nie chcę ich brać

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

agata
Weteran
Weteran
nie chcę ich brać

Postautor: agata » 10 maja 2007, 19:06

Hmm, pewnie większości z was problem wyda sie dziwny...ja sama za bardzo nie wiem czy powinnam go aby na pewno umiescic w tym dziale ale chodzi o tabetki wiec zdecydowałam ze tutaj napiszę....Chodzi o to że przez blisko 5 miesięcy nie brałam tabletek anty poniewaz przechodziłam badania hormonalne, aby dowiedziec sie co jest powodem tego ze nigdy nie miałam regularnych okresów....(cylke po 70 dni)...Teraz okazało sie, że hormony są ok wiec endokrynolog tu nie pomoze, jest to sprawa dla ginekologa, wiec za pewne ginekolog przypisze mi tabletki anty a potem gdy bede chciała miec dziecko bedziemy starac sie zrobic tak aby te okresy były regularne....problem w tym, ze ja wcale nie chce brac tych tabletek...No i wcale nie chodzi o to, że lekarz mi bedzie je wmuszał...cchodzi o mojego faceta....on uwaza ze wezme te tabletki i znów bedziemy mogli kochac sie jak kiedys...tyle ze ja wcale nie mam na to ochoty...zawsze miałam niskie libido i jakos nie czułam ogromnj potrzeby zeby uprawiac seks....Tylko jak to powiedziec facetowi???
Awatar użytkownika
sereniti
Bywalec
Bywalec
Postautor: sereniti » 10 maja 2007, 19:21

agata pisze:problem w tym, ze ja wcale nie chce brac tych tabletek

agata pisze:i znów bedziemy mogli kochac sie jak kiedys...tyle ze ja wcale nie mam na to ochoty

pogubiłam się :>
1)nie chcesz brać tabletek? - chyba możesz powiedzieć lekarzowi, że NIE? nie chcesz brać, tylko dlatego, zeby się nie kochać?
2)nie chcesz uprawiać seksu? - chyba nie bedziesz się zmuszac? a Twój chłopak chyba zapyta, co jak i dlaczego więc powiedzieć wypada

być może, nie chodzi o Ciebie, tylko o WAS?
Could I borrow your oxygen? I want to breath what you're breathing ;*
Awatar użytkownika
Mychola
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Mychola » 10 maja 2007, 21:07

Ja też się pogubiłam...
Masz nieregularny okres...ale z hormonami wszystko ok, chcesz go wyregulować ale bez brania tabletek bo nie chcesz uprawiać sexu ze swoim facetem <hmm>
A łączy Was uczucie?
Tabletki mogą podwyższyć libido (jednak nie zawsze) i wyregulować okres (to na pewno <:)> )
Awatar użytkownika
_normalna_
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: _normalna_ » 10 maja 2007, 21:43

nie chcesz ich brać tabletek to nie bierz i powiedz facetowi że nie chcesz i tyle przecież są inne metody antykoncepcji

a swoją drogą jak masz takie dzikie cykle to raczej będziesz miała duży problem z zajściem w ciąże i branie tabletek do „sztucznego” wyregulowania cyklu na nic się nie zdadzą, na Twoim miejscu skonsultowałabym się z innym lekarzem bo fakt że masz taki cykl nie jest normalny i na pewno gdzieś tkwi tego przyczyna a i Twoje niskie libido tez może być tym spowodowane
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 maja 2007, 00:54

agata, nie musisz ich brac. Facetowi powiedz ze nie chcesz i juz. To chyba najmniejszy problem.
A ginekolog czemu ma Ci zmuszac?Po co ci one? Wyregulować można i bez nich - ja tak miałam robione. kazdy dobry lekarz ginekologii to wie.

Ja mam podobny problem. Cykle przed tabletkami mialam po 90 dni nawet. Mialam regulowany i przez jakis czas byl ok, ale potem cos sie pochrzanilo znowu, ale ja juz mialam dosc i zaczelam brac pigulki, bo chcialam. Teraz odstawialam pigulki. Pierwszy okres normalnie mialam a od niego minelo juz 54 dni i nastepnego nie widac. bede musiala isc na wywolanie. :/
Awatar użytkownika
_normalna_
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: _normalna_ » 11 maja 2007, 09:15

Jeszcze myślałam, że może warto by było w Waszym przypadku zrobić sobie usg jajników i macicy. Koleżanka miała strasznie nieregularne cykle i powodem był torbiel na jajniku i generalnie badania hormonalne miała OK.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 maja 2007, 09:31

badania tarczycowe tak samo
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 11 maja 2007, 10:25

agata pisze:....Tylko jak to powiedziec facetowi???

