ahh tabletki to bodajze Jasmin
Zapomniana tabletka
Moderator: modTeam
Zapomniana tabletka
moja dziewczyna wczoraj (tj sobota) zapomniala wziasc tabletki (bierze je ok 23h) no i dzisiaj kochalismy sie bez prezerwatywy. jakies 20 min temu (czyli minelo ok 20h od czasu kiedy powinna byc wzieta tabletka) zorientowala sie ze zapomniala tej tabletki wczoraj i wziela je tak jak kaze ulotka... dodam ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ... jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze? najlepiej w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie
Re: Zapomniana tabletka
zein pisze:moja dziewczyna wczoraj (tj sobota) zapomniala wziasc tabletki (bierze je ok 23h) no i dzisiaj kochalismy sie bez prezerwatywy. jakies 20 min temu (czyli minelo ok 20h od czasu kiedy powinna byc wzieta tabletka) zorientowala sie ze zapomniala tej tabletki wczoraj i wziela je tak jak kaze ulotka... dodam ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ... jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze? najlepiej w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie
Jeżeli Yasmin to w ulotce piszą tak:
Minęło więcej niż 12 godzin od chwili pominięcia tabletki lub pominięto wiecej tabletek
Skuteczność antykoncepcyjna możę być zmniejszona. Dlatego pacjentka musi zastosowac dodatkowe metody antykoncepcyjne. Im więcej kolejnych tabletek pominięto tym większe jest ryzyko słabszego działania antykoncepcyjnego.
Zasada 7 dni
- Należy przyjąć pomoniętą tabletkę tak szybko jak to możliwe ( możę to oznaczać jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek) a kolejne zażywac o stałej porze.
- Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcji (metody mechaniczne)
- Następne opakowanie rozpocząć bez 7 dniowej przerwy
- Jezeli pominięto 1 lub więcej tabletek w pierwszym tygodniu stosowania tabletek a jednocześnie w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub tabletek utrzymywano kontakty seksualne, jest możliwe zajśćie w tym czasie w ciążę. Należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza po radę.
Mam nadzieję ze wszystko jasne
-
- Początkujący
zein pisze:ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ...
jaka owulacja, przeciez ona jest na pigulkach
zein pisze:w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie![]()
nic nie daje takiej ochrony by szansa zajscia w ciaze wynosiła 0% i nigdy nawet jak sie chce dziecka nie ma 100% pewnosci, ze w ciaze sie zajdzie
niech robi tak jak ma na ulotce.
[ Dodano: 2006-10-30, 12:40 ]
niewiemnic pisze:albo wziac inna taetke w ciagu chyba 48h?
jaka inna
ja zapomnialam wczoraj wziac ostatniej tabl z opakowania a dzien wczesniej sie kochalam i tez nie wiedzialam co zrobic, ale po dlugich zastanawianiach postanowilam, ze w ogole tej tabl nie wezme i postapie tak jak w przypadku zgubienia tabl, czyli przerwe zaczne 1 dzien wczesniej. dobrze zrobilam? powiedzcie prosze ze dobrze....
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
madziorka.m pisze:ja zapomnialam wczoraj wziac ostatniej tabl z opakowania a dzien wczesniej sie kochalam i tez nie wiedzialam co zrobic, ale po dlugich zastanawianiach postanowilam, ze w ogole tej tabl nie wezme i postapie tak jak w przypadku zgubienia tabl, czyli przerwe zaczne 1 dzien wczesniej. dobrze zrobilam? powiedzcie prosze ze dobrze....
W ulotce piszą ze w przypadku zgubienia (myślę ze to zapomnienie tabletki można podciągnąć pod zgubienie
tynam pisze:dowiedzielismy sie ze male jest prawdopodobienstwo jezeli sie juz tydzien bralo ponad tabletki a dwa to juz w ogóle...
co do tego to moge juz teraz potwierdzic na 99% ze to prawda co moja luba wyzej napisala
co nie zmienia faktu ze trzeba brac tabletki systematycznie zawsze bez wzgledu na to jakie sa inne mozliwosci podczas zapomnienia
[ Dodano: 2006-11-09, 20:59 ]
dobra to teraz inny problem:
na ulotce tych tabletek jest napisane zeby zaczac kolejne opakowanie zaraz po ostatniej z wczesniejszego. dzisiaj jest czwartek i to godzina wziecia tabletki a w niedziele byla ostatnia tabletka... okres jest itd. (czyli tata jeszcze nie jestem:P)
pytanie: co sie stalo jezeli wlasnie ma luba nie zaczela nowego opakowania zaraz po poprzednim?
Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”