiowej d****, bo kto bedzie na tace dawal?
2.
Zauważyłam jednak, że ludzie bardzo są przywiązani do swego pseudokatolicyzmu: ślub w kościele z dzwonami
Noj ka znajdziesz kosciol BEZ dzwonow to gratuluje

A polanek takich ladnych nie mamy jak w USA by tam slub brac (jestem za).
w białej kiecce
To bialy kolor ma cos zwiazanego z religia? To zwyczaj przeciez

procesja dzieci w Boże Ciało
JA nawet nie wiem co to Boze Cialo wiec mi nie mow

Swojego dziecka nie wysle a inne dzieci co tam chodza... wspolczuje biedakom.
pierwsza komunia
No rzeczywiscie. Tu to wszyscy ale praktykuja. 1 komunia to dla rodzicow wydatki a dla dzieci prezenty

I dobrze, bo nie mozna oczekiwac od dzieciaka zeby niewiadomo jakiego przezycia mistycznego doznawalo. Szkoda tylko ze udaje sie ze to az takie wazne. JA osobiscie jestem przeciwnikiem czegos takiego, bo przeciez komunie przyjac mozna duzo wczesniej, bez tych regulek itd. No ale... Niech bedzie. Mozna sie najesc

Boże Narodzenie
A to z kolei jest czas spotkania z rodzina i w kiju mam caly kosciol

Tak to traktuje i koniec.
Wielkanoc
TEgo nie obchodze w ogóle. No moze sie prezent daje, nic wiecej.
ale stosowanie się do zasad kościoła? A po co? Na co? Niewygodne to przecież - głupie i bezsensowne brednie
Oczywiscie ze brednie. Bo ludzie powinni sie stosowac do zasad Boga a nie kapucynow (jak juz przy masturbacji jestesmy - przypominam

).
Wiecie jak się taka postawa nazywa? Obłuda, hipokryzja i zakłamanie. Tacy są właśnie w większości Polacy!
Nieprawda. To sie nazywa "mienie wszystkiego gleboko"

Sami "zapisują" swe dzieci do kościoła chrzcząc je, sami biorą śluby kościelne, a potem się dziwią dlaczego kościół się wpieprza w ich życie... A niech się dziwią dalej...
Nie widze zwiazku
Dobra ludziska, nie dyskutujmy o kosciele, bo za przeproszeniem po cholere

Kogos pogladow nie zmienimy. JAk chce wierzyc to niech wierzy, jednak ja uwazam, ze polska zawsze byla zacofana (przez kler m. in. - a dokladniej przez to ze on mial wladze) i duzo nam brakuje do zachodu. Wiara powinna byc czyms osobistym, nie powinno sie z tym obnosic, a kosciol se w kulki leci i tyle.
Pozdrawiam
Ps: To na czym tu skonczylismy? NA kapucynie, acha. To uwazam ze on zdrowiu calkowicie nie szkodzi, chyba ze jest w wersji "czarnej" i z krzyzem