przerwa w braniu tabletek
Moderator: modTeam
przerwa w braniu tabletek
hey mam takie pytanko wlasnie skonczylam opakowanie hormonetu i chciala bym zrobic przerwe w braniu tabletek narazie mam takie pytanko czy moge przerwac branie od teraz ? czy lepiej najpierw skonsultowac sie z lekarzem? tak na zapas pytam hehe i jeszcze jedno po jakim czasie dostawałyście normalny okres po tabletkach ? wiem ze to zalezy od kobiety tylko ciekawi mnie ile bede musiala czekac
- ksiezycowka
- Weteran
Ja też mam pytanie dotyczące tabletek. I prosze o pomoc. Brałam tabletki jeden rok i postatnowilam sobie zrobić miesieczną przerwe. Jest to spowodowane tym, że mój chłopak wyjechał na 2 mies. i postanowiłam że sobie odpoczne a przy okazji zaoszczedze pieniądze. Chodzi o to, że nie wiem jak powinnam zacząć znowu. Bo lekarz powiedzial mi że są 2 możliwosci rozpoczęcia brania tabletek.
1) Birzemy pierwszą tabletkę pierwszego dnia okresu, jednak w tym wypadku moze wystepowac plamienie przez cały mies. (gdy pierwszy raz zaczynalam zarzywanie piguł dokładnie tak było)
2) W piątym dniu okresu, dzieki czemu nie bedzie krwawienia, ale ochrona antykoncepcyjna jest wlasciwa dopiero w nastepnym miesiacu brania tabletek.
Chciałabym uniknąć krwawienia. Czy ktoras z was dziewczyny zaczynała brac tabletki tak jak w punkcie drugim?
1) Birzemy pierwszą tabletkę pierwszego dnia okresu, jednak w tym wypadku moze wystepowac plamienie przez cały mies. (gdy pierwszy raz zaczynalam zarzywanie piguł dokładnie tak było)
2) W piątym dniu okresu, dzieki czemu nie bedzie krwawienia, ale ochrona antykoncepcyjna jest wlasciwa dopiero w nastepnym miesiacu brania tabletek.
Chciałabym uniknąć krwawienia. Czy ktoras z was dziewczyny zaczynała brac tabletki tak jak w punkcie drugim?
Diana King - "Shy Guy" (Dancehall MIX)
ROBINHO razem zdziałamy cuda!
ROBINHO razem zdziałamy cuda!
- ksiezycowka
- Weteran
W ogole czad pomysl z tym miesiecznym odstawiem
Ale do rzeczy.
Ale do rzeczy.
Radze. Nie mus byc zadnego plamienia ja przy Harmonecie ani przy Yasmin nie mialam. To raz a dwa po co brac miesiac i kochac sie didatkowo w gumach?Porypany pomysl dla mneiChili pisze:Birzemy pierwszą tabletkę pierwszego dnia okresu, jednak w tym wypadku moze wystepowac plamienie przez cały mies. (gdy pierwszy raz zaczynalam zarzywanie piguł dokładnie tak było)
moon pisze:W ogole czad pomysl z tym miesiecznym odstawiem
no... ja zaluje swojej przerwy, ale ja mialam inny powod
moon pisze:Radze. Nie mus byc zadnego plamienia ja przy Harmonecie ani przy Yasmin nie mialam. To raz a dwa po co brac miesiac i kochac sie didatkowo w gumach?Porypany pomysl dla mnei
zgadzam sie - nic dodac nic ujac
Chili pisze:Czy ktoras z was dziewczyny zaczynała brac tabletki tak jak w punkcie drugim?
W piątym dniu? A nie trzecim/czwartym przypadkiem?
Zaczynałam, ale nie rozumiem jakiego krwawienia chcesz uniknąć?
Plamienia mogą wystąpić w obu przypadkach. Nieważne jak zaczynasz.
Wiem słowo jak krem
krem na zmarszczki w mojej głowie.
krem na zmarszczki w mojej głowie.
- ksiezycowka
- Weteran
aysha pisze:a to czemu ? miałaś potem jakies przejscia ze zrobilas przerwe ?
nie, mialam przejscia przed ale generalnie takie krotkie przerwy bardziej szkodza niz pomagaja - bo wiadomo, ze za kazydm razem dla organizmu to jet szok - i odzwyczaic sie od tabletek i na nowo przyzwyczaic. Mnie np po odstawieniu bolaly piersi i w ogole byly inne, no rozne sa pozniej skutki. W kazdym razie mysle ze odstawic sie powinno jak sie naprawde ma powazny powod. Znalam kolezanke ktora tabletki brala w kratke zupelnie, a bo tu nie miala kasy, a bo zapomniala kupic opakowania. Tego to juz w ogole nie rozumiem.
ja nie chcialam odstawiać tabletek ale niestety musiałam bo miałam operacje na kolano leki ktore biore kolidują z tabletkami i musiałam odstawić wiem że jeszcze przez jakieś 2 miesiące nie moge zacząć brać ale potem jak wylecze noge pójde do ginekologa i dowiem się co i jak ale narazie nie mam jak więc chciałam sie tutaj spytać czy to plamienie jest normalne nie jest mocne ale jest wydaje mi sie ze to jest ta reakcja na odstawienie w moim przypadku
Biorę tabletki juz ok. 4 lat i chcę je teraz odstawić. Jestem gdzieś w połowie opakowania i mam w związku tym pytanie. Czy lepiej poczekac do końca opakowania i wtedy odstawić (co, jak mi się wydaje, będzie mniejszym szokiem dla organizmu przyzwyczajonego do hormonów), czy też po prostu przerwać w trakcie? Czy raczej jest to bez znaczenia?
Prosze o rozwianie moich wątpliwości
Prosze o rozwianie moich wątpliwości
- ksiezycowka
- Weteran
A ja mam pytanie do wszystkich dziewczyn, które odstawiły tabletki: po jakim czasie dostaliście okres?? Bo ja odstawiłam około jak dobrze liczę 23 września a do tej pory nie dostałam normalnego okresu. Brałam tabletki yasminelle i przy ostatnim opakowaniu miałam częste plamienia jakoś do 2 czy 3 dni po odstawieniu. Teraz jestem za granica ale jak będę tylko w kraju zrobię test ciążowy choć tak naprawdę wątpię bym była w ciąży. Czy któraś z was czekała długo na okres po odstawieniu?
Z puzzli układałam sobie świat. Jedej części zabrakło! Tej z napisem: SZCZĘŚCIE
- ksiezycowka
- Weteran
Niezupelnie. Pierwszy po odstawieniu mialam normalnie, na drugi po odstawieniu czekalam 3 miesiace.Elspeth pisze:O ile dobrze kojarzę to moon chyba z 3 miesiące czekała...
Znam sporo takich przypadkow. Mi lekarz powiedzial, ze po odstawieniu jesli w ciagu 45 dni sie nie pojawi okres to dopiero wywolywac zacznie.mika pisze:Czy któraś z was czekała długo na okres po odstawieniu?
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”