Diane 35 pytanko

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 31 sie 2005, 15:48

ja własnie dzis dostałam recepte na moje pierwsze tabletki anty-są to własnie Diane.
teraz czekam na okres;)ginekolog ostrzegała mnie tylko,że przez pierwszy miesiąc (nawet dwa) będę przeklinała ,że biorę tabletki (bóle glowy ,brzucha i takie tam).
już się boję,lecz mam nadzieję,że mnie to nie zniechęci i szybko przejdzie
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 31 sie 2005, 15:51

milenka112, a czemu akturat Diane? Problem z tradzikiem ?
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 31 sie 2005, 16:32

no troszeczkę.moja ginekolog podsumowała to tak,że skoro już mam się truć to lepiej mieć z tego podwójną korzyść (antykoncepcja i leczenie trądziku).wezme jedno opakowanie i zobaczę co potem.można wiedzieć jakie Ty bierzesz tabletki i jaka jest ich cena (chociaż jeżeli nie przekraczają 40 zł to luz)
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 31 sie 2005, 16:35

milenka112 pisze:można wiedzieć jakie Ty bierzesz tabletki i jaka jest ich cena (chociaż jeżeli nie przekraczają 40 zł to luz)

Ja Cilest. Jesli sie dobrze znajdzie tania apteke to mozna juz za 26 zloty miec 1 opakowanie :).
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 31 sie 2005, 16:42

kurcze tyle się naczytałam o diane i ich złym wpływie na organizm ,że mam małe obawy.ale chyba po opakowaniu czy dwóch nic mi się nie stanie,najwyżej zmienię na inne;)nie wiedziałam,że one są takie tanie,choć nie chcę sugerować się ceną,ale podejrzanie tanie...to pewnie wynika z tego,że antykoncepcja to jakby ich skutek uboczny
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 31 sie 2005, 16:44

milenka112 pisze:ale chyba po opakowaniu czy dwóch nic mi się nie stanie,najwyżej zmienię na inne;)

Diane powinno sie brac tylko kilka miesiecy,az do momenty kiedy tradzik zniknie. Pozniej nie ma sensu obciazac organizmu taka konska dawka hormonow.

milenka112 pisze:nie wiedziałam,że one są takie tanie,choć nie chcę sugerować się ceną,ale podejrzanie tanie...to pewnie wynika z tego,że antykoncepcja to jakby ich skutek uboczny

Bo sa refundowane ?
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 31 sie 2005, 16:50

no tak.to chyba nie był dobry wybór.nie mam jeszcze doświadczenie takiego jak Ty Yasmine,nestępnym razem będę wiedziała;)

DO DZIEWCZYN STOSUJĄCYCH DIANE:po jakim czasie one działają(antykoncepcyjnie oczywiście)??zapomniałam z tego wszystkiego zapytać lekarza,a wyczytałam na innym forum ,że dopiero po zużyciu całego opakowania można teges bez dodatkowego zabezpieczenia...hmmmm nie mogę doczytać na opakowaniu:( pomóżcie

sorki,coś znalazłam.a więc wg tej ulotki Diane działa natychmiastowo i nie trzeba stosować dodatkowego zabezpieczenia,chyba że wzięło się drugiego albo późniejszego dnia okresu to trzeba przez tydzień się zabezpieczać.i wszystko jasne;)
a czy ktoś wie co znaczy "działa natychmiastowo"?ile wchłania się tabletka?

dzięki;)
Awatar użytkownika
Anielica
Bywalec
Bywalec
Postautor: Anielica » 31 sie 2005, 22:16

Z tego co czytałam ten lek jest bardzo silny. Ale nie jest zbyt skutecznym lekiem antykoncepcyjnym. I podobno lekarze lubia to wypisywać na wiele dolegliwości.

Z własnego doświadczenia nie wiem jaką jakość ma ten lek.
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 31 sie 2005, 22:19

Anielica pisze:nie jest zbyt skutecznym lekiem antykoncepcyjnym

Wiesz- ja go stosuje juz spory kawalek czasu i niezle sobie przez ten czas uzywalam i jakos dobrze sie sprawuje.
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 31 sie 2005, 22:56

Anielica pisze:Ale nie jest zbyt skutecznym lekiem antykoncepcyjnym

Jest skuteczny tak jak kazda inna tabletka. Tylko, ze glownie przepisywany jest ze wzgledu na tradzik. Jak chcesz tabletki anty a tradziku nie masz, to lepiej przejsc na tabletki "nowszej generacji".
Awatar użytkownika
Anielica
Bywalec
Bywalec
Postautor: Anielica » 31 sie 2005, 23:55

powtarzam - CZYTAŁAM - to nie jest moje zdanie tylko jakiejś innej osoby, na której ten lek sie nie sprawdził.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 01 wrz 2005, 06:44

Anielica pisze:CZYTAŁAM - to nie jest moje zdanie tylko jakiejś innej osoby, na której ten lek sie nie sprawdził.

