Brak odpowiedzialnosci i lekkomyslnosc zwiazana z seksem

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

Awatar użytkownika
karmen
Maniak
Maniak
Brak odpowiedzialnosci i lekkomyslnosc zwiazana z seksem

Postautor: karmen » 14 kwie 2005, 20:03

Hej. Całkiem niedawno przeczytałam jak jedna z dziewczyna (20 lat) współżała z chłopakiem, pękła im prezerwatywa wiec zastosowała Postinor ale to nic...pękła prezerwatywa, innym razem kochała sie bez zabezpieczenia napisała równiez że na jednej z imprez tak sie zalała że film jej sie urwał, przypuszczała ze współżyła ze swoim chłopakiem wiec rano wzieła Postinor w koncu zaczeła go brać coraz częsciej.Do czego zmierzam... Ta dziewczyna mająca 20 lat i uprawiająca sex wykazała brak odpowiedzialności. Wiadomo, że postinor zarzywa sie w awaryjnych przypadkach i nie nalezy go stosować jako antykoncepcje.Zbyt czeste zażywanie ma skutki uboczne... Ludzie, jak to możliwe że dziewczyna była az taka głupia... Nie potrafie zrozumieć jej postępowania, nie da się tego usprawiedliwić. Nie dba o siebie, nie myśli ,,trzeźwo" ( nie mam na myśli alkoholu). W koncu zajdzie w niechcianą ciąże i co... ahh brak mi słów... Mam nadzieję, że większosć dziewczyn decyzje i o sexie i antykoncepcji podejmuje przed a nie po fakcie...
Awatar użytkownika
Pogosia
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Pogosia » 14 kwie 2005, 22:01

karmen...tak mi się zdaję, że to jakiś skrajny przypadek...choć też słyszałam, o lasce, która ponoć łykała postinor tak średnio 4 razy w miesiącu :551:
no ale ja się pytam, co taki lekarz, który wystawia recepty ma w głowie?!?
Some things in life are like fucking for virginity - you know it's pointless but it feels so good that you just don't want to stop.
Awatar użytkownika
karmen
Maniak
Maniak
Postautor: karmen » 14 kwie 2005, 22:30

co taki lekarz, który wystawia recepty ma w głowie?!?

dobre pytanie, przecież jeśli chodzi od początku do tego samego ginekologa to przecież on powinien jakos zareagować... no chyba ze ona zmienia lekarza...
Awatar użytkownika
ksiezycowka
Weteran
Weteran
Postautor: ksiezycowka » 14 kwie 2005, 23:06

Jej sprawa.
Mi nic do tego.
Awatar użytkownika
natasza
Weteran
Weteran
Postautor: natasza » 15 kwie 2005, 08:31

Brak logicznego myślenia z jej strony.

Jednak Postinor to nie to samo co prezerwatywa, kiedyś zda sobie z tego sprawę.

Zastanawia mnie własnie, co może powodowac Postinor jesli się go za często używa?Oprócz rozregulowania organizmu?Wie ktoś moze?
Nie spotkałam się nigdy z konsekwencjami nadużyć.
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 15 kwie 2005, 08:39

Ja słyszałam kiedyś o totalnym zaburzeniu owulacji po pojedynczym bądź podwójnym (w sensie 2 razy w ciągu jakiegoś czasu) użyciu przez daleką koleżankę. Miała potem poważne problemy...
A tak w ogóle, to positnor mozna brać max 4 razy na rok.
Myślę, że będzie miała potem problemy z owulacją i jesli dalej tak będzie się zachowywać, myślę, że mozliwe, że w przyszłości może mieć problem z zajściem w ciążę - hormony i owulacja do tej pory jej zupełnie zwariują.
Awatar użytkownika
Hyhy
Weteran
Weteran
Postautor: Hyhy » 15 kwie 2005, 12:48

a ja mysle ze ona lubi cpac :D
"Jest taka cierpienia granica, za ktora sie usmiech pogodny zaczyna...Hyhy "

hyhy e(L)o :)
Awatar użytkownika
Qzik
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Qzik » 15 kwie 2005, 15:05