zwyczajnie. Powiedz, zenie chcesz ( tu podajesz czemu np. nie chcesz sobie organizmu truć chemia). Twój organizm Twoja decyzja
sereniti pisze:pogubiłam się :>

a to ja tez sie pogubiłam :D
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 maja 2007, 12:08

H ormony - ok. USG - ok. Tarczyca - ok.
przynajmniej w moim przy padku, ale i tak bede chciala powtorzyc badnia w pryszlym miesiacu :)
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 11 maja 2007, 13:41

Mychola pisze:Tabletki mogą podwyższyć libido (jednak nie zawsze) i wyregulować okres (to na pewno )
wcale nie biore tabletki od dwóch lat a okres nadal nie jest regularny!
moon pisze: ginekolog czemu ma Ci zmuszac?
ja własnie uwazam ze ginekolog mnie zmuszac nie bedzie...tylko nie wiem jak to moj facet przyjmie (choc wiem ze własnie ja powinnam to wiedziec ;) )
_normalna_ pisze:Jeszcze myślałam, że może warto by było w Waszym przypadku zrobić sobie usg jajników i macicy.
miałam wszytsko jest ok....engokrynolog mówi ze to sprawa dla ginerkologa ktry bedzie tak długo wywoływał okres az ograznizm "załapie" ze musi byc ten okres regularnie
Andrew pisze:badania tarczycowe tak samo
było tarczyca jest ok...

wiem powinnam zamiescic ten post w innych dziale...bo chodzi mi przede wszytskim o to jak zareaguje chłopak....inne metody antykoncepcji jasne ze są ,aale prezerwatywa odpada bo mam uzulenie na ten materiał z której one sa wykonane ;)
Awatar użytkownika
sereniti
Bywalec
Bywalec
Postautor: sereniti » 11 maja 2007, 14:02

agata pisze:chodzi mi przede wszytskim o to jak zareaguje chłopak

no MY Ci nie powiemy.. tylko ja nadal nie wiem o co de facto chodzi: ty nie chcesz uprawiać seksu, a tabletkę chcesz przy swoim chłopaku potraktować jako "pretekst" = "no przecież nie możemy, bo jestem niezabezpieczona"?

nie chcesz w ogóle czy tak często jak to miało do tej pory miejsce?
Could I borrow your oxygen? I want to breath what you're breathing ;*
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 11 maja 2007, 14:03

agata pisze:prezerwatywa odpada bo mam uzulenie na ten materiał z której one sa wykonane
Ale sa tez prezerwatywy nie z latexu dla alergikow wlasnie.
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 11 maja 2007, 15:09

agata pisze:bo chodzi mi przede wszytskim o to jak zareaguje chłopak....

jak jestes dla niego wazna i Twoje zrowie tez to nie powinien robic gówniarskich numerów i namawiac Cie bys brała cos czego nie chcesz. a czy ten Chłopak to facet czy szczeniak to tu nikt nie wie, wiec nikt nie wie jak zareaguje.
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 11 maja 2007, 17:19

sereniti pisze:a tabletkę chcesz przy swoim chłopaku potraktować jako "pretekst" = "no przecież nie możemy, bo jestem niezabezpieczona"?
nie to raczej moj facet wychodzi z załozenia ze tabletki bierze sie po to aby móc sie kochac....
moon pisze:Ale sa tez prezerwatywy nie z latexu dla alergikow wlasnie
ooo to musze poszukac takich:)
Dzindzer pisze:jak jestes dla niego wazna i Twoje zrowie tez to nie powinien robic gówniarskich numerów i namawiac Cie bys brała cos czego nie chcesz.
tak raczej nie zrobi...to nie ten typ faceta, tylko zastanawia mnie jak to z nim przedyskutwac aby nie pomyslał własnie ze ja nie chce ich brac zeby nie musiec sie z nim kochac....
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 11 maja 2007, 19:37

agata pisze:moj facet wychodzi z załozenia ze tabletki bierze sie po to aby móc sie kochac....

no bo po to się bierze :|
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 maja 2007, 20:30

lollirot pisze:
agata pisze:moj facet wychodzi z załozenia ze tabletki bierze sie po to aby móc sie kochac....

no bo po to się bierze :|

nie tak calkiem do konca - sama wiesz , ze są przypadki kiedy lakarz przepisuje odpowiednie tabletki - tabletki anty i to nie z powodu antykoncepcji <przytul>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
agata
Weteran
Weteran
Postautor: agata » 12 maja 2007, 07:54

lollirot pisze:no bo po to się bierze
hmm gratuluje ze masz to szczescie i mozesz brac je tylko po to...
Andrew pisze:są przypadki kiedy lakarz przepisuje odpowiednie tabletki - tabletki anty i to nie z powodu antykoncepcji
otóz to...

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”