Przyjaźń z Mama

Zagadnienia związane ze sferą uczuciową, a także z problemami dotyczącymi tematów miłosnych oraz kontaktów emocjonalnych z płcią przeciwną.

Moderator: modTeam

zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 10:52

ZielonaHerbatka pisze:...
ps. Mona świetny pomysł z tym żeby zaprosić córke na nasze forum:)

Pomysł jak pomysł. Na forum każdy ma równe prawa... a tu... coś Mona spierniczyła sprawę na starcie, odzierając Nanusię z anonimowości i w pewien sposób ustawiając rangi...
...Przy całym szacunku do Mony TU "dała ciała". Wyłazi to co oczywiste. W sytuacjach, które nas bezpośrednio dotyczą trudno się wybić na obiektywizm.
...W partnerskim układzie rodzic dziecko nie ma miejsca nie nieuczciwe zagrania typu -"jestem starsza, mądrzejsza, wiem lepiej". Ok, sam takich argumentów używałem w niektórych wypowiedziach na forum - nie zależało mi jednak na nawiązywaniu relacji partnerskiej.
Upraszczając:
Jeśli siadamy razem do stolika - gramy tymi samymi kartami. Nie ważne dziecko w domu, podwładny w robocie. Wszelkie zagrania nie fair ustawiają barierę... i trudno tutaj o szczerość, a chyba tylko na tym można coś wspólnie zbudować.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, 11:03 przez zenon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 lip 2006, 10:58

a co jest zagraniem nie fair ?
gra tymi samaymi kartami to nie zycie Zenonie <browar>
poszukuje radia CEZAR - QUADRO unitry diora
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 11:01

...Czyli matka ma występować jako obrońca przed światem i nauczyciel życia. Takie postawienie sprawy wyklucza przyjaźń na stopie partnerskiej. Pozostaje miłość, szacunek i wiara ...taki autorytet...
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 11 lip 2006, 11:07

Andrew, co sie czepiasz, taki wiek. Wlasnie w tym wieku mama juz nie wystarcza i nie powinna wystarczac! Dziecko odcina sie od rodzicow, poszukuje innej drogi przez zaprzeczenie rodzicom. Dopiero pozniej sie to odwraca. To sie nazywa bunt mlodzienczy i kazdy nastolatek powinien go przejsc! Inaczej bedzie mial prolemy pozniej. I bardzo dobrze, ze nanusia szuka rad tutaj, a nie np u kolezanek, ktore tez sa wlasnie w okresie buntu.
Bardzo bardzo dobry pomysl.

A co do niecheci sluchania rad mamy. Taki juz wiek. Nie bedziesz jej sluchac i juz. Problem polega na tym, zeby wiedziec, dlaczego nie chcesz jej sluchac, miec wlasne zdanie i argumenty, a nie nie zgadzac sie z nia, bo nie. Jesli na spokojnie przedstawisz mamie swoej argumenty, to nawet jesli macie inne zdanie, rozmowa wyglada inaczej i jest przede wszystkim rozmowa. A to jest najwazniejsze. Nie zgadzaj sie z nia, masz do tego prawo, ale rozmawiaj.
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać
przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 lip 2006, 11:10

Jesteś fachowcem , zatem musisz miec racje <aniolek>
Ale dalej ja to widze inaczej , to mi wyglada podobnie jak szukanie chłopaka , dziewczyny poprzez portale internetowe i za pomocą nternetu . HMMM byc moze za stary jestem <hahaha> <browar>
Awatar użytkownika
Miltonia
Weteran
Weteran
Postautor: Miltonia » 11 lip 2006, 11:25

Andrew, kazda droga jest dobra. Trzeba sie nauczyc rowniez odsiewac madre rady od glupich i net jest do tego idealny akurat.
Za stary jestes :*
"a miłość tylko jedną można wszędzie spotkać

przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama"
Awatar użytkownika
Nanusia
Bywalec
Bywalec
Postautor: Nanusia » 11 lip 2006, 11:59

zenon pisze:Przy całym szacunku do Mony TU "dała ciała".

