Zapomniana tabletka

Forum służące do wymiany opinii i doświadczeń na tematy związane z antykoncepcją i ciążą.

Moderator: modTeam

zein
Początkujący
Początkujący
Zapomniana tabletka

Postautor: zein » 29 paź 2006, 20:45

moja dziewczyna wczoraj (tj sobota) zapomniala wziasc tabletki (bierze je ok 23h) no i dzisiaj kochalismy sie bez prezerwatywy. jakies 20 min temu (czyli minelo ok 20h od czasu kiedy powinna byc wzieta tabletka) zorientowala sie ze zapomniala tej tabletki wczoraj i wziela je tak jak kaze ulotka... dodam ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ... jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze? najlepiej w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie :)

ahh tabletki to bodajze Jasmin :)
Awatar użytkownika
Lukasz
Entuzjasta
Entuzjasta
Re: Zapomniana tabletka

Postautor: Lukasz » 29 paź 2006, 22:53

zein pisze:moja dziewczyna wczoraj (tj sobota) zapomniala wziasc tabletki (bierze je ok 23h) no i dzisiaj kochalismy sie bez prezerwatywy. jakies 20 min temu (czyli minelo ok 20h od czasu kiedy powinna byc wzieta tabletka) zorientowala sie ze zapomniala tej tabletki wczoraj i wziela je tak jak kaze ulotka... dodam ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ... jaka jest mozliwosc zajscia w ciaze? najlepiej w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie :)

ahh tabletki to bodajze Jasmin :)

Jeżeli Yasmin to w ulotce piszą tak:

Minęło więcej niż 12 godzin od chwili pominięcia tabletki lub pominięto wiecej tabletek
Skuteczność antykoncepcyjna możę być zmniejszona. Dlatego pacjentka musi zastosowac dodatkowe metody antykoncepcyjne. Im więcej kolejnych tabletek pominięto tym większe jest ryzyko słabszego działania antykoncepcyjnego.

Zasada 7 dni
- Należy przyjąć pomoniętą tabletkę tak szybko jak to możliwe ( możę to oznaczać jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek) a kolejne zażywac o stałej porze.
- Przez następne 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcji (metody mechaniczne)
- Następne opakowanie rozpocząć bez 7 dniowej przerwy
- Jezeli pominięto 1 lub więcej tabletek w pierwszym tygodniu stosowania tabletek a jednocześnie w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki lub tabletek utrzymywano kontakty seksualne, jest możliwe zajśćie w tym czasie w ciążę. Należy niezwłocznie zwrócić się do lekarza po radę.

Mam nadzieję ze wszystko jasne :)
zein
Początkujący
Początkujący
Postautor: zein » 29 paź 2006, 23:45

a w praktyce... bede tata czy nie? :)

Lukasz pisze:Skuteczność antykoncepcyjna możę być zmniejszona.

bo to mnie bardzo pociesza :)
Awatar użytkownika
Lukasz
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Lukasz » 30 paź 2006, 06:21

zein pisze:a w praktyce... bede tata czy nie? :)

Tego nikt wprost Ci nie powie... Jedynie badanie albo test może to stwierdzic.
niewiemnic
Początkujący
Początkujący
Postautor: niewiemnic » 30 paź 2006, 11:56

albo wziac inna taetke w ciagu chyba 48h?
zein
Początkujący
Początkujący
Postautor: zein » 30 paź 2006, 12:08

dobra... ryzyk fizyk :) bedzie dobrze i tak i tak :D
Awatar użytkownika
Dzindzer
Moderator
Moderator
Postautor: Dzindzer » 30 paź 2006, 12:39

zein pisze:ze wlasnie teraz przechodzi owulacje jakos +/- 2 dni ...

jaka owulacja, przeciez ona jest na pigulkach
zein pisze:w % przyjmujac 0 za brak mozliwosci a 100% za pewne zajscie :)

nic nie daje takiej ochrony by szansa zajscia w ciaze wynosiła 0% i nigdy nawet jak sie chce dziecka nie ma 100% pewnosci, ze w ciaze sie zajdzie

niech robi tak jak ma na ulotce.