Sophie, postinor można brać do 4 razy w każdym cyklu.
Awatar użytkownika
Pogosia
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Pogosia » 15 kwie 2005, 16:19

Qzik pisze:Sophie, postinor można brać do 4 razy w każdym cyklu.

no coś Ty?! gdzie Ty to usłyszałeś (wyczytałeś)??
Some things in life are like fucking for virginity - you know it's pointless but it feels so good that you just don't want to stop.
Awatar użytkownika
Qzik
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Qzik » 15 kwie 2005, 17:04

“Morning after pill”.
Kolejną propozycją były “morning after pill”(tabletka następnego dnia): stosowanie dużych dawek lewonorgestrelu (0,6 - 0,75 mg) jednorazowo 1 tabletkę np. preparatu Postinor do 1 godziny po stosunku, gdyż tylko w tej sytuacji miał on odpowiednio dużo czasu na przyspieszenie transformacji sekrecyjnej endometrium i zapobieżenie implantacji. Lewonorgestrel (Postinor - Gedeon Richter) można stosować jedynie 4 razy w ciągu jednego cyklu miesięcznego, ponieważ częściej stosowany powoduje zaburzenia miesiączkowania, krwawienia i plamienia międzymiesiączkowe.
W Polsce jest to jedyny stosowany przez lekarzy środek postkoitalny.

To też o postinorze:
Producent informuje, (ze względów oczywistych nie wymienimy jego nazwy), że należy go zażyć w godzinę po stosunku, co niestety niesłychanie utrudnia wykorzystanie tego preparatu w sytuacji awaryjnej. Ostatnio opublikowane badania wykazały jednak, że może być stosowany – podobnie jak metoda Yuzpe – w ciągu 72 godzin od stosunku. W tym jednak przypadku należy również zastosować 2 dawki, drugą w 12 godzin po pierwszej tabletce.

Nie musimy chyba dodawać, że hormonalna antykoncepcja po stosunku nie należy do zwykłych metod. Nie wolno korzystać z niej częściej niż raz na miesiąc. Wyjątkiem są wspomniane preparaty progestagenowe. Bezpieczna maksymalna dawka tych preparatów to 4 tabletki w ciągu cyklu.

He,he. Wygrałem. ;)
Awatar użytkownika
Pogosia
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: Pogosia » 15 kwie 2005, 17:08

no wygrałeś....ale ja bym tego w życiu 4 razy w ciągu cyklu nie wzieła :550:
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 15 kwie 2005, 17:27

Hmm, ja słyszałam kiedyś od ginekologa, że 4 razy na rok (4 dawki czyli 4x2)
Awatar użytkownika
Qzik
Entuzjasta
Entuzjasta
Postautor: Qzik » 15 kwie 2005, 17:29

Pewnie mial z tego tróję na studiach. :D
Awatar użytkownika
sophie
Weteran
Weteran
Postautor: sophie » 15 kwie 2005, 17:34

Ale myślę, że choć to co mówił był myle, to jednak niektórym dziewczynom powinno się dawać taką wersję :) Może by się opamiętały...
Awatar użytkownika
nata
Uzależniony
Uzależniony
Postautor: nata » 15 kwie 2005, 17:52

no ale 4 tabletki w ciągu cyklu a nie że 4 w ciągu każdego cyklu
podejrzewam że więcej niż 4 tabletki to przedawkowanie
i na pewno chodziło tu o zwrócenie uwagi tylko na 1 cykl
Awatar użytkownika
karmen
Maniak
Maniak
Postautor: karmen » 15 kwie 2005, 23:01

ehhh ja tam wole normalne zabezpieczenia, nie chce miec późnije jakiś problemó w przyszłości, postinor ewentualnie w sytuacji awaryjnej co mam nadzieje ze sie nie zdarzy...
Awatar użytkownika
katerina
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: katerina » 17 kwie 2005, 20:48

A ja się cieszę, bo nie muszę się jakoś wyjątkowow mocno stresować ewentualnymi problemami z antykoncepcją. Za czas jakiś i tak mamy zamiar się rozmnożyć, więc najwyżej będzie trochę wcześniej niż planowane. :)
"Mój panie, na cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia."

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”