Mogłbyś mi wutłumaczyć o co Ci w tym chodziło?! Bo nie za bardzo rozumiem :|
Jeśli Będę Taka Jakiej Nie Rozumiesz To O Jedno Cię Prosze Kochaj Mnie Jak Umiesz=*
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 12:14

Nanusia pisze:Mogłbyś mi wytłumaczyć o co Ci w tym chodziło?! Bo nie za bardzo rozumiem :|

Tylko o to, co napisałem.
Zresztą sama możesz spróbować.
Zmień "nicka"... na takiego, którego Mona nie zna... i inni też nie. :>
Do neta nie musisz z domu...
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 11 lip 2006, 16:48

zenon pisze:coś Mona spierniczyła sprawę na starcie, odzierając Nanusię z anonimowości i w pewien sposób ustawiając rangi...

Ty się, Zenek, nie rzucaj, bo to Martyna wyjawiła tutaj, że jest moją Córką ;) . Szczerze, to trochę lipa, bo myślałam, że tylko ja i Ona będziemy wiedziały o rejestracji, w końcu poznałabym Ją po postach. Poza tym, Ona nie zarejestrowała się na forum, bo chciała i potrzebowała pomocy. Pisałam wyżej, że to ja namówiłam Ją do tego, bo nie możemy dogadać się w realu. Kumasz już? :)
zenon pisze:Zmień "nicka"... na takiego, którego Mona nie zna... i inni też nie.

Sądzisz, że nie rozpoznam tego, Kto pisze? :>
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, 17:05 przez Mona, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cause we all have wings, but some of us don’t know why"

Joe Cocker
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 11 lip 2006, 16:50

zenon pisze:Zmień "nicka"... na takiego, którego Mona nie zna... i inni też nie. :>
hehe wtedy te posty, które napisała do tej pory też chyba mnienią autora i każdy będzie wiedział jaki jest jej obecny nick :)
When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen. (...)
You may think you can fly, but you'd better not try. People can fly

Obrazek
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 17:09

Mona pisze: ...Kumasz już?

Co nie mam nie kumać :>
Wyraziłem tylko SWOJE zdanie, a co kto z nim zrobi, jego sprawa...
Nie potrafię potawić znaku równości między pojęciem matka, jako powierniczka, pocieszycielka, ...taka do wypłakania się na kolanie, podrapania po łbie i ciepłego uśmiechu,
a pojęciem przyjaciółka...
Wydaje mi się, że do czego innego służą.
Tobie zdaje się bardziej chodzi o przekonanie córki, że matka jest jej potrzebna...
Dalej bym musiał prezentować swoje poglądy o pojęciu dorosłości, gdzie jednym z elemenów jest nieładowanie swoich problemów na bary tych, których kochasz ale to temat na inne rozważania.

Pomysł sam w sobie popieram, formę realizacji wciąż uważam za chybioną <aniolek> (nie znalazłem obrazka z wywalaniem jęzora)
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 11 lip 2006, 17:15

zenon pisze:formę realizacji wciąż uważam za chybioną

Bo? :>
zenon pisze:(nie znalazłem obrazka z wywalaniem jęzora)

Klikasz w przecinek, a potem w duże P. Ooo tak - ;P

Joe Cocker
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 17:26

Mona pisze:Bo? :>

bo bo bo bo ;P
Bo jest pozbawiona konfortu anonimowości - przynajmniej w Twoim przypadku
Bo reszta forumowiczów bierze poprawką na Ciebie
Bo kiedy wyskoczy z jakąś głupotą nikt nie pojedzie na niej, jak na głupiej gówniarze, co czasem może dać jej do myślenia.
Bo ... bo tak ;P

P.S.
to średnik był
P.S.II
Gorąco jak cholera, myśleć nad argumentacją mi się nie chce
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, 17:30 przez zenon, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 11 lip 2006, 17:27

zenon pisze:Bo reszta forumowiczów bierze poprawką na Ciebie
o chyba nie do końca...