[ Dodano: 2006-10-30, 12:40 ]
niewiemnic pisze:albo wziac inna taetke w ciagu chyba 48h?

jaka inna ??
zein
Początkujący
Początkujący
Postautor: zein » 30 paź 2006, 13:31

mialem na mysli ze owulacja by wystapila :)
Awatar użytkownika
lollirot
Weteran
Weteran
Postautor: lollirot » 30 paź 2006, 13:58

zein pisze:zapomniala wziasc tabletki

która to z kolei tabletka w opakowaniu?
pan nie jest moim pasterzem
a niczego mi nie brak
nie przynależę i nie wierzę
i chociaż idę ciemną doliną
zła się nie ulęknę i nie klęknę.
zein
Początkujący
Początkujący
Postautor: zein » 30 paź 2006, 14:00

jakos ze srodka. niedlugo podam dokladnie

[ Dodano: 2006-10-30, 14:01 ]
ze srodka w sensie kolo 10
tynam
Początkujący
Początkujący
Postautor: tynam » 30 paź 2006, 18:04

15 :)

[ Dodano: 2006-10-30, 18:05 ]
dowiedzielismy sie ze male jest prawdopodobienstwo jezeli sie juz tydzien bralo ponad tabletki a dwa to juz w ogóle... :]
" Miłość jest męką, brak miłości śmiercią "
Awatar użytkownika
SaliMali
Weteran
Weteran
Postautor: SaliMali » 30 paź 2006, 18:24

ja zapomnialam wczoraj wziac ostatniej tabl z opakowania a dzien wczesniej sie kochalam i tez nie wiedzialam co zrobic, ale po dlugich zastanawianiach postanowilam, ze w ogole tej tabl nie wezme i postapie tak jak w przypadku zgubienia tabl, czyli przerwe zaczne 1 dzien wczesniej. dobrze zrobilam? powiedzcie prosze ze dobrze....
"To jest tak, że gdy mam co chcę,
Wtedy więcej chcę.
Jeszcze."
Awatar użytkownika
Lukasz
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Lukasz » 30 paź 2006, 20:24

madziorka.m pisze:ja zapomnialam wczoraj wziac ostatniej tabl z opakowania a dzien wczesniej sie kochalam i tez nie wiedzialam co zrobic, ale po dlugich zastanawianiach postanowilam, ze w ogole tej tabl nie wezme i postapie tak jak w przypadku zgubienia tabl, czyli przerwe zaczne 1 dzien wczesniej. dobrze zrobilam? powiedzcie prosze ze dobrze....

W ulotce piszą ze w przypadku zgubienia (myślę ze to zapomnienie tabletki można podciągnąć pod zgubienie :) ) jednej należy wziąć ostatnią z opakowania i przez to cykl bedzie o 1 dzień krótszy. Po 7 dniowej przerwie należy rozpocząć kolejne opakowanie (czyli o 1 dzień wczesniej niż zazwyczaj). Wydaje mi się ze dobrze zrobilas :)
zein
Początkujący
Początkujący
Postautor: zein » 30 paź 2006, 21:56

tynam pisze:dowiedzielismy sie ze male jest prawdopodobienstwo jezeli sie juz tydzien bralo ponad tabletki a dwa to juz w ogóle...

co do tego to moge juz teraz potwierdzic na 99% ze to prawda co moja luba wyzej napisala :) potwierdzili to ginekolodzy ze po tygodniu cialo sie przyzwyczaja do tego i powiedzmy az tak bardzo nie jest zle jak sie pow 12h jedna tabletke wezmie... po drugie 12h to bardzo duzy zapas czasu...

co nie zmienia faktu ze trzeba brac tabletki systematycznie zawsze bez wzgledu na to jakie sa inne mozliwosci podczas zapomnienia :)

[ Dodano: 2006-11-09, 20:59 ]
dobra to teraz inny problem:

na ulotce tych tabletek jest napisane zeby zaczac kolejne opakowanie zaraz po ostatniej z wczesniejszego. dzisiaj jest czwartek i to godzina wziecia tabletki a w niedziele byla ostatnia tabletka... okres jest itd. (czyli tata jeszcze nie jestem:P)

pytanie: co sie stalo jezeli wlasnie ma luba nie zaczela nowego opakowania zaraz po poprzednim?
tynam
Początkujący
Początkujący
Postautor: tynam » 09 lis 2006, 21:03

no wlasnie...lepiej bym tego nie napisala...
" Miłość jest męką, brak miłości śmiercią "

Wróć do „Antykoncepcja oraz ciąża”