Dalej podtrzymuje,ze dziala jak wszystkie inne tabletki i skutecznosc antykoncepcyjna jest taka sama. A to ze nie zadziala, no to musi byc ktos kto z tych 0,1 ;).
Awatar użytkownika
Maverick
-#
-#
Postautor: Maverick » 01 wrz 2005, 09:32

Bo Diane to znane tabletki ale stare. Moga tez powodowac tycie. Ich nastepca sa Yasmin tylko ze one kosztuja z 45zl
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 01 wrz 2005, 12:52

Tabletki Yasmin sa takie drogie, bo sa najnowszej generacji. Jedyne takie na naszym rynku...
I wcale nie sa kontunuacja Diane 35...
BiOtiKa
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BiOtiKa » 01 wrz 2005, 13:14

diana jest refundowana 50% wiec dlatego ksoztuje ok 11 zl a normalnie ponad 21... wiec prawie jak wiekszoasc nowszych talbetek , ja nie wiem co wy sie tak na ta diane uczepiliscie wiadomo od samego pcozatq juz zmienili troche diane .. na pewno to nie jest to co na poczatq a wy ciagle stara generacja bla bla bla... zalezy od organizmu kto nie sproboje nie bedzie wiedzial... ja nic nie nazekam na nie ani na zdrowie ani na zabezpieczenie..
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 01 wrz 2005, 19:46

BiOtiKa pisze:diana jest refundowana 50% wiec dlatego ksoztuje ok 11 zl a normalnie ponad 21... wiec prawie jak wiekszoasc nowszych talbetek , ja nie wiem co wy sie tak na ta diane uczepiliscie wiadomo od samego pcozatq juz zmienili troche diane .. na pewno to nie jest to co na poczatq a wy ciagle stara generacja bla bla bla... zalezy od organizmu kto nie sproboje nie bedzie wiedzial... ja nic nie nazekam na nie ani na zdrowie ani na zabezpieczenie..

ooo:)dziękuję,właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałam;)
Awatar użytkownika
Anielica
Bywalec
Bywalec
Postautor: Anielica » 01 wrz 2005, 20:10

Dalej podtrzymuje,ze dziala jak wszystkie inne tabletki i skutecznosc antykoncepcyjna jest taka sama.

A ja doczytałam , że aby przepisać ten specyfik należy zrobić badania krwi na poziom hormonów, bo dla niektórych osób może być za silny. :) A skuteczność - zaczyna działać po pełnym cyklu - jak inne leki a/koncepcyjne.
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 01 wrz 2005, 21:46

Anielica pisze: A skuteczność - zaczyna działać po pełnym cyklu - jak inne leki a/koncepcyjne.

Wszystkie tabletki anty, dzialaja przeciez od pierwszej tabletki.
Awatar użytkownika
gracja
Maniak
Maniak
Postautor: gracja » 01 wrz 2005, 22:57

Anielica pisze:A skuteczność - zaczyna działać po pełnym cyklu - jak inne leki a/koncepcyjne.

daruj :]

Dodam swoje pytanko:

przy zmianie Diane-35 na inne tabletki - efekt gładkiej cery utrzymuje się?
Moja ginekolog tak twierdzi po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego :)
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 02 wrz 2005, 15:33

Anielica pisze:A skuteczność - zaczyna działać po pełnym cyklu - jak inne leki a/koncepcyjne.

że co proszę??to czemu na mojej ulotce od Diane pisze,że działa NATYCHMIASTOWO??
przecież to nie ja sobie wymyśliłam tylko ktoś o wiele wiele mądrzejszy...hmmm nic już nie rozumiem
BiOtiKa
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BiOtiKa » 02 wrz 2005, 16:13

gracja pisze:przy zmianie Diane-35 na inne tabletki - efekt gładkiej cery utrzymuje się?
Moja ginekolog tak twierdzi po przeprowadzeniu wywiadu środowiskowego