Obrazek
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 17:31

Hardcore pisze:...o chyba nie do końca...

zapodaj coś hardcorowego ;P
albo, w imię samczej solidarności, nie rzucaj mi kłód :>
Ostatnio zmieniony 11 lip 2006, 17:33 przez zenon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Elspeth
Weteran
Weteran
Postautor: Elspeth » 11 lip 2006, 17:32

mama-przyjaciel? Hmm... Na pewno jest dla mnie osobą do której bez oporów przyszlabym z problemem (czytaj POWAŻNYM). Kiedyś mówiłam jej dokładnie co się u mnie dzieje, co myślę, co spędza mi sen z powiek. Ale teraz już wiem, że niektóre rzeczy lepiej zachować dla siebie. Po co ją niepotrzebnie martwić? Do problemów swojego dziecka podchodzi się bardziej emocjonalnie niż do problemów znajomych, więc czasami staram się jej zaoszczędzić nerwów.
Generalnie bywają kłótnie, podczas których wióry lecą, ale nawet wtedy wiem że Ona mnie kocha i nie chce mnie skrzywdzić. Wszystko robi dla mojego dobra. Dlatego czasami przyjmuję jedną z najlepszych taktyk na świecie- słucham tego co ma mi do powiedzenia (tzw "wykład") mówię "tak mamo masz rację", a potem i tak robię w taki sposób w jaki zadecydowalam. Co nie oznacza, że zdanie mamy dla mnie się nie liczy :)
Non! Rien de rien... Non ! Je ne regrette rien !
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 11 lip 2006, 17:35

zenon pisze:zapodaj coś hardcorowego ;P
albo w imię samczej solidarności nie rzucaj mi kłód :>

jak byłby powód to pewnie bym zarzucił, zresztą ja często odpisuje nawet na problemy, które wydają się błache i powtarzalne. każdy, kto tu coś pisze oczekuje obiektywnej i indywidualnej oceny, a nie textów w stylu: "temat już był", albo "znowu z takimi pierdołami" :P
nie masz co liczyć na solidarność plamników przynajmniej w stosunku do Mony :P

Obrazek
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 17:36

Elspeth pisze:...Ale teraz już wiem, że niektóre rzeczy lepiej zachować dla siebie. Po co ją niepotrzebnie martwić? Do problemów swojego dziecka podchodzi się bardziej emocjonalnie niż do problemów znajomych, więc czasami staram się jej zaoszczędzić nerwów.

I wreszcie pomocna, choć żeńska, łapka
dzięki, w imię solidarności rozszeżonej na gatunek <browar>
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 11 lip 2006, 17:36

Elspeth pisze:Generalnie bywają kłótnie, podczas których wióry lecą, ale nawet wtedy wiem że Ona mnie kocha i nie chce mnie skrzywdzić. Wszystko robi dla mojego dobra. Dlatego czasami przyjmuję jedną z najlepszych taktyk na świecie- słucham tego co ma mi do powiedzenia (tzw "wykład") mówię "tak mamo masz rację", a potem i tak robię w taki sposób w jaki zadecydowalam. Co nie oznacza, że zdanie mamy dla mnie się nie liczy :)

całe sedno :)

Obrazek
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 17:38

Hardcore pisze:nie masz co liczyć na solidarność plamników przynajmniej w stosunku do Mony :P

...I czego więcej trzeba by udowodnić brak obiektywizmu ;P
:> softcorowa ...gąbka ;P
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 lip 2006, 17:50

zenon pisze:
bo bo bo bo ;P
Bo jest pozbawiona konfortu anonimowości - przynajmniej w Twoim przypadku
Bo reszta forumowiczów bierze poprawką na Ciebie
Bo kiedy wyskoczy z jakąś głupotą nikt nie pojedzie na niej, jak na głupiej gówniarze, co czasem może dać jej do myślenia.
Bo ... bo tak ;P

jesli myslisz iż ktos tu bedzie miala fory z mej strony bo np. jest dzieckiem kogoś kogo znam , lub jakkolwiek inaczej , to jestes w wielkim błedzie <browar>
Awatar użytkownika
Hardcore
Weteran
Weteran
Postautor: Hardcore » 11 lip 2006, 17:50

zenon pisze:...I czego więcej trzeba by udowodnić brak obiektywizmu ;P
ale to odnosiło się TYLKO do tej sprawy, a do problemu innych osób nie.

Obrazek
zenon
Pasjonat
Pasjonat
Postautor: zenon » 11 lip 2006, 18:10

Hardcore pisze:
zenon pisze:...I czego więcej trzeba by udowodnić brak obiektywizmu ;P
ale to odnosiło się TYLKO do tej sprawy, a do problemu innych osób nie.

rozumiesz pojęcia obiektywnie/subiektywnie?

[ Dodano: 2006-07-11, 18:11 ]
Andrew pisze:...

z Tobą, łajdaku, nie gadam <browar>
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 11 lip 2006, 19:33

Nanusia pisze:Nie wiedziałam gdzie mam ten temat dodać,więc go wpisałam tu

Po pierwsze: witaj. I mam nadzieje, ze wyrosniesz na taka sama dobra duszyczke jak Twoja mamusia ;)
Nanusia pisze:Wiem,że zależy ode mnie,ale nie raz jak słyszę Jej wykłady to mi sie wszystkiego odechciewa

Przejdzie :] Mi niekiedy z dnia na dzien objawialo sie to, co mama mi radzila kiedys, kiedy tego nie sluchalam i w jednej sekundzie zauwazalam, ze jednak miala racje.

Wracajac do tematu...
Matka moze byc przyjaciolka, jezeli jestes w stanie sie na nia otworzyc. Bo to jest tak: przychodzisz do niej z problemem i musisz zaakceptowac to, ze ona da Ci rade, z ktora nie zawsze sie zgodzisz. "Wyklady", wierz mi, przydadza Ci sie kiedys w zyciu, szczegolnie jak juz pojdziesz "na swoje". Ja ze swoja mama zawsze moglam usiasc przy stole (obecnie zostaje mi tylko telefon ale staram sie ja sprowadzic znow tutaj) i powiedziec wszystko. Powiedziec o milosci do L. i jak sie z tym czuje. Powiedziec czemu dzis rzygam jak kot. Powiedziec, ze mi sie okres spoznia. I mimo, ze spora czesc wyznan godzila w nia bo nie zgadzala sie z tym, jak mnie wychowala i z jej charakterem. Poza tym, mamy spora roznice wiekowa (mama miala 38 lat kiedy mnie urodzila) wiec realia, w ktorych sie obie wychowalysmy byly cholernie rozne. Co jeszcze...Matka mojej matki byla (i jest) tyranka, herod-baba, ktora naparzala dzieci szmata po gebie za wszystko. Mama charakter ma dzieku Bogu po sp. dziadku i jest lagodna jak owieczka. Mysle, ze wlasnie sprawa tego jak ONA sie wychowala ma spore odbicie na tym, jak ona wychowala mnie. Widziala straszna, wredna matke, ktorej czasami bal sie nawet ich ojciec i wiedziala jak z dziecmi NIE postepowac, zeby ich do siebie nie zrazic. Mialam sporo "luzow" u niej. Powiedziec "za duzo luzow" byloby krzywdzace. Moglam robic duzo. Pijalam z nia wino, po kieliszeczku, pare razy, czasem z moimi znajomymi czasem zapalilam z nia papierosa (chociaz ona nie pali- tylko ekstremalne przypadki), kiedy zjadaly nas nerwy. Oczywiscie mama nie znosila tego, ze wychodzilam nieraz sama na popijawy itp bo ojciec ma problemy z alkoholem ale mysle, ze miala zaufanie do mnie i wiedziala, ze nawet jezeli wypije to nie wroce do domu pod eskorta policji lub z dzieciaczkiem w brzuszku. Zawsze czulam sie zle, jesli nie wiedziala, gdzie jestem bo wiedzialam, ze sprawialo jej to przykrosc i sie o mnie bala. Dlatego zawsze mowilam jej gdzie ide a jesli zmienialam miejsce pobytu to dzwonilam z nowego miejsca. Mama tez ma swietny gust jesli chodzi o ubrania i dodatki wiec z nia lepiej chodzilo mi sie na zakupy niz z kolezankami, ktore zazwyczaj przepadaly za tandeta. Szanowalam i szanuje do tej pory oraz szanowac bede zawsze. Teraz tylko zaluje, ze kiedys bylam na tyle glupia i agresywna, ze potrafilam ja obrazic.
Ostatnio tylko zaczelam sie bac co sie stanie jak jej nie bedzie, co bedzie jak jej zabraknie? Dlatego dzwonie co pare dni, staram sie powiedziec wszystko co moge, ona tez. Az mi sie smutno zrobilo...
Ainsi sera, groigne qui groigne.
Grumble all you like, this is how it is going to be.
Awatar użytkownika
Andrew
Weteran
Weteran
Postautor: Andrew » 11 lip 2006, 20:16

Runeko ...wszyscy wiemy , ze kochasz swoją mamę ! Ale ...poza pierwsza czescią Twgo postu to chyba troszeczke odbiegłas od tematu , a moze sie myle ? <aniolek>
Tyle , ze Cie rozumiem , temat moze wywołac nostalgie i wspomnienia , ludzi juz odczepionych od matki <browar>
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 11 lip 2006, 20:19

Andrew pisze:Ale ...poza pierwsza czescią Twgo postu to chyba troszeczke odbiegłas od tematu , a moze sie myle ?

Nie, napisalam o tym, ze z mama moze byc dobrze podajac przyklady ze swego zycia :D
Elo <browar>
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 11 lip 2006, 20:22

Nanusiu, ja matki tak naprawdę nie miałam nigdy. I uważam, że jeżeli między Wami nie ma zbyt dużej różnicy wieku, to warto mieć w mamie przyjaciółkę. Oczywiście jest to inna przyjaźń niż z rówieśnikami, opiera się nieco na innych zasadach. Jednak doświadczona życiowo, a przynajmniej masz pewność, że chce dla Ciebie jak najlepiej. Nie ma bardziej szczerej i bardziej czystej miłości, a zarazem przyjaźni, niż ta płynąca z serca matki. Przynajmniej nie ma ryzyka, że Ci faceta odbije. ;)
Korzystaj z mamy, jeśli możesz. Bo są tacy, którzy nie mają tej możliwości i strasznie Ci zazdroszczą. Tak wiem, zazdrość to okropne uczucie. Ale mamę masz świetną. Skarb. Tylko nie zakopuj Jej w ogródku. :]
"Miarkuj złość.
Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się
Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
runeko
Weteran
Weteran
Postautor: runeko » 11 lip 2006, 20:24

Olivia pisze:Przynajmniej nie ma ryzyka, że Ci faceta odbije

To Ty chyba nigdy "Jerry'ego Springer'a" nie ogladalas <diabel>
Olivia pisze:Tylko nie zakopuj Jej w ogródku

Jak juz to razem z laptopem i dostepem do kabelka, zeby mogla nadal do nas pisac :]
Awatar użytkownika
Olivia
Weteran
Weteran
Postautor: Olivia » 11 lip 2006, 20:32

runeko pisze:To Ty chyba nigdy "Jerry'ego Springer'a" nie ogladalas <diabel>

No wiesz co? Kojarzyć Monę z tymi grubymi świniami z USA bez żadnych zahamowań? Przypominam, że Mona i Jej córka mieszkają w Polsce.
"Miarkuj złość.

Po gniewu cienkim lodzie nie kręć się

Bo on za chwilę może trzasnąć"
Awatar użytkownika
Mona
Weteran
Weteran
Postautor: Mona » 11 lip 2006, 22:00

runeko pisze:Jak juz to razem z laptopem i dostepem do kabelka, zeby mogla nadal do nas pisac

Ale ogródek musi być w strefie wolnego internetu, aby koszty nie były wysokie <hahaha>
runeko pisze:To Ty chyba nigdy "Jerry'ego Springer'a" nie ogladalas

O kurde, a Wiecie, że to może zadziałać też i w drugą stronę <diabel>
Olivia pisze:Przypominam, że Mona i Jej córka mieszkają w Polsce.

W Europie :>
Dziękuję za pochlebstwa, naprawdę jesteście Kochani. Jednak Wiecie, że nie ma ideałów i ja też nieraz mam gorsze dni <aniolek>

Joe Cocker

Wróć do „Miłość, uczucia, problemy”