To ja ci powiem tak jak gadalam z moim lekarzem (bo sie tutaj naczytalam o tej dnianie ze niby taka ble ) o zmianie na inne to po pierwsze powiedzial mi ze wcale nie ma wiecej hormonow od innych tabletek i ze wlasciwie cala kuracja powinna trwac 3 lata ale jak bardoz bede chciala albo cso mi bedzie to zmieni mi po roku na inne. Ale narazie nie planuje zmiany.. jedynie zrobie sobie przerwe czy wszystko dobrze .. tzn w koncu sobie zmienie bo to jest jednak lekarstwo
Awatar użytkownika
milenka112
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: milenka112 » 04 wrz 2005, 20:23

dziewczyny powiedzcie mi jeszcze jedno:czy Wy też czułyście się tak strasznie przez pierwsze dni?ja myślałam,że spędzę dziś cały dzień w łazience.bolał mnie brzuch,żołądek i głowa.cały dzień miałam jakieś "mroczki"przed oczami i ledwie cokolwiek widziałam:(
ale będę twarda i wytrzymam ten miesiąc,tylko niech mi ktoś powie,że to normalne i przejdzie na pewno!
Awatar użytkownika
aniawcz
Bywalec
Bywalec
Postautor: aniawcz » 13 wrz 2005, 21:11

Jejku !!!!!

Powiem coś , Diane 35 jest najgorszą z możliwych tabletek antykoncepcyjnech jaką wynależli to raz , a dwa ogólnie nie jest to tabletka anty , w ulotce piszę jak byk . Diane 35 nie tabletka aty koncepcjna i jeżeli jest tak braną to trzeba dodatkowo się zabezpieczac . Tabletki Diane powodują u kobiet torbiele i złą gospodarkę hormonalną na przyszłość.
Aneczka
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 13 wrz 2005, 21:43

aniawcz pisze:Diane 35 nie tabletka aty koncepcjna i jeżeli jest tak braną to trzeba dodatkowo się zabezpieczac .

Kto Ci takich glupot naopowiadal ? :|
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 13 wrz 2005, 22:31

jakos biore diane od sporego czasu i polegam tylko na nich i dzidziusia nie ma :]
Awatar użytkownika
aniawcz
Bywalec
Bywalec
Postautor: aniawcz » 13 wrz 2005, 22:35

yasmine dzięki Diane mam małe szansę na dziecko i do tego wszystkiego to nie są głupoty a tą wersje potwierdziło ponad 10 lekarzy w mojej sprawie jak miałam konsultację u ginekologa na niepłodnosć . Dzieki diane mam mała sznsę na ciązę naturalną bo ktos sobie jaaj zrobił. . Powiedział diane jest dobra dla nastolatek , ale na krótką metę , a dla kobiet pragnacych dzieci jest zabójstwem .
Aneczka
Awatar użytkownika
Yasmine
Weteran
Weteran
Postautor: Yasmine » 14 wrz 2005, 07:52

aniawcz pisze:yasmine dzięki Diane mam małe szansę na dziecko i do tego wszystkiego to nie są głupoty

Przeciez Diane jest skuteczna(jesli chodzi o zabezpieczenie)jak wszystkie inne tego typu tabletki.
BiOtiKa
Zaglądający
Zaglądający
Postautor: BiOtiKa » 14 wrz 2005, 14:49

to jakas dziwna ulotke czytalas wiesz?moze sprzed 100 lat... mam ci podyktowac cytaty z ulotki po pierwsze cytatn nr1 : "Każda tabletka zawiera niewielka ilość 2 różnych hormonów"
cytat nr 2 " ze względu na mała dawkę hormonów Daina-35 jestem preparatem o małej dawce"
cytat nr 3 ""Ponieważ preparat Diana 35 zawiara dwa hormony jako substancje czynne wskazuje działanie właściwe dla złożonych doustnych środkow antykoncepcyjnych.[...] Jednoczesne stosowanie antykoncepcji hormonalnej lub innych metod antykoncepcyjnych nie jest konieczne"
Wiec gdzie qr** masz napisane jak byk ze nie sa srodkami antykoncepcynymi?? Jak tak czytasz ulotki to sie nie dziwmy...
Awatar użytkownika
aniawcz
Bywalec
Bywalec
Postautor: aniawcz » 14 wrz 2005, 17:51

wiesz moją ulotkę czytałąm ponad 6 lat temu i brałam diane 35 przez 6 miesięcy i zamaist mój stan sie polepszyć to trafiłam pod nóż i jedną nogą byłam na tamtym swiecie. Teraz w ogóle nie czytam ani ulotek na tabletkach bo ich nie biorę , to raz a dwa ostatnio tylko zioła . A poz atym anty kocepcja umnie jest nie konieczna bo ja chce dziecko , tylko jakis konował dał mi anty na poczatku leczenie i w cholere . A w ciagu tych 6 lat to juz wszystko możliwe.
Aneczka
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 14 wrz 2005, 18:15

wszystko zalezy tez przeciez od organizmu kobiety, od tego jak przyswaja dany lek. Zdarza sie przeciez ze ten sam lek jednym sluzy a druga osoba ma "niezle" przejscia z nim.